ONA MU POMAŽE

Tko je Sanja Oakley, psihoterapeutkinja princa Harryja, koja je rodni Zagreb napustila prije rata i nastavila život u Londonu

28.05.2021 u 09:22

Bionic
Reading

Nove epizode emisije, kojima Oprah Winfrey i princ Harry žele skrenuti pozornost javnosti na probleme s mentalnim zdravljem, otkrile su i jednu zanimljivost. Naime najveću potporu vojvodi od Sussexa, osim supruge Meghan Markle, u njegovim osobnim unutarnjim borbama dala je jedna Hrvatica

Da ima problema s mentalnim zdravljem, kao i da više od četiri godine redovito odlazi na psihoterapiju, otkrio je princ Harry u emisiji 'The Me You Can't See' voditeljice Oprah Winfrey. A upravo za potrebe te emisije dopustio je da ga kamere snimaju i tijekom jedne od sesija terapije koja se naziva EMDR.

Riječ je o terapiji što pomaže ljudima koji se susreću s raznim problemima, od osjećaja nemoći do nedostatka samopoštovanja, a stručnjaci na tom polju tvrde da takva terapija može izliječiti pacijente brže od tradicionalnih oblika psihoterapije. EMDR Institut definira tu terapiju kao 'psihoterapiju koja omogućava ljudima da se izliječe od simptoma i emocionalne nevolje koji su rezultat uznemirujućih životnih iskustava'.

A u svemu tome Harryju pomaže psihoterapeutkinja Sanja Oakley, čemu možda i ne bismo pridavali toliko značenje da ona nije rođena Zagrepčanka koja je napustila Hrvatsku prije početka rata i započela život u Londonu.

Kako piše Daily Mail, 56-godišnja Sanja Oakley iz Zagreba je otišla 80-ih godina, prije negoli je započeo rat u bivšoj Jugoslaviji. Djevojačkog prezimena Šrekais, Sanja se s 20 godina udala za devet godina starijeg Johna Ridgwayja 1984. godine u Westminsteru, no taj brak nije uspio. Sreću je pronašla s današnjim suprugom, 54-godišnjim Adamom Oakleyjem, za kojeg se udala u Islingtonu 1999. godine.

Par živi u kući vrijednoj 1,7 milijuna funti u Muswell Hillu, odakle ona svakoga dana putuje u ured u Regent Streetu u Londonu. Isti medij piše da Sanja ima 55-godišnju sestru Renatu, sutkinju na Općinskom sudu u Zagrebu.

Princ Harry, Meghan Markle i Archie u dokumentarcu o mentalnom zdravlju Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Tijekom godina puno je vremena provela volontirajući i pomažući ljudima koji su pobjegli s Balkana zbog rata i imali mnogobrojne traume. Mnogi su upravo nju proglasili jednom od najboljih i najvećih stručnjakinja na tom polju.

S kolegom Sianom Morganom često je putovala u Bosnu i Hercegovinu s dobrotvornom udrugom Trauma Aid UK. 'Njezina je energija nevjerojatna, a njezino lice pomaže u lakšem ostvarivanju kontakta, što je pola posla, stoga me ne čudi to što je i princ Harry potražio njezinu pomoć', rekao je psihoterapeut Sedin Habibović iz Zenice, koji je imao priliku raditi s njom.

Danas Sanja Oakley iza sebe ima 20-godišnje iskustvo u privatnoj praksi, ali i u javnom zdravstvu, u Velikoj Britaniji, u ostatku Europe i Americi. Zanimljivo je to da je svoju karijeru započela u prodaji i marketingu u izdavaštvu i medijima, nakon čega ju je zainteresirala psihoterapija i danas se među njezinim klijentima nalaze ugledni predsjednici uprava i ostali poslovni ljudi, kao i mladi ljudi koji svoj životni put tek započinju, a svoje usluge nudi u ordinaciji, ali i putem Skypea.