EUROPSKA TURNEJA

Supergrupa The Smile objavila je novi album 'Wall Of Eyes', a 15. lipnja nastupa u pulskoj Areni!

26.01.2024 u 15:08

Bionic
Reading

The Smile, supergrupa koju čine Thom Yorke i Jonny Greenwood iz Radioheada i Tom Skinner iz Sons of Kemet 15. lipnja nastupa na pozornici pulske Arene, a upravo je izašao i njihov drugi album 'Wall Of Eyes'

Odmah pri pojavljivanju 2021. godine, bilo je jasno da The Smile nisu samo sporedni projekt Radioheada. Njihov album prvijenac 'A Light For Attracting Attention', bio je jedan od najiščekivanijih izdanja 2022. Album i nastupi uživo dočekani su s oduševljenjem glazbenih medija kao što su The Guardian, Pitchfork, The Observer, The Needle Drop, Rolling Stone, New York Magazine, Uncut, MOJO te starih i novostečenih fanova. Thom Yorke, Jonny Greenwood Greenwood i Tom Skinner, ili kako su ih kritičari nazvali 'Radiohead u power trio formatu' izabrali su upravo Zagreb za početak svoje debitantske turneje 2022., a sada ih imamo ponovno priliku doživjeti u jedinstvenom ambijentu pulske Arene 15. lipnja.

'Ne čini se pretjerano reći da su The Smile trenutno jedan od najboljih i najinovativnijih rock bendova na planetu.' - NME

Upravo objavljeni drugi studijski album 'Wall Of Eyes' (XL Recordings / Dallas Records / Lampshade Media) vodi ih dalje u progresivni pravac. Snimljen u Oxfordu i Abbey Road studijima uključuje i promjenu producenta; od Nigela Godricha (vjerojatno zauzetog nadgledanjem novog albuma grupe Idles) do Sama Petts-Daviesa (koji je s Yorkeom radio na njegovom prvom filmskom soundtracku za 'Suspiria' iz 2018. godine), ali zadržava inventivne aranžmanske vještine Hugha Brunta koji dirigira London Contemporary Orchestra. U odnosu na prvi album, 'Wall of Eyes' dodaje psihodeliju, njemački ritam 70-ih (4/4 ritam popularan kod krautrock bendova) i spomenute gudače London Contemporary Orchestra. To je više uviđavan, rastegnuti album, ali održava visok standard trojca The Smile.

Raspored bendovske turneje novom je albumu omogućio da se organski puno više razvije od svog prethodnika. Nekoliko pjesama namijenjenih studijskom izdanju 'Wall of Eyes' premijerno je izvedeno uživo i uklopljeno u set liste tijekom posljednjih nekoliko godina. ‘Bending Hectic’, najduža, osmominutna pjesma na albumu s kojom su debitirali na Montreux Jazz Festivalu 2022. prvobitno nije bila planirana za objavu no usmenom predajom mnogobrojnih fanova i kritičara postala je fenomenom te se 2023. ipak pojavila kao samostalno izdanje. To je bio i prvi uvid u nove materijale fantastičnog trojca.

'Više nema nikakve dileme, The Smile je jedan od najuzbudljivijih bendova današnjice.' - RAVNO DO DNA

Pjesma ‘Friend Of A Friend’ svjetsku je premijeru imala na njihovom zagrebačkom koncertu (16. svibnja 2022.) kojim su započeli ondašnju europsku turneju. U uvodnim je riječima Thom Yorke izjavio da je pjesma napisana toga dana, a govori o njegovom vremenu u Italiji tijekom pandemijske karantene, gledanju videa i slušanju ljudi kako na balkonima pjevaju jedni drugima. The Smile su danas (26. siječnja) objavili i novi video za pjesmu ‘Friend Of A Friend‘, čiju režiju potpisuje Paul Thomas Anderson. Premijera videa snimljenog na 35mm kameri, dogodila se prošlog tjedna u odabranim nezavisnim kinima diljem svijeta.

Ostale pjesme, poput ‘Under Our Pillows’ - izgrađene oko prodornog gitarskog motiva Greenwooda - bile su dostupne putem snimaka fanova na YouTubeu. Mračna, nostalgična ‘Teleharmonic’, pojačana flautom već se pojavila pod drugačijim imenom u ranijem životu u seriji "Peaky Blinders". Različiti umjetnici danas biraju različite puteve u predstavljanju svog rada, od objavljivanja nečujnih novih pjesama odjednom do dugih, postupnih otkrivanja na društvenim mrežama. Činjenica da postoje live omiljene pjesme koje još nisu stigle do snimljenih verzija, čini da The Smile djeluje manje kao sporedni, a sve više kao tekući projekt koji u realnom vremenu razvija značajan opus.

The Smile sada djeluje kao živi, dišući organizam, dinamičan i stvaran kao dnevni posao Yorkea i Greenwooda, upotpunjen izvrsnim bubnjarom i multiinstrumentalistom Skinnerom koji dodaje još kompleksnije ritmove često zamršenim muzičkim konstrukcijama Radiohead dvojca. Čini se da Yorke i Greenwood u The Smile postavi postaju oslobođeni zaobići očekivanja, administraciju i glavobolje koje moraju doći kada pokreću matični bend. Glavna privlačnost: trojica muzičara, ponekad podržani saksofonistom Robertom Stillmanom, mogu se kretati spretnije i stvarati suvremene klasik/funk hibridne jammove koliko žele.

Pjesma ‘You Know Me!’ zatvara set s nečime što zvuči kao nježna ljubavna pjesma okrenuta naglavačke, Yorkeov falsetto razmišlja o onima (možda recenzentima albuma) koji misle da ga poznaju, ali ne poznaju ga. S druge strane, suptilna, razvijajuća ‘I Quit’ udružuje gitaru, klavir i udaraljke kako bi stvorila arpeggio - Doppler efekt koji zrači elektronikom. Zaključnom, kontemplativnom ‘You Know Me!’, Yorkeovi stihovi sugeriraju da nikad ne možemo stvarno (po)znati drugu osobu; svi smo neprepoznatljivi jedni drugima. Idealan zvuk klavira i njegov šaputavi vokal grade napetost dok tuš gudača dovodi album do kraja.

U sklopu europskog dijela turneje, The Smile će održati koncert 15.lipnja 2024. u pulskoj Areni. Ulaznice se mogu kupiti putem eventim.hr sistema i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima. Cijene ulaznica se kreću od 75 eura za parter, 85 za tribine i 140 eura za plato.

MEDIJI O ALBUMU 'WALL OF EYES'

NME – 4* 'It does not feel like a stretch to suggest that The Smile are one of the finest and most inventive rock bands on the planet right now.'

Rolling Stone – 4* 'The Smile continue to be a uniquely brilliant proposition.' RAVNO DO DNA - 9/10 'Uživancija je pratiti putanju The Smilea koji se u kratkom roku otarasio epiteta ‘side project’ i prometnuo u atipičnu supergrupu koja jaše naizgled beskonačni val kreativnosti. Više nema nikakve dileme, The Smile je jedan od najuzbudljivijih bendova današnjice.'

VEČERNJI LIST - 'Nije to nikakvo prenemaganje, nego niz odličnih novih pjesama odsviranih beskompromisno i s visokim estetskim kriterijima na pameti, te delikatnim emocijama i zanimljivim tekstovima koje samo ova dvojica, skupa sa Skinnerom, mogu prodati u tolikim količinama.'

Više o The Smileu pronađite na: Instagram | Twitter | Facebook | Tik Tok | Web