UŠLA JE U UHO

Talijansku pjesmu iz 80-ih svi opet pjevuše i to u svim krajevima svijeta; u čemu je 'kvaka'?

25.12.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Malo je vjerojatno da vam u posljednjih nekoliko mjeseci barem jednom ‘u uho nije ušla’ dobro znana melodija iz nekih davnih, davnih vremena, uz koju ste se nesvjesno počeli gibati i lagano pjevušiti. Bilo da je riječ o navijačima na nogometnim stadionima ili korisnicima društvenih mreža, pjesmu ‘Sarà Perché Ti Amo’, nekada slavnog benda Ricchi e Poveri danas pjevaju svi

Bilo je to davne 1981. kada je na Sanremo stigla tada iznimno popularna talijanska pop grupa Ricchi e Poveri i pred ‘publikom željnom dobre glazbe’ zapjevali stihove:

‘Che confusione

Sarà perché ti amo

È un'emozione

Che cresce piano piano

Stringimi forte e stammi più vicino

Se ci sto bene

Sarà perché ti amo’…

Ricchi e Poveri Izvor: Profimedia / Autor: kpa / United Archives / Profimedia

Pjesma ‘Sarà perché ti amo’, u nekom slobodnom prijevodu ‘Možda je to zato što te volim’, preko noći je postala hit, a onda je nekako pala u zaborav. Desetljećima kasnije, pjesma je ponovno zaživjela na top listama i to zahvaljujući raznim faktorima - od toga da su je prigrlili navijači AC Milana, počeli koristiti milijuni korisnika društvenih mreža, a promociju iste dobro su odradila i četvorica braće Talijana.

Ricchi E Poveri - Sarà perché ti amo Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Riječ je o braći Esteriore, koji su ove godine nastupili i u našem Supertalentu, gdje su toliko raspametili Maju Šuput da im je ona stisnula zlatni gumb i plasirala ih direktno u polufinale.

Njih četvorica, kako se može vidjeti i na njihovom Instagram profilu, upravo tu pjesmu najradije pjevaju i to na raznim mjestima - od toga da se voze gondolom kroz kanale Venecije i pjevaju turistima, preko toga da istu pjesmu pjevaju primjerice usred New Yorka, Njemačke i slično.

Ništa manje za povratak hita na top liste nisu zaslužni ni korisnici društvenih mreža, i to ne samo u Italiji već i diljem svijeta, koji su se uhvatili viralnog hita i videe koje objavljuju obaveznu puštaju upravo uz ovaj hit i to generacije koje 1981., kada je pjesma bila objavljena, nisu bili ni u planu.

@geenvleesalleenvis Sarà perché ti amo #italy #florence #foryou @Charline Moors @Margot @🎱 ♬ Originalton - Kati

U čemu je fora, pitate se i kako se to zapravo dogodilo? Za početak reći ćemo da za ovo zasluge idu upravo navijačima MIlana - milanistima. Ljubav Talijana prema nogometu dobro je poznata u cijelom svijetu, baš kao i njihova ljubav prema pjesmi, osobito u trenucima kada je poluvrijeme ili slično, pa moraju pronaći način za zabaviti se.

'Sarà perché ti amo' I Milan vs. Inter I Champions League semi-final 10 May 2023 Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Upravo su oni spojili svoje dvije najveće ljubavi i počeli pjevati tijekom utakmica koje igra AC Milan pjesmu ‘Sarà perché ti amo’. I ne samo to, na domaćim utakmicama, prije negoli igrači ušeću na San Siro, nabrijana publika ih dočekuje upravo tim stihovima.

Videozapisi sa stadiona, ali i igrača koji u autobusu pjevaju neslužbenu klupsku himnu ubrzo su se proširili društvenim mrežama, a upravo zahvaljujući tome pjesma se sve više penjala na trend listama raznih glazbenih platformi.

Odjednom nisu samo Milanisti pjevali pjesmu benda Ricchi e Poveri. Istu su počeli koristiti i ostali korisnici Instagrama i TikToka kojima je zarazna melodija ubrzo ušla u uho, te su je iskoristili u svojim video objavama nastalim upravo u Italiji.

Na kraju se sve toliko zakuhalo da sada svi koji kreiraju sadržaj, u nadi da će i njihova videa završiti na istaknutim pozicijama, biraju upravo tu pjesmu i tagiraju je.

Rezultat svega je da je nakon 42 godine pjesma ponovno zaživjela na top listama i to u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, a jedina osoba koja se ne može veseliti tom nevjerojatnom uspjehu je osnivač grupe Franco Gatti, koji je preminuo u listopadu 2022. u 80. godini života. Ostatak ekipe trenutno je angažiran na talijanskoj televiziji kao vokalni treneri u ‘The Voice Kids’ i uživaju u ponovno otkrivenoj slvi.