EU Youth Cinema: Green Deal

Štedite energiju - i gledajte filmove ekološke tematike!

19.09.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Novi besplatni filmovi na platformi www.euyc.green/hr

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti koji se ove godine održava pod sloganom 'Štedite energiju' od 16. do 22. rujna, EU Youth Cinema: Green Deal predstavlja tematski prikladne filmove. Školski razredi pozvani su u kino, a svi ostali mogu besplatno pogledati nekoliko filmova iz programa ekološke tematike.

Europski tjedan mobilnosti najvažnija je kampanja Europske komisije usmjerena na podizanje svijesti o održivoj mobilnosti. Inicijativa, koja se smatra pokretačkom snagom za klimatski prihvatljive promjene u prometu usmjerene na budućnost, postaje sve popularnija - samo prošle godine službeno je sudjelovalo gotovo 3000 gradova i mjesta iz preko 50 zemalja. Ovogodišnji moto 'Štedite energiju' ima za cilj smanjenje potrošnje energije promicanjem ekološki prihvatljivih prometnih rješenja te motiviranjem i inspiriranjem ljudi na usvajanje aktivnijeg načina života.

Prikažite film za Europski tjedan mobilnosti

Multikulturalni, transnacionalni EU Youth Cinema: Green Deal, koji u Hrvatskoj koordinira kulturna udruga LET'S CEE Film Festival iz Austrije uz potporu platforme Culture Hub Croatia (Split) i Centra za kulturu dijaloga (Zagreb), podržava ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti atraktivnim streaming programom koji je također besplatno dostupan svim zainteresiranima putem www.euyc.green/hr. Osim toga, austrijski dokumentarni filmovi AUSTRIA2AUSTRALIA i SMJENA GENERACIJA - TKO SPAŠAVA SVIJET? biti će ponuđeni školama u mnogim europskim kinima. U Hrvatskoj se EU Youth Cinema: Green Deal ekskluzivno prikazuje u Cineplexxu City Center one Zagreb East i Cineplexxu City Center one Split.

Prvi od dva filma koji su snimili hobi biciklisti iz Gornje Austrije Dominik Bochis i Andreas Buciuman govori o 2 prijatelja koji bicikliraju preko 18.000 kilometara i 19 zemalja - prilično neobična ruta. Producent Josef Aichholzer komentira: 'U društvu koje se sustavno fokusira na norme, pravila i minimiziranje rizika, izlazak iz okvira konvencionalnog je želja s kojom se mnogi od nas mogu poistovjetiti.'

U filmu SMJENA GENERACIJA - TKO SPAŠAVA SVIJET? odlučna klimatska aktivistica Sarah Sadeghi putuje vlakom i intervjuira uglavnom mlade ljude iz raznih europskih zemalja, zanimajući se za njihove ideje za bolju budućnost. Pametna produkcija SFM Storyboard OG, koju je naručio Südwind u sklopu EU projekta '1Planet4All', svojom je jasnom porukom već doprla do tisuća školske djece, uključujući i djecu u Hrvatskoj. "Najvažnija stvar u zaštiti klime je biti političan. Ustati, izraziti svoje mišljenje, glasati, potpisivati peticije i koristiti svaku priliku koju nam naša demokracija nudi da se politički angažiramo, jer kroz politiku svatko od nas može puno toga promijeniti", izjavila je redateljica Vanessa Böttcher.

GREEN FILMS @AUSTRIA

Fokus GREEN FILMS @AUSTRIA, koji se trenutno prikazuje u kinima, ali također i putem steaminga, bit će predstavljen kroz filmove JESTI DRUGAČIJE - EKSPERIMENT (režija Andrea Ernst i Kurt Langbein), VAN PROSTORA I VREMENA (režija Nikolaus Geyrhalter), ZELENA LAŽ (režija Werner Boote), SPASITE SELO (režija Teresa Distelberger), DOBRODOŠLI U SODOM (režija Christian Krönes i Florian Weigensamer) i DRVO – PRIKRIVENI IGRAČ (režija Monica Lãzurean-Gorgan, Michaela Kirst i Ebba Sinzinger) koji zaokružuju repertoar.

Cjelokupni program dostupan je besplatno zahvaljujući financiranju EU (Program: Razvoj publike i filmsko obrazovanje) kao i sufinanciranju od strane Ministarstva klime Austrije (BMK), Vienna Insurance Group i Wiener osiguranja i Društva za prikupljanje audiovizualnih materijala (VAM). Cineplexx International kino-grupacija također podržava projekt kao ekskluzivni kino partner.

O projektu EU Youth Cinema: Green Deal

EU Youth Cinema: Green Deal, aktivan od ožujka 2022. u Hrvatskoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, vodi austrijska udruga LET'S CEE Film Festival zajedno s lokalnim koordinatorima EPEKA (Slovenija) i Go Green (Sjeverna Makedonija). PR aktivnostima diljem zemalja upravlja agencija Chapter 4. Program se trenutno sastoji od više od 30 europskih filmova koji se prikazuju u kinima i putem streaminga. Didaktički materijali i međunacionalna marketinška kampanja upotpunjuju inovativni koncept. Puna verzija programa dostupna je besplatno svim registriranim školskim razredima (registracija: www.youth-cinema.eu/hr)) u pet zemalja. Nekoliko filmova mogu putem streaminga besplatno pogledati svi zainteresirani diljem svijeta putem www.euyc.green/hr.

Green Deal – streaming program tijekom Europskog tjedna mobilnosti. Svi filmovi dostupni su s titlovima i potpuno besplatno!

SMJENA GENERACIJA – TKO SPAŠAVA SVIJET? AT/DE/IT/PT/ES/CZ/PL/FR 2022 | 82 min. Dokumentarni film Vanesse Böttcher, naručio Südwind

Očajna zbog inertnosti političara koji ne djeluju na klimatsku krizu, austrijska aktivistica Sarah kreće na spektakularno putovanje vlakom po Europi u potrazi za ljudima sa stvarnim rješenjima. Dokumentarni film koji se događa u prostoru između krize i nade.

Besplatan streaming : www.euyc.green/hr/filme/generation-change

NOGE AMSTERDAMA Nizozemska 2015 | 12 min. Kratki film Redatelj: Wytse Koetse Portret amsterdamskog servisera bicikala. U brzom ritmu svakodnevice, Frans van der Meer vodi svoju 90 godina staru biciklističku radnju kao jedan od najautentičnijih servisera bicikala u gradu. Frans ne samo da poznaje svoj zanat, već krije i komadić starog Amsterdama, u kojem je grad poput sela, susjedi poput obitelji, a bicikli poput nogu.

Besplatan streaming: www.euyc.green/hr/legs-of-amsterdam

BICIKLISTIČKE PRIČE VORARLBERG Austrija 2022 | 15 min. Kratki film Redateljica: Hanna Mathis

Glavna glumica Fabricia vodi nas kroz 15-minutnu epizodu s ciljem da otkrije kako bicikl radi. Sa svojom šarmantnom i inteligentnom prirodom, ona uspijeva prikupiti znanje, sagraditi kolica i dobiti pomoć Gusara na pedalama (Pedal Pirates) u Lustenauu.

Besplatan streaming: www.euyc.green/hr/bike-stories-vorarlberg