objavilo gradsko vijeće

Slavni most u Parizu preimenovat će u čast glumcu Jean-Paulu Belmondu

19.03.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Most Bir-Hakeim, koji je poznat po željeznim stupovima i pogledu na Eiffelov toranj, početkom travnja će se preimenovati u 'Šetalište Jean-Paula Belmonda' u znak sjećanja na francuskog glumca koji je umro 2021., objavilo je u petak Vijeće grada Pariza

"Bebel" je ondje snimio kultnu scenu iz kriminalističkog filma Henrija Verneuila, "Peur sur la ville" (Strah nad gradom) iz 1975. u kojemu je utjelovio policajca Jeana Letelliera.

Tragajući za serijskim ubojicom koji progoni mlade žene u glavnome francuskom gradu, slavni Bebel u jednoj sceni završi i na krovu vagona metro linije broj 6, koja u jednom dijelu puta prelazi preko Seine, ispod mosta Bir-Hakeim.

Zbog zahtjevne se scene Belmondo "prvi put u karijeri ozlijedio na snimanju" rekla je francuska političarka i vijećnica Maud Gatel koja je, nekoliko tjedana nakon glumčeve smrti predložila da se šetalište nazove po Belmondu.

Mjesto je odabrano uz pomoć Belmondove obitelji, a iz Gradskog vijeća su kazali kako se raduju što će turisti koji posjećuju most ondje "pronaći ime velikoga francuskog glumca poznatog u svijetu".

Šetalište će biti svečano otvoreno prije 9. travnja kada bi legendarni glumac navršio 90 godina.

Donoseći ovu odluku Vijeće grada Pariza još je jednom odstupilo od pravila koje nalaže da se tek pet godina nakon smrti slavnih ličnosti ili zaslužnih pojedinaca javna mjesta u Parizu mogu nazvati po njima.