TV POSLASTICE

Što nam stiže: Ovo su najočekivanije televizijske serije ove jeseni

20.09.2021 u 06:07

Bionic
Reading

Protekla godina dana za televizijsku je industriju bila dosta burna, kao uostalom za svijet u cjelini. Televizijska jesen 2021. odrazit će mnoge od događaja koji su utjecali na to, od odgađanja trećeg nastavka 'American Crime Story' do serija koje se bave puno raznovrsnijim i inkluzivnijim pričama o desetljećima starom IP-u. Ovo su najočekivanije nove serije čije su premijere najavljene za jesen

Nije samo pandemija kriva za obustavu proizvodnje i promjene u narudžbama serija i datumima njihova objavljivanja. Društveni nemiri koje su izazvala ubojstva Georgea Floyda, Breonne Taylor i drugih prošlog ljeta, kao i neredi na Kapitolu 6. siječnja, promijenili su način na koji mnogi potrošači gledaju zabavni program, no televizijska se industrija prilagodila koliko je mogla zahtjevima novoga svijeta.

Impeachment: American Crime Story

Najnoviji dio 'Američke kriminalističke priče' bavi se seksualnim skandalom iz 1990-ih koji i danas odjekuje politikom: igricama tadašnjeg predsjednika Billa Clintona s Monicom Lewinsky, mladom pripravnicom u Bijeloj kući, i pravnim makinacijama iza scene kad se doznalo za aferu. Glumačku ekipu predvode Beanie Feldstein kao Lewinsky i Sarah Paulson kao Linda Tripp, njena naizgled majčinski raspoložena prijateljica koja je tajno snimila telefonske razgovore svoje mlade kolegice o aferi i pustila informaciju u medije. Bivšeg predsjednika SAD-a glumi Clive Owen, njegovu suprugu Edie Falco, a Billy Eichner novinara i komentatora Matta Drudgea. Serija je premijerno na FX-u s prikazivanjem počela 7. rujna.

Impeachment: American Crime Story Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prizori iz bračnog života (Scenes from a Marriage), HBO

Adaptacija klasične serije Ingmara Bergmana iz 1973. preispituje legendarni Bergmanov prikaz ljubavi, mržnje, želje, monogamije, braka i rastave kroz prizmu suvremenog američkog para. U HBO-ovoj mini seriji glume Jessica Chastain (Mira) i Oscar Isaac (Jonathan), a režirao ju je Hagai Levi. Odgovarajući na pitanja istraživača o rodnoj dinamici u njihovoj vezi, Mira i Jonathan počinju voziti različitim kolosijecima, a poput likova koje su u 'Priči o braku' glumili Scarlett Johanson i Adam Driver, par se mora snaći s dužnostima čuvanja malog djeteta.

Serija se od 12. rujna može gledati na HBO-u GO, dostupnom u ponudi MAXtv-a.

Prizori iz bračnog života Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO GO

Y: The Last Man, Hulu

Adaptacija serije o posljedicama događaja na razini izumiranja, kad su s lica zemlje izbrisani svi sisavci s Y kromosomom, osim jednog muškarca i jednog majmuna, nastajala je šest godina, a temelji se na istoimenim grafičkim romanima Briana K. Vaughana i Pie Guerre. Serija prati naslovnog posljednjeg muškarca Yoricka (Ben Schnetzer), ali prikazuje i različita lica i naličja društva kojim sad dominiraju žene, uključujući pokušaje zadržavanja političke strukture starog svijeta, nastojanja da se shvati zašto se sve to dogodilo i nekoliko novih supkultura koje su izniknule i pokušavaju rješavati situaciju na svoj način. Serija se cijelo vrijeme upušta u komentiranje spola, identiteta i toga koliko patrijarhalni sustavi mogu biti duboko ukorijenjeni.

Serija je premijerno prikazana na Huluovom FX-u 13. rujna.

Y: The Last Man Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

The Premise

Nova serija B.J. Novaka ima pet epizoda, od kojih svaka komentira različit dio današnje kulture, od savezništva i buđenja, preko oružanog nasilja, utjecaja slavnih i društvenih medija do nasilničkog ponašanja. Iako je svaki slučaj iznimno ozbiljan, priče daju crnohumoran i iskrivljen pogled. Budući da je svaka epizoda sama za sebe, seriju možete gledati bilo kojim redoslijedom i ne morate ih pogledati sve, a i drugi su glumci u svakoj epizodi.

Serija je premijerno prikazana na Huluovom FX-u 16. rujna.

The Premise Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

The Big Leap

Tražeći svoju sreću, likovi ove serije okušavaju se u natjecateljskoj baletnoj emisiji koja im uz veliku dozu empatije nudi nešto cinizma. U središtu pozornosti je punašna plesačica Gabby, koju glumi Simone Recasner, a uz nju u glavnim ulogama se pojavljuju Scott Foley (zvijezda serije 'Skandal') kao izmoreni producent emisije Nick Smart te glumice Teri Polo i Piper Perabo. Premijera serije inspirirane britanskim reality showom je 20. rujna na Foxu.

The Big Leap Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ordinary Joe

Pred mladim studentom Joeom Kimbreauom, kojega u seriji glumi James Wolk ('Watchmen' i 'Momci s Madisona'), važna je odluka koja će drastično utjecati na ostatak njegovog života. 'Što ako' drama NBC-ja istražuje tri paralelna puta njegovog života, ovisnih o postupcima u nekom trenutku, a iako se na svakom od tih puteva Joeova karijera drastično razlikuje, postoje neki zajednički elementi: njegova djevojka s fakulteta Jenny (Elizabeth Lail), djevojka koju slučajno sreće Amy (Natalie Martinez) i najbolji prijatelj Eric (Charlie Barnett). Svi oni imaju svoje mjesto u Joeovom životu i 10 godina kasnije.

Ordinary Joe Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Our Kind of People

Foxova dramska serija, iza koje stoji izvršni producent Lee Daniels, obećava više sapunica vrijednih intriga kakve je pokazao u seriji 'Empire', samo što je ovaj put mjesto radnje Oak Bluffs, bogata crnačka enklava na otoku Martha's Vineyard. Seriju je na temelju istoimene knjige Lawrencea Otisa Grahama s Danielsom pisala izvršna producentica Karin Gist, showrunerica serije 'Mixed-ish', s iskustvom iz Danielsove serije 'Star' i 'Uvoda u anatomiju'. Yaya DaCosta glumi Angelu Vaughn, samohranu majku s linijom za njegu kose crnkinja, koja se pokušava uključiti u svijet bogatih, ali i opasnih ljudi. Premijera je 21. rujna na Foxu.

Our Kind of People Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

The Wonder Years

Lee Daniels ima još jednu seriju koja se premijerno prikazuje u jesenskoj shemi na ABC-ju. Preokrenuti scenarij originala iz kasnih 1980-ih fokusira se na crnačku obitelj iz srednje klase koja živi u Alabami oko 1968. godine, umjesto na bijelu obitelj iz predgrađa istog doba. Od samih uvodnih trenutaka ponovno iščitana serija izravno se suočava s rasnim pitanjima današnjeg doba, ali prisutni su otprije poznati elementi: Dean (Elisha Williams) je 12-godišnjak na pragu puberteta, za naraciju je zadužen poznati odrasli glumac (Don Cheadle umjesto Daniela Sterna), a Dean ima i simpatiju Keisi Clemmons (Milan Ray). Zvijezda originalne serije Fred Savage je izvršni producent, a režirao je i pilot epizodu prema scenariju kolege, izvršnog producenta Saladina K. Pattersona. ABC planira pojačati nostalgiju za ovom serijom gostovanjima drugih zvijezda iz originala.

The Wonder Years Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Fundation

Znanstvenofantastična knjiga Isaaca Asimova proteže se kroz desetljeća i generacije obožavatelja, ali ne i na adaptacije – sve do sada. Rasprostranjeni ep o znanstveniku koji je cijeli život proveo razvijajući svoje matematičke teorije, do te mjere da predviđa budućnost populacije, dolazi 25. rujna na Apple TV Plus. Izvršni producent serije je David S. Goyer, a u ulozi zloglasnog dr. Harija Seldona, koji je u stanju predvidjeti pad sadašnje vladavine (Carstva), nalazi se Jared Harris. U fokusu prve sezone je naslovni Fundation, sastavljen od onih koji imaju zadatak spasiti civilizaciju, kao i Braća koja trenutno vladaju galaksijom i odbijaju prepustiti moć.

Fundation Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

La Brea

Kad se usred Los Angelesa otvori velika rupa, stotine ljudi propadaju u iskonski svijet, prisiljeni udružiti se kako bi preživjeli. Istovremeno, ostatak nadzemnog svijeta mora pokušati shvatiti što se dogodilo. Tvorac NBC-jeve serije nabijene specijalnim efektima, koja premijerno stiže 28. rujna, je David Appelbaum ('The Enemy Within' i 'NCIS: New Orleans). U glumačkoj postavi su Natalie Zea (Pravednik), Eoin Macken, Jon Seda (Chicago P.D.), Nicholas Gonzales i Chiké Okonkwo. U seriji glumi i Zyra Gorecki, jedna od prvih glumica s amputacijom potkoljenice koja ima redovitu ulogu u velikoj televizijskoj seriji.

La Brea Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube