TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Šokantan seksistički ispad u '8. katu'

08.01.2013 u 13:21

Bionic
Reading

U jučerašnjem '8. katu' Daniela Trbović ugostila je, kako je sama rekla, uspješne i zgodne muškarce koji su pritom još i - solo. Naizgled laganini tema, u kojoj - baš kao ni u društvenom položaju neoženjenih i 'nesparenih' muškaraca - zapravo nema neke ozbiljnije kontroverzije. No zbog gostovanja slovenskog psihoanalitičara Romana Vodeba i njegovih ženomrzačkih stavova pretvorila se u nešto što je bilo istinski uvredljivo za gledanje i slušanje

'8. kat' Danijele Trbović inače je emisija koja rijetko kad puca na frku i kontroverziju, a još manje na teme i izjave koje bi bilo koga u gledateljstvu mogle uvrijediti. Riječ je o laganom talk-showu uz koji TV-ovisnicima lakše prolaze kasna poslijepodneva i za koji uglavnom gajim određenu dozu poštovanja jer u majušnoj zemlji poput Hrvatske uspijeva gotovo svaki radni (i pokoji praznični) dan pronaći temu i sugovornike koji će o toj temi nešto prozboriti.Jest, i prije se događalo da kod Danijelegostuju ljudi i izriču se stavovi zbog kojih se odmah hvatam za daljinski, ali do jučer još nikada uz '8. kat' nisam pomislila: 'Kako im nije neugodno?'

Evo zašto jučer jesam. Tema je na prvi pogled bila bezazlena: 'Uspješni, zgodni i sami'. Govorilo se o muškarcima koji su takvi kakvima ih opisuje naslov, a žive solo, bez žene, cure, kučeta i mačeta. Malo je, ruku na srce, smiješno što ih se predstavilo kao rijetku životinjsku vrstu vrijednu specijala na National Geographicu i malo su mi bili čudni kriteriji po kojima su odabrani, ali to nije bio neki veći blam ni razlog za zgražavanje. Šok i nevjerica nastupili su zbog gostovanja Romana Vodeba, slovenskog psihoanalitičara i osobnog savjetnika, koji je valjda uz cijelu priču o neobjašnjivim solerima trebao nastupiti kao stručni komentator.

Zanemarimo na trenutak je li to što netko živi nespareno doista stanje uz koje je potreban stručan komentar psihijatra. Možda u nekim slučajevima jest, kao, primjerice, onda kada solaža nastupa zbog ubojstva partnera motornom pilom ili sličnih romantičnih storija iz crne kronike, što nijedan jučerašnji Danijelin gost nije izveo. No rekoh da ćemo to zanemariti. Pozabavimo se radije megastručnjakom koji je pozvan zato da bi prokomentirao taj čudesan fenomen, Romanom Vodebom. Ne znam s kojim su ga (ako su uopće s ikakvim) motivom iskopali, ali lik nije ispao nimalo stručno. U najboljem je slučaju ispao nevjerojatan redikul, a u onom najgorem - grozomorni ženomrzac.

O, da, svaku je svoju napomenu umotao u celofan Freudove teorije, tako da svi okinemo na dupe zbog spomena oca psihoanalize i ne propitujemo previše ono što nam se servira u nastavku. U nastavku nam je pak Vodeb, uz Freudovu licencu, mrtav-hladan ispalio da uspješne žene kastriraju muškarce, da je feminizam uništio muško-ženske odnose, da su muškarci, a ne žene, ti kojima je dopuštenoKURČENJE uspjesima jer su ONI ti koji imaju ORGAN VIŠE, da im žene na tom organu zavide i za njim čeznu, da to u potpunosti određuje njihovo postojanje te da je funkcija žene da bude lijepa, da PRIMA i da svojom atraktivnošću i podatnošćuprivuče muškarca. Može to, kako je jučer u '8. katu' izjavio ovaj megastručnjak, učiniti i kuhanjem fine hrane, jer tako poručuje liži me, ali svakako ni u najcrnjem napadaju ambicije ne smije pomisliti da joj je životna zadaća bilo što drugo. Ludilo. Pritom mi je, moram priznati, srce posebno ugrijalo to što je El Grande Psihoanalitičar za takve plodove uma pobrao gromki aplauz i smijeh publike u studiju. Pogotovo nakon onih rečenica u kojima je spominjao kurčenje, što je, znamo već i po domaćim komedijama, našem čovjeku smješnije čak i od klasika poput sranja ili prdeca.

Roman Vodeb možda i jest, kako sam kaže, jedan od rijetkih 'čistih' frojdovaca. Čak sam spremna povjerovati da je sa sjajem u očima i žaru u srcu temeljito proučio Freudov lik i djelo. Problem je jedino u tome što je Freudova teorija, kao i mnoge druge teorije i prakse u medicini, s vremenom doživjela brojne kritike i preinake. Freud je, naime, bez ikakve sumnje važna povijesna ličnost za razvoj psihologije i psihijatrije, ali furanje na čisti frojdizam u današnje je doba isto kao da se neki kirurg s Rebra fura na operativne zahvate iz 1925. Ne bismo baš vjerovali takvom liječniku, zar ne? Ne bismo mu baš pljeskali u studiju. Ako bi ih itko i uspio pozvati u emisiju prije nego što bi ih na neko drugo mjesto pozvala policija, takav bi čovjek bio egzotični kuriozitet i fenomen o kojemu emisija (pomalo senzacionalistički) govori, a ne stručnjak koji o njemu nudi svoje velecijenjeno mišljenje.


Vodebove priče o 'prirodnoj' dominaciji muškaraca, nužnosti ženske podatnosti i zlom feminizmu koji čereči pimpekovlje od Vardara pa do Triglava - nemaju nikakve veze sa stručnim komentarima. Dapače, tvrdim da ih u Freudovo ime umata samo zato što tako ispod žita javnosti može uvaljivati vlastite problematične (čitaj: izrazito seksističke) stavove, a da ga pritom ne zakače razna pravobraniteljstva i zakoni o ravnopravnosti spolova Možda to čini i zbog toga što tako zadobiva medijsku pozornost. Kako god bilo, vrlo ga je lako prepoznati kao ženomrsca koji usput silno uživa u tome da razjari nadrkane feministice i ostale politički korektne dosadnjakoviće. Vrlo ga je lako prepoznati kao osobu koja uživa u javnom vrijeđanju i ponižavanju žena.

Zašto ga onda takvim nije prepoznao i '8. kat', inače pristojna, kontroverzijama i vrijeđanju gledatelja nesklona emisija javne televizije?
Zbilja ne znam. Ali bilo mi ju je neugodno gledati. Pogotovo u onim trenucima kada se cijela Vodebova ogavna priča pokušavala okrenuti na šalu, šegu i razbibrigu. U takvim sam trenucima, naime, posumnjala da i '8. kat', baš kao i Vodeb, kvazismiješnim, a zapravo izrazito ženomrzačkim istupima pokušava iznuditi malo dodatne pozornosti, možda i malo kontroverzije u javnosti. He-he, ubaci Vodeba, feministicama će odmah šiknuti krv na oči pa će se više pričati o nama. Vrlo ružna i nelagodna pomisao. Nadam se da mi je na pamet pala tek u naletu paranoje. Bilo bi mi draže da je tek riječ o gafu i pogrešnoj procjeni gosta.