EMOTIVAN OPROŠTaj

Tisuće fanova na ulicama Dublina pjevalo najveće hitove Sinead O'Connor

30.07.2023 u 19:38

  • +2

Fanovi Sinead O'Connor u Dublinu

Izvor: Profimedia / Autor: Brian Lawless / PA Images / Profimedia

Bionic
Reading

Obožavatelji Sinead O’Connor pjevali su u nedjelju poslijepodne njezine najpoznatije pjesme na dirljivom okupljanju u Dublinu kako bi odali počast preminuloj zvijezdi

Oko 100 ljudi se okupilo da otpjeva 'Nothing Compares 2 U'.

O’Connor, koja je umrla u Londonu prošli tjedan u 56. godini, međunarodnu slavu je stekla 1990. godine sa svojom verzijom hit pjesme.

Uz moćan glas i stihove, irska pjevačica bila je poznata po svojim oštrim društvenopolitičkim stavovima među kojima i oni povezani sa skandalima zlostavljanja u Katoličkoj crkvi i seksualizacije glazbenica.

Poslijepodnevno pjevanje na Trgu Bernardo u središnjem Dublinu organizirala je socijalistička feministička skupina Rosa. Aktivistica Rose i bivša irska parlamentarka Ruth Coppinger odala je počast pokojnoj pjevačici.

'Izuzetnim i jedinstvenim glasom koji je u jednom stihu mogao biti šapat i vrisak opčinjavala je publike', rekla je Coppinger.

'Umjetnost i aktivizam Sinead O'Connor nerazdvojni su - ključni su jedno za drugo. Njezin umjetnički integritet i osjećaj za pravdu proizišao je iz njezina osobnog iskustva nepravde'.

Rano u nedjelju, laureat Međunarodne književne nagrade Dublin, Colm Tóibín, rekao je da je O'Connor pjevala s 'osjećajem misije' progovaranja protiv nepravdi.

Govoreći na BBC-jevom Radiju 4, opisao je potez deranja slike pape koja je bila u posjedu njezine majke kao "izvanredan trenutak" koji je pokazao da je bila voljna 'ići protiv struje' kako bi podcrtala ono što će postati skandalom zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi.

Grammyjem nagrađena pjevačica potaknula je kontroverziju i dospjela na naslovnice kad je 1992. godine u američkoj TV emisiji Saturday Night Live poderala sliku pape Ivana Pavla II. iz protesta prema Katoličkoj crkvi, potaknuvši time žestoke reakcije.

Sinead O'Connor Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL