ZAHVALNOST NA DJELU

Njegov potez izaziva poštovanje: Evo koga je princ Philip odlučio novčano nagraditi nakon smrti

27.05.2021 u 16:35

Bionic
Reading

Kako navode brojni kraljevski izvori, britanski princ Philip prije svoje smrti u 99. godini života napisao je oporuku kojom je odlučio novčano nagraditi trojicu viših pomoćnika, a svojim potezom brojne je oduševio

Smatra se da je vojvoda od Edinburgha nagradio svog privatnog tajnika, brigadira Archieja Millera-Bakewella, te dvojicu članova svog osoblja, Williama Hendersona i Stephena Niedojadla.

Spomenuti trojac nalazio se među skupinom od šest pomoćnika koji su na njegovu sprovodu, održanom 17. travnja u dvorcu Windsor, hodali uz njegov lijes, no nitko od njih nije mogao prisustvovati crkvenoj službi u kapelici sv. Jurja u kojoj je, prema epidemiološkim mjerama, moglo biti samo 30 ljudi.

  • +16
Sprovod princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Smatra se da je većina Philipova bogatstva pripalo njegovoj dugogodišnjoj supruzi, britanskoj kraljici Elizabeti a kako se doznaje, novac namijenjen unucima 'sređen je prije dosta vremena'.

Ako je vjerovati ovim navodima kraljevskih izvora, princ Harry imao je novčanu korist od preminulog djeda, usprkos činjenici da se u svojim brojnim javnim istupima obrušio na vlastitu obitelj.

'Philip nikada ne bi kaznio svog unuka zbog lošeg ponašanja. Bio je vrlo pošten, ujednačen i divan čovjek. Nikad se nije bunio', za britanski tavloid The Sun izjavio je izvor blizak kraljevskoj obitelji dodavši kako je njegovoh djeci – Charlesu, Anne, Edwardu i Andrewu – rečeno da mogu 'uzeti što god žele' iz njegove biblioteke s 13 tisuća knjiga u kraljevskoj palači.

  • +95
Britanska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Brigadir Miller-Bakewell predvodio je mali tim odanog osoblja koji je prošli mjesec pratio Philipov lijes, kao priznanje za njegovu dugogodišnju odanost vojvodi od Edinburgha.

Vojvodin privatni tajnik bila je jedna od šest osoba koje ne pripadaju kraljevskoj obitelji, a koje su imale bitnu ulogu na njegovu sprovodu. Henderson i Niedojadlo naizmjenice su proveli posljednjih tjedan dana njegova života s njim na imanju Sandringham u Norfolku.