nagrada goya

Sigourney Weaver osvojila prestižnu nagradu za impresivnu karijeru

11.02.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Zvijezda filmova "Alien" i "Avatar", američka glumica Sigourney Weaver u subotu je osvojila Međunarodnu nagradu Goya za 2024. za, kako stoji u objašnjenju Španjolske filmske akademije "impresivnu karijeru punu nezaboravnih filmova tijekom koje je utjelovila i oživjela neovisne, složene i snažne ženske likove".

Ova 74-godišnjakinja, najpoznatija po ulozi Ellen Ripley u filmu 'Alien', tek je treća dobitnica počasne nagrade koju su od uvođenja te kategorije 2022. dobile Cate Blanchett (2022.) i Juliette Binoche (2023.).

'Uvijek tragam za pričama o ženama i za žene, da nas podsjete na to koliko su žene moćne na razne iznenađujuće načine', rekla je Weaver uzvanicima u prepunoj dvorani na gala dodjeli nagrada Goya u Valladolidu.

Weaver je odala počast španjolskoj glumici Mariji Luisi Soli, koja je sinkronizirala njezin glas na španjolski u više od 30 filmova, počevši s 'Alienom'.

  • +2
Sigourney Weaver Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Žiri je pohvalio Weaverinu svestranost, karizmu i talent što ih je pokazala u ulogama koje variraju od dramskih, poput hvaljena portretiranja američke zoologinje Dian Fossey u 'Gorilama u magli', do više komičnih uloga, poput one u 'Istjerivačima duhova'.