SLAVUJ IZ PROZOR-RAME

Razgovarali smo s novom glazbenom zvijezdom Markom Bošnjakom: 'Talent je nešto što je urođeno i oduvijek postoji, ali bez rada i truda vjerojatno pada u vodu'

09.04.2022 u 17:10

Bionic
Reading

Slavuj iz Prozor-Rame, kako ga nazivaju, oduševljava pjevanjem još od svojih najranijih dana nastupajući na duhovnim i dječjim festivalima, potom kroz regionalni glazbeno-natjecateljski show, a ovaj put osvojio je publiku nastupom na ovogodišnjoj Dori. Ondje je slovio za favorita i pobjeda mu je izmaknula za dlaku, no njemu je važno da publika odlično reagira na pjesmu 'Moli za nas'. Hvale ga i glazbenici, njegove obrade na YouTubeu imaju milijunske preglede, a s producentom i autorom Vlahom Arbulićem čini odličan spoj koji osvaja na prvu, pa od njega možemo očekivati samo ono najbolje. Između školskih i glazbenih obaveza razgovarali smo s Markom Bošnjakom za tportal

Glazbeni put Marka Bošnjaka počeo je kada mu je bilo pet godina i kad je prvi put otišao na probu crkvenoga zbora sa sestrama. Zamišljao je sebe na velikim svjetskim pozornicama, a sada je na korak do ostvarenja davno zacrtanih ciljeva. Vrhunskog mladog glazbenika sjajnih vokalnih sposobnosti javnost je upoznala kao pobjednika 'Pinkovih zvjezdica' 2016. godine, a tada je imao samo 11 godina. Dolaskom na školovanje u Zagreb, brusio je svoj glas i usavršavao vještine u školi pjevanja Husar & Tomčić. Već neko vrijeme crpi inspiraciju u nekim stranim izvođačima, ali želi ostati svoj i pjevati na svoj način.

Koliko su vam nastup na Dori i odlične reakcije publike dali vjetra u leđa i koliko vam se život promijenio nakon toga? Jeste li bili razočarani drugim mjestom?

Život mi se promijenio na više načina. Izdvojio bih to da imam malo više obaveza te puno više motivacije i posvećenosti u realizaciji albuma. Još uvijek dobivam puno poruka podrške od ljudi koji jednako jedva čekaju moju novu glazbu kao i ja. Nastup na Dori dao mi je vjetar u leđa te mi pomogao da se u potpunosti posvetim glazbi i oslobodim kao izvođač.

Zašto bi bilo dobro da ste vi išli na Eurosong?

Bilo bi dobro jer bih profesionalno shvatio i odradio zadatak predstavnika Hrvatske na Eurosongu, s velikom željom za što boljim plasmanom. Ponudio bih nešto novo i neočekivano iz Hrvatske fanovima Eurosonga i vjerujem da je tim s kojim surađujem dovoljno kompetentan ponuditi zapažen, moderan i kvalitetan nastup. S druge strane ovako imam puno više vremena za sebe, posvetiti se završetku srednje škole i maturi, nastupima, novim pjesmama i projektima. Imam odličan rezultat na Dori i vjerujem da se sve događa s razlogom te da imam razloga biti jako sretan.

Izvor: Društvene mreže

Odakle vam ljubav prema pjevanju i glazbi općenito?

Kao mali sam pjevao u crkvenom zboru, oduvijek slušao glazbu i uživao u njoj. Na prvom festivalu nastupio sam u prvom razredu osnovne škole i otad nisam prestao s nastupima.

Tko vam je najveća podrška u bavljenju glazbom?

Obitelj, prijatelji i svi oni koji podržavaju mene i moj rad.

Što vas to čini posebnim u moru ostalih pjevača?

Iskrenost, emocija, želja, iskustvo, mladost i kontinuiran rad na sebi.

S 11 godina pojavili ste se u showu 'Pinkove zvjezdice'. Kako vam je tada bilo nastupati u takvoj emisiji?

'Pinkove zvjezdice' bile su nezaboravno iskustvo. Jednim dijelom zbog toga što su mi otvorile razna vrata u glazbenom svijetu i dale veliku pozornost javnosti, a drugim dijelom zbog toga što je to bilo izrazito stresno za mene u tom trenutku. U svakom slučaju sam zahvalan i sretan na 'Pinkovim zvjezdicama' i trudim se fokusirati na lijep dio tog iskustva.

Nedvojbeno ste vrlo talentirani, a publika, kritika i glazbenici vas hvale. Mislite li da je talent više urođen ili ga sami razvijamo tijekom života, tj. može li talent za nešto biti naučen ili samo probuđen u nama?

Talent je nešto što je urođeno i oduvijek postoji, ali bez rada i truda vjerojatno pada u vodu. Mislim da je bitno raditi na razvoju kao osobe, što podrazumijeva i rad na razvoju vještina i talenata. Kombinacija talenta, rada i sreće po meni je najbolja kombinacija.

Koliko vam je bitan i vizualni dio glazbene priče; stil, vizuali, moda…?

Volim se izražavati odjećom, vizualima, glazbom... Taj dio mi je sve više bitan i prisutan u životu jer smatram da glazbi treba pristupiti kao umjetnosti u koju ukomponiramo sve elemente stilskog izražaja.

Što radite kad se ne bavite glazbom?

Školujem se, družim s ljudima... Smatram da živim sasvim normalan život u kojem me sretnim čine male stvari.

Iznimno je teško planirati stvari u ovim godinama, u kojima je sve toliko nesigurno, no ako bismo zamislili nekakvu idealnu situaciju, kako se vidite u narednom razdoblju po pitanju glazbenog stvaralaštva, ali i privatno?

Vidim se sretnog, zdravog i ostvarenog u glazbenom svijetu s vjernom publikom koja uživa u mom stvaralaštvu. Glazba je moj cilj i svrha, tako da čvrsto vjerujem da ću ostvariti svoje ciljeve u glazbenom svijetu.

Što najviše priželjkujete za svoju karijeru?

Priželjkujem si što više pozitivnih iskustava u bavljenju glazbom. Glazbena industrija sama po sebi može biti izrazito stresna i negativna, ali se nadam da će takvih iskustava biti što manje te da će glazba ostati moj pravac i svijet u kojem se najbolje osjećam.

  • +5
Marko Bošnjak Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo