TOG SE NITKO NE BI SJETIO

RTL slabovidnom kvizomanu zabranio nastup

08.01.2014 u 10:30

Bionic
Reading

Filmski kritičar i suradnik In-Portala, diplomirani profesor povijesti i filozofije, 33-godišnji Branimir Šutalo doživio je vrlo neugodnu situaciju kada se prijavio na RTL-ov kviz 'Tog se nitko nije sjetio', na kojemu mu je onemogućeno sudjelovanje jer je slabovidna osoba

Nakon što je ispunio prijavu za kviz uslijedio je telefonski poziv na audiciju na koju se Branimir Šutalo prijavio s bratom s kojim je namjeravao i sudjelovati. Branimir je, kaže u tekstu za In-Portal, već u prijavnici naveo da ima poteškoće s vidom, što je tijekom telefonskog razgovora s predstavnikom RTL-a ponovio objasnivši kako će mu na audiciji netko trebati pročitati pitanja s obzirom na to da je slabovidna osoba, no nakon toga mu je saopćeno da ipak ne treba ni dolaziti na audiciju.

'Producenti su odlučili da niste u pravednoj poziciji. Recimo, u slučaju da Vaš brat ne prepozna nijednu fotografiju. U tom slučaju mu ni Vi ne možete pomoći. Vi ste onda samo pola igrača i time ste zakinuti', tim je riječima opisao odbijenicu Branimir Šutalo na In-Portalu.

RTL nije zanimalo što je sam Šutalo spreman 'biti zakinut' te što je već uspješno sudjelovao u brojnim televizijskim kvizovima. Prvi kviz na koji se prijavio bio je 'Tko želi biti milijunaš', sudjelovao je i u 'Najslabijoj karici' te 'Potjeri'. U kvizu 'Jedan protiv sto' uspio je pobijediti stotinu i osvojiti pristojan novac.

Branimir Šutalo


'Ne slažem se s onima koji dižu medijsku pompu na svaku natruhu diskriminacije osoba s invaliditetom. To često bude samo sebi svrha. No ovdje sam jednostavno, zbog RTL-ove argumentacije, morao reagirati. Oni su meni zabranili nastup na njihovom kvizu jer bih bio zakinut. Zamislite, oni su mi čak izašli u susret. Kako se ja ne bih jadan osjećao zakinut tijekom igranja kviza, bolje da ga uopće i ne zaigram. Morao sam reagirati baš zbog takve poremećene logike. Tako su mi mogli zabraniti i upis na fakultet jer sam zbog sljepoće zakinut pred drugim studentima. Pa, ljudi, ja sam samim time što sam nastavio živjeti nakon sljepoće prihvatio zakinutost kao stvar koju moram podrazumijevati i nakon nekog vremena zaboraviti. Mislio sam da sam zaboravio dok me na RTL-u nisu podsjetili. Njima je bilo komotnije zabraniti slijepoj osobi igranje na kvizu, nego dopustiti joj da živi svoju zakinutost i u njihovom blještavom studiju. Bilo im je komotnije zabraniti slijepoj osobi igranje na kvizu, nego u krajnjem slučaju, napraviti neviđenu iznimku i zamijeniti pitanje s fotografijom nekim drugim blind friendly pitanjem. Ispada da je lakše zamijeniti 'slijepu komplikaciju' nekim drugim 'običnim igračem', nego zamijeniti jedno pitanje, barem za jedan kviz', napisao je Branimir Šutalo u svojoj ispovijesti In-Portalu obrazloživši da je strastveni kvizoman jer to za njega ima i terapeutsku i prosvjetiteljsku ulogu. Nastupi mu, kaže, služe u samopoštovanju, a njima pokazuje da i slijepi ljudi znaju svašta i mogu se ravnopravno, pod istim pravilima, boriti s ostalima.

Na RTL televiziji pak ne smatraju da je riječ o diskriminaciji i naglašavaju kako bi diskriminacija bila da je sudjelovao u kvizu i da nema iste mogućnosti kao ostali kandidati. Navode kako je problem to što u kvizu postoje pitanja koja su u vizualnoj formi, a ne samo govornoj.

'Kviz 'Tog se nitko nije sjetio' sastoji se od vizualnih i govornih pitanja. U krugu u kojem su vizualna pitanja dozvoljeno je dogovaranje s parom, za razliku od govornih pitanja. Budući da svi natjecatelji trebaju imati iste mogućnosti odgovaranja, produkcija je odlučila zahvaliti g. Branimiru Šutalu na njegovu interesu za sudjelovanjem u kvizu zato što ne bi bio u mogućnosti ravnopravno sudjelovati s ostalim parovima. Svakako postoji mogućnost da njegov par ne bi prepoznao predmet ili osobu na slici te bi odgovor bio netočan, što smatramo vrlo nepravednim. Također, ne postoji mogućnost promjene pitanja - kviz je rađen po licenci Endemolova formata 'Pointless' te podliježe njihovim strogim pravilima. Za razliku od ostalih kvizova u kojima je g. Branimir Šutalo sudjelovao, jedino u našem kvizu postoje pitanja koja su u vizualnoj formi, a ne samo govornoj. Također, sudjelovali su nam natjecatelji s invaliditetom jer je scena napravljena tako da se može prilagoditi različitim potrebama', stoji u odgovoru RTL-a