PRAVA ISTINA

Sjajan dokumentarac o Hodorkovskom na KINOTV-u

27.12.2013 u 14:57

Bionic
Reading

U sklopu serije dokumentarnih filmova, u nedjelju, 29. prosinca, od 22 sata na KINOTV-u, u ekskluzivnoj TV premijeri pogledajte fascinantni dokumentarni film 'Hodorkovski' koji je 2011. godine režirao njemački redatelj Cyril Tuschi

Mihail Hodorkovski uhapšen je u listopadu 2003. godine, nakon čega je osuđen na osam godina u zatvoru zbog izbjegavanja plaćanja poreza i prijevare. Krajem 2010. godine, na drugom suđenju, osuđen je na još šest godina zatvora zbog pranja novca i krađe 350 tona nafte.

Njemački redatelj Cyril Tuschi kroz razgovore s najbližim suradnicima, prijateljima, članovima obitelji, ali i svjetskim političarima opisuje u dokumentarnom filmu 'Hodorkovski' iz 2011. godine uspon ovog oligarha, govori o tome kako je postao vlasnik naftne kompanije Yukos i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu te kako je došlo do sukoba s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Film je 2011. godine premijerno prikazan na filmskom festivalu u Berlinu gdje je izazvao pravu senzaciju, a dodatnu buru podigla je informacija da je neposredno prije berlinske premijere ukradeno Tuschijevo računalo sa završnom kopijom filma. Tuschi je u intervjuu za Der Spiegel tada izjavio da ne isključuje mogućnost da je to napravila ruska tajna služba.

Cyril Tuschi je tijekom snimanja filma koje je trajalo pet godina pokušao posjetiti Hodorkovskog u sibirskom zatvoru, blizu granice s Kinom, ali nije uspio. Uspio je kratko razgovarati s njim tijekom drugog suđenja, da bi nakon toga s njim izmijenio nekoliko pisama, čiji se dijelovi spominju u ovom filmu. U filmu Tuschi razvija nekoliko teorija zbog kojih je Hodorkovski uhapšen, od toga da je Hodorkovski želio prodati dijelove svoje kompanije Amerikancima pa do toga da je to bio mačo obračun između njega i Putina, kako je to navodno jednom rekao bivši njemački kancelar Gerhard Schröder. Uza sve to, filmom se proteže jedno pitanje – zašto Hodorkovski nije pobjegao iz Rusije s nekoliko milijardi dolara, ako je bilo jasno da će ga Putin uhapsiti?