CHI, SHANG-CHI

Shang-tko? Sve što morate znati o najnovijem Marvelovu superjunaku koji ruši rekorde gledanosti

08.09.2021 u 06:42

Bionic
Reading

Shang-Chi je najnovija zvijezda Marvelova filmskog svemira i mogao bi biti njegov sastavni dio sljedeće desetljeće, ali njegova povijest seže gotovo pola stoljeća unazad. Podrijetlo ovoga lika malo je problematično, ali modernizaciju je doživio i u stripovima i u debiju u akcijskom filmu koji uskoro stiže u kina

Čak i neki iskusniji obožavatelji i poznavatelji Marvelova filmskog svemira prvi put se upoznaju s ovim likom pa evo sedam stvari koje biste trebali znati o Shang-Chiju, junaku filma koji u Americi ruši rekorde na kinoblagajnama (zaradio je u prva četiri dana prikazivanja 90 milijuna dolara, a globalno je inkasirao 146,2 milijuna dolara).

Shang-Chi u stripu

Kreirali su ga Jim Starlin i Steve Englehart, a Shang-Chi se prvi put pojavio u 'Special Marvel Edition' br. 15 1973. godine. U vlastitoj seriji stripova pojavljivao se do ranih 80-ih. Majstor borilačkih vještina, često u borbi s ocem koji se želio boriti uz njega, Shang-Chi je s vremena na vrijeme žudio za normalnošću isto koliko za superherojstvom. Prošle godine pojavio se u mini seriji azijskog kreativnog tima Eisnerom nagrađivanog pisca stripova Genea Luena Yanga i umjetnika Dikea Ruana i Philipa Tana. Yang i Ruan trenutno pišu i ilustriraju Shang-Chijevu tekuću seriju u Marvel Comicsu, a debitirala je u svibnju.

Glumac

Shang-Chija glumi Simu Liu, najpoznatiji po ulozi u seriji 'Kim’s Convenience'. On je prvi glumac koji portretira Shang-Chija u akcijskom filmu i prvi azijski superheroj u filmu Marvel Studiosa. Slično kao što je to Robert Downey Jr. učinio s Iron Manom, pruža mu se prilika popularnost Shang-Chija dovesti na nove razine i ovaj lik učiniti poznatim. U razgovoru za Washington Post glumac je rekao da je oduvijek želio igrati superheroja u filmu i da razumije važnost prikaza toga da Azijat spašava stvar u tako visokoprofilnom filmu.

Shang-Chi i legenda o deset prstenova Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Problematičan otac

U originalnim strip avanturama Shang-Chija njegov otac bio je Fu Manchu, isti onaj Fu Manchu iz romana 20. stoljeća, čiji bi se prikaz u najboljem slučaju mogao opisati kao rasistički. Marvel Studios bio je nepokolebljiv oko odluke da takvu sliku neće ostaviti u Shang-Chijevom filmskom prvijencu. Umjesto toga, u filmu će se pojaviti legendarni glumac Tony Leung kao njegov otac Xu Wenwu, jedno od najmoćnijih bića Marvelova filmskog svemira, što može zahvaliti 10 mističnih prstenova i nevjerojatnom umijeću borilačkih vještina. U Yangovom stripu ovu je ulogu dobio zlokobni Zheng Zu, moćni čovjek koji je začeo mnoge ratnike.

Suparništvo braće i sestara

U aktualnim stripovima Shang-Chi, zahvaljujući ocu, ima puno polubraće i polusestara, a svi su također majstori borilačkih vještina. U filmu pak ima samo jednu sestru, Xialing, koju glumi Meng’er Zhang. U njihovom odnosu postoji kompetitivna komponenta, a neki od najopasnijih ljudi u Shang-Chijevu životu često dolaze iz njegove obitelji.

Romantična strana

Glumica Awkwafina glumi Katy, Shang-Chijevu najbolju prijateljicu, osobu od povjerenja, a možda i više od toga. Možda bismo to i shvatili da je posvećeno više vremena tome nego izbjegavanju udaraca. U Yangovu izdanju stripa može se pronaći više potencijalnih predmeta Shang-Chijevih ljubavnih interesa. Spomenut ćemo Delilah Wang, odvjetnicu specijaliziranu za prava nadljudi, i Leiko Wu, britansku tajnu agenticu.

Veza s 'Osvetnicima'

Dok je 'Crna udovica' bila prequel koji je ponudio pogled u prošlost Marvelova filmskog svemira, 'Shang-Chi' je široka najava onoga što dolazi. Pokušajte to zamisliti kao Marvel Studios 2.0, početak novog desetljeća nakon zalaska sunca prve serije 'Osvetnika'. Novi heroji, novi zlikovci. Stvari koje prije nismo vidjeli.

Jedna od jačih strana filma je to što obitava zasebno, odvojen od Marvelova filmskog svemira. Međutim postoje trenuci i gostovanja koji podsjećaju da je debi ovog junaka na ekranima povezan sa svijetom što se posljednje desetljeće gradi na ekranima. Dakle uvijek postoji mogućnost angažmana Shang-Chija, njegovih prijatelja i obitelji u novom odredu 'Osvetnika'. Nemojte se iznenaditi ako ga vidite kako čavrlja s Nickom Furyjem (Samuel L. Jackson).

  • +11
Film 'Shang-Chi' Izvor: Profimedia / Autor: Walt Disney Pictures - Marvel St / AFP / Profimedia

Ograničeno izdanje u kinima

Gledatelji koji 'Shang-Chija' žele vidjeti na kinoplatnima imat će samo mjesec i pol priliku za ostvarenje želje, a 45 dana nakon dolaska u kina film će biti dostupan na streaming platformi Disney Plus bez dodatne naknade (koja se nažalost ne može gledati u Hrvatskoj). Puno je to drugačija strategija od opcije Premiere Access Disney Plusa, koju je nudio za nedavne filmove, uključujući 'Crnu udovicu'. Opcija je pretplatnicima dopuštala gledanje filmova od kuće dok su istovremeno u kinima, ali uz dodatno plaćanje. Disneyjevi šefovi novu su strategiju s 45-dnevnim embargom na streaming opisali kao eksperiment, a još se ne zna hoće li mu biti podvrgnut i film 'Eternals' Marvel Studiosa, koji će se pojaviti nešto kasnije ove godine.