SLAVNA ARGENTINKA

Sjećate li se Gabriele Sabatini, jedne od najzgodnijih tenisačica svih vremena? Danas izgleda bolje no ikad

04.01.2019 u 06:52

Bionic
Reading

Bila je argentinska teniska zvijezda na kraju 80-ih i početku 90-ih godina. Dok su njezine kolegice igrale maksimalno zakopčane, ona je bila među prvim seks bombama. Godine prolaze i jedna od najljepših žena u povijesti tenisa Gabriela Sabatini sada je na pragu petog desetljeća, no plijeni pažnju svojim izgledom i poslovnim uspjesima

Gabriela Sabatini nikad nije bila najbolja tenisačica svijeta iako su je smatrali jednom od najtalentiranijih iz svoje generacije. Iako su iza nje brojni osvojeni mečevi, turniri i druga odličja, koje je postigla tijekom svog zlatnog doba krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, profesionalnu je karijeru nakon osvojenih 27 naslova, uključujući US Open 1990., okončala sa samo 26 godina.

'Htjela sam iskusiti život izvan tenisa. Probudila bih se, doručkovala, vježbala dva sata, ručala, malo se odmorila, vježbala dva sata i zatim trenirala sat vremena. U početku je bilo jako zabavno, ali nakon nekoliko godina to je postalo kao posao - kao u odlazak u ured', izjavila je. I usamljenost ju je potaknula da izađe iz sporta koji je igrala od svoje šeste godine. Sama nakon pobjede, sama nakon poraza, postala je toliko prepoznatljiva u javnosti da je morala nositi perike kako bi se obranila od obožavatelja.

Gabriela Sabatini Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Promijenila sam trenere tri puta. Nisam bila zadovoljna, nisam mogla pronaći pravu osobu. Sljedeće godine stanje se počelo pogoršavati. Probudila bih se ujutro i pomislila: 'Bože, moram ići vježbati, a neću. Želim učiniti nešto drugo.' Imala sam snažan poriv da to učinim i samo sam željela normalan život', izjadala se.

Mnoge je nekadašnja treća igračica svijeta šokirala kad je izjavila kako je bila vrlo introvertirana i da je zazirala od nastupa pred mikrofonima.

'Kada sam bila mlađa, mislila sam da moram razgovarati s novinarima nakon osvajanja naslova. Tako sam često gubila u polufinalima kako bih izbjegla novinare. Toliko sam bila očajna. Bila sam iznimno introvertirana. I u školi sam imala problema jer sam bila vrlo povučena. U jednom trenutku bila sam nervozna od pomisli da ću morati davati izjave, a istodobno sam bila vrlo kompetitivna i porazi su me frustrirali. Kad sam kao mala izgubila prvi set, odustala bih dalje od borbe zato što sam bila jako ljuta na sebe', ispričala je ranije.

Zbog iznimno lijepog lica bila je mamac za brojne sponzore te je zarađivala najmanje dvostruko više u odnosu i na bolje rangirane. No odlučila se u potpunosti posvetiti poslu koji je pokrenula još 1989. godine, točnije liniji parfema s vlastitim potpisom, a njezina tvrtka vrlo uspješno posluje i nekoliko desetljeća kasnije.

Lutka izrađena prema njezinu liku u teniskoj odori 1994. godine bila je omiljena igračka argentinskim djevojčicama, a od 1992. godine i jedan cvijet (rod narančaste ruže) nosi ime slavne crnokose igračice. Sportašica je objavila i emotivnu knjigu 'My Story', koja je prikazala posve novu stranu njezina života. Reklamirala je brojne poznate brendove i bila vrlo tražena. Povremeno su se spominjale i njezine veze, od kojih je najzanimljivija bila ona s Nijemcem Frankom Unklebachom.

U svojoj je zemlji, a i šire ostala jedna od ikona tenisa. Danas živi mirnim životom u Buenos Airesu, a putovanja su joj strast. 'Ponosna sam na sve što sam napravila. Uživam u parfemima, u životu i pokušavam se smijati što više', izjavila je.

Od njezina oproštaja sa sportskom karijerom prošlo je podosta godina, no još uvijek je u dobrim odnosima s nekadašnjim kolegicama, bivšom američkom tenisačicom Jennifer Capriati i našom Ivom Majoli, koja ju je pozvala na Hvar prije osam godina. 'Iznenađena sam time koliko je Hrvatska lijepa. Da sam znala, planirala bih drugačije', izjavila je tada bivša prva tenisačica svijeta.