obiteljsko nasljeđe

Satovi za kralja Charles III nemaju samo financijsku vrijednost, već i onu sentimentalnu

26.10.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Buckinghamska palača ima impresivnu kolekciju satova, a kralju Charlesu III oni znače puno više od sata. Smatra da je zvuk sata zvuk doma, a posebno su mu dragi i jer ga podsjećaju na baku s kojom je bio vrlo blizak, kraljicu Elizabetu

Kralj Charles III veliki je zaljubljenik u antikne satove, posebno one koji su u njegovoj obitelji generacijama. Tiktakanje satova smatra zvukom doma jer ga podsjećaju na djetinjstvo kada je s bakom proučavao satove.

Interes u urarstvo u njemu je probudila baka, kraljica majka Elizabeta. Zabavljalo ju je promatrati satove i njihove otkucaje, a stalno ih je pokušavala uskladiti da istovremeno zazvone.

'Bojim se da je to nešto što sam naučio od svoje bake, ona se sjajno zabavljala spajajući nekoliko njih i pokušavajući ih natjerati da zvone u isto vrijeme u blagovaonici, što je bilo vrlo ugodno jer su svi morali prestati pričati.' prisjetio se kralj.

Još od djetinjstva promatra satove tako da je i danas jako zainteresiran za tu temu. Posebno voli stare obiteljske satove koji su mu jako važni.

Kralj Charles III u 'The Repair Show' Izvor: Profimedia / Autor: Ian West / PA Images / Profimedia

'Što se mene tiče, jednostavno volim zvuk, tik-tak, ali i ako zvone, zato volim stare satove. Smatram da je to prilično umirujuće na smiješan način i oni postaju zaista posebni dijelovi kuće... srce koje kuca. Zato su mi važni.' objasnio je.

Nedavno je gostovao u britanskoj emisiji 'The Repair Show' gdje je donio dva sata na popravak: prenosivi osobni sat iz 18. stoljeća i sat koji je za dijamantni jubilej kraljice Viktorije izradio britanski proizvođač keramike Wemyss Ware.