POVIJESNI DOGAĐAJ

Svi detalji sprovoda kraljice Elizabete: Od najdugovječnije vladarice opraštaju se obitelj, kao i svi Britanci, a ispraćaj nisu propustili ni svjetski državnici

19.09.2022 u 06:30

Bionic
Reading

Dan sprovoda najdugovječnije kraljice Velike Britanije proglašen je neradnim danom, škole i vrtići su zatvoreni, a svi koji tuguju za kraljicom Elizabetom II mogu se od nje oprostiti na ceremoniji u samom centru Londona ili pak prateći televizijski prijenos

Dan prije sprovoda, u nedjelju u 20 sati u Velikoj Britaniji održat će se dvije minute šutnje u znak poštovanja prema svemu što je kraljica učinila za svoju zemlju i narod. Bit će to svojevrstan uvod u sve ono što Britance očekuje dan poslije. U ponedjeljak 19. rujna bit će sahranjena njihova najdugovječnija vladarica, Njezino Kraljevsko Veličanstvo Elizabeta II.

Bit će to tužan dan za milijune Britanaca, kao i za Elizabetine najbliže, njezina nasljednika, kralja Charlesa III, sinove, princa Andrewa i Edwarda, kćer, princezu Anne, kao i sve unuke i praunuke.

Najbliži članovi obitelji svojoj će majci i baki odati počast hodajući u koloni iza lijesa, baš kao što se to činilo nekoć za Dianu, princezu od Walesa, te princa Philipa prošle godine. Osim toga, cijeli će događaj biti televizijski popraćen te će se prenositi diljem svijeta.

Kraljica Elizabeta II bit će pokopana 19. rujna. Prije sprovoda lijes kraljice Elizabete bit će prenesen iz palače Westminster do same opatije, a ta procesija bit će sigurno najbolniji dio za sve njezine voljene i najbliže. Prinčevi William i Harry to su iskusili kao dječaci, ispraćajući tako majku, princezu Dianu. Vojska će se također postrojiti na ulicama i pridružiti se povorci.

Procesija počinje u 11.35 sati po srednjoeuropskom vremenu. Lijes će biti položen na lafet koji će vući mornarički časnici, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901. Procesija iza lijesa koju će predvoditi Charles III. i članovi britanske kraljevske obitelji, stići će do vrata Westminsterske opatije nakon 17 minuta dok će ispred hodati 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

Ispraćaj bi trebao početi točno u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu, na istom mjestu na kojem se 1947. vjenčala s princem Philipom te gdje je okrunjena šest godina kasnije. Propovijed će održati kanterberijski nadbiskup Justin Welby, nakon čega će u crkvi i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu nastupiti dvije minute šutnje.

Državni pogreb će završiti oko 13 sati nacionalnom himnom, posljednjim pozdravom trubom i tužaljkom koje će izvesti kraljičin gajdaš.

Nakon obreda u Westminsterskoj opatiji lijes će ponovno u povorci krenuti Londonom do Hyde Parka, uz zvona Big Bena, a zatim će kovčeg pogrebnim kolima biti odvezen u Windsor, na jugoistok, tridesetak kilometara od glavnog grada.

Od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu kreće nova procesija predvođena pripadnicima Kraljevske konjice koja će na putu prema dvorcu Windsor prijeći pet kilometara dug Long Walk (Dugu šetnicu).

Zadnja stanica bit će Memorijalna kapela kralja Georgea VI u dvorcu Windsor, u kojoj se već nalaze njezin otac, kralj George VI, koji je preminuo 1952., kao i majka, kraljica Elizabeta, odnosno Kraljica Majka, te sestra, princeza Margaret, a obje su umrle 2002. godine. Ondje će biti premješteni i posmrtni ostaci Elizabetina supruga, princa Philipa, preminulog prošle godine.

Kraljevska obitelj pridružit će se procesiji prema kapeli svetog Georgea, a na misi će biti 800 ljudi, uključujući članove kraljičina osoblja.

U 20.30 sati kraljica će biti pokopana, u najužem obiteljskom krugu, u memorijalnoj kapeli njezina oca Georgea VI.

  • +16
Lijes kraljice Elizabete stigao u Edinburgh Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Chown / AFP / Profimedia

U centru Londona te na obilježenoj ruti, kojom će proći lijes s kraljicom, već su postavljeni pokretni toaleti te je sve označeno sigurnosnim trakama. Događaj će pratiti stotine policijskih djelatnika zaduženih za javni red i mir. Britanci, kojima je ponedjeljak proglašen neradnim danom, sami će odlučiti žele li toga dana raditi ili ne. Vlada nije dala nikakve direktne naredbe poslodavcima, ali jasno je da obrazovne ustanove neće raditi i tek će pokoja škola ili dječji vrtić ostati otvoreni za djecu čiji roditelji toga dana rade.

Barovi i restorani sami donose odluku o svom zatvaranju na dan pogreba. Očekuje se da oni koji su smješteni u neposrednoj blizini Westminerske opatije neće biti otvoreni.

  • +21
Obitelj kraljice Elizabete na misi u Balmoralu Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Brojni državnici očekuju se na sprovodu

Očekuje se dolazak brojnih šefova država i vlada iz cijelog svijeta te nekoliko europskih kraljica i kraljeva na sprovod britanske kraljice Elizabete II. Svoj su dolazak potvrdili talijanski predsjednik Sergio Mattarella, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i američki predsjednik Joe Biden. I članovi europskih kraljevskih obitelji doputovat će u London na sprovod, uključujući one iz Španjolske, Belgije, Norveške, Danske, Švedske i Nizozemske.

Zbog ograničenog mjesta u povijesnoj Westminsterskoj opatiji, koja može primiti 2000 ljudi, supruge i partneri državnika nisu pozvani.

  • +13
Princ William, Kate Middleton, princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia