NIJE SVE KAKO SE ČINI

Svi znaju za Martu Ortegu, kćer vlasnika Zare, a evo tko su njegova ostala djeca

15.05.2023 u 07:29

Bionic
Reading

Iako iz prethodnog braka s Rosalijom Merom ima dvoje djece, kćer Sandru i sina Marcosa, Amancio Ortega odlučio je vodstvo tvrtke ipak prepustiti najmlađoj kćeri Marti Ortegi

Već je godina dana prošla otkako je Amancio Ortega na čelo Inditexa postavio najmlađu kćer, a odnosi u obitelji i dalje su napeti. Iako se i sama Marta Ortega distancira od medija, ona je i dalje medijski najeksponiranija članica obitelji i svoju ulogu ozbiljno shvaća.

Zbog toga se, iako to možda ne bi htjela, redovito pojavljuje na važnim privatnim večerama, sjedi u prvim redovima revija, ali i posjećuje razne događaje vezane uz umjetnost i kulturu, a kojima je Inditex sponzor.

I dok je njezin otac za vrijeme svoje vladavine itekako pazio i strogo čuvao privatni život, Marta je sve to pomalo ublažila, no iako se čini da je ona jedina nasljednica Inditexa, to i nije baš tako.

Naime Ortega je dobio Martu u braku s Florom Perez, a iz prvog braka s Rosalijom Merom, koji je završio razvodom 1986. godine, ima dvoje djece, kćer Sandru i sina Marcosa.

  • +6
Marta Ortega i Carlos Torretta Izvor: Profimedia / Autor: Laurent Salmon / KCS Presse / Profimedia

Rosalia Mera, suosnivačica gigantske trgovačke kompanije Inditex, kojoj pripada i poznati brend Zara, bila je najbogatija Španjolka koja je svoj poslovni uspjeh započela kao krojačica, a zanimljivo je da je odustala od škole sa samo 11 godina. S tadašnjim suprugom Amancijem počela je šivati haljine i odjeću u dnevnom boravku njihovog doma, a zajedno su stvorili globalno modno carstvo.

Preminula je u kolovozu 2013. tijekom odmora na Menorci od posljedica moždanog udara, a njezina smrt dodatno je uzburkala odnose među članovima obitelji. Naime odnos Sandre s ocem nakon rastave nije bio lagan. U tom je trenutku imala tek 16 godina i odlučila je čvrsto stajati uz majku, okrivljujući oca za sve.

Nakon smrti majke upravo je Sandra preuzela brigu o bratu Marcosu, oboljelom od cerebralne paralize. Prema pisanju Forbesa, ona je jedna od najbogatijih žena u Španjolskoj, a iako ne radi za Inditex, jedna je od dioničarki dok njezin suprug ima odgovornu poziciju u tvrtki.

AMANCIO ORTEGA NA JADRANU

Na megajahti vrijednoj 530 milijuna kuna, u Hrvatsku stigao i vlasnik Zare

Pogledaj galeriju

U braku je s Pablom Gomezom i ima troje djece - Martina (23), Antia (21) i Uxia (17), s kojima živi u mjestu Oleiros u Coruni te upravlja udjelom Inditexa i u ime brata Marcosa.

Za razliku od Marte, fotografije Sandre i Marcosa nećete vidjeti u medijima, u tražilici ćete pronaći samo one sa sprovoda njihove majke, a u kakvom su odnosu s mlađom sestrom i zamjeraju li njoj zbog očevih odluka, znaju samo oni.

Sandra je uz to diplomirala psihologiju na Sveučilištu Santiago de Compostela i predsjeda Zakladom Paideia, koju je osnovala njezina majka, a koja se brine o osobama s invaliditetom, te osim dionica Inditexa posjeduje one farmaceutske kompanije PharmaMar.

Unatoč silnom bogatstvu, trudi se da novac nikako ne utječe na nju i djecu, stoga ih je upisala u državne škole i tek rijetki znaju da su oni unuci jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

S druge strane, Martin život od rođenja bio je puno drugačiji. Odrastala je uz britansku au pair te se školovala u školi Santa Maria del Mar u Coruni, nakon čega je otišla u švicarski internat. Godine 2007. diplomirala je međunarodno poslovanje na European Business School u Londonu, a te godine počela je raditi u jednoj od Zarinih trgovina kao prodavačica - slažući majice i poslužujući kupce.

O njezinom vjenčanju s Carlosom Torrettom, kojem je prisustvovao sav španjolski jet set, pisalo se danima jer su uzvanike zabavljali Chris Martin iz Coldplaya, Norah Jones i Jamie Cullum, a mladenka je nosila četiri vjenčanice, uključujući onu s potpisom kreativnog direktora Valentina.