NEPREŽALJENA lady di

Prošle su 22 godine od tragične smrti Diane, 'princeze naroda' koja je s lakoćom osvajala srca diljem svijeta

31.08.2019 u 08:06

Bionic
Reading

Od tragične smrti najpoznatije i najomiljenije princeze na svijetu - Diane - prošle su 22 godine. Ni danas joj niti jedna članica kraljevske obitelji po popularnosti i emocijama koje izaziva nije ni blizu. U Britaniji je današnji dan posljednja dva desetljeća obavijen tugom, a posebno teško zadnji dani u mjesecu kolovozu padaju Dianinim sinovima Williamu i Harryju

Prije dvije godine, kada se obilježavala 20. obljetnica Dianine smrti, prinčevi William i Harry prvi put su javno progovorili o majčinom odlasku, ali i svojim osobnim traumama kako bi pomogli u razbijanju barijera i podizanju svijesti o mentalnim bolestima.

Harry je u razgovoru za The Telegraph priznao kako je godinama nakon majčine smrti patio od depresije jer je potiskivao svaku emociju i često bio na rubu sloma.

'Moj način suočavanja s time bilo je guranje glave u pijesak. Odbijao sam razmišljati o svojoj majci jer nisam vidio kako bi mi to moglo pomoći. Mislio sam da će me to samo rastužiti, a vratiti je ne može', ispovjedio se Harry, kojemu je stariji brat William pokušao pomoći govoreći da je potpuno u redu govoriti o tome, ali mu je na kraju sugerirao da potraži stručnu pomoć.

'Ono što sam shvatio to je da tuga može promijeniti vaš pogled na svijet. Nikada ne zaboravite šok, tugu i bol. No ne vjerujem da može promijeniti ono što jeste. Tuga će, ako joj dozvolite, otkriti što ste zaista. Može otkriti dubine za koje niste ni znali da postoje u vama', rekao je svojedobno princ William progovorivši o vlastitom bolu s kojim se morao nositi kao tinejdžer.

Ove godine obljetnica princezine smrti bit će za njezina najmlađeg sina Harryja posebna i po tome što na grob dolazi u pratnji supruge Meghan Markle te sina Archieja.

Kako pišu strani mediji, vojvoda od Sussexa odlučio je dovesti voljenu suprugu i tromjesečnog sinčića te ih na neki način upoznati s majkom Dianom, za koju je svojevremeno izjavio da bi se izvrsno slagala s njegovom Meghan.

Pretpostavlja se da stariji princ William obilazi grob u društvu supruge Kate Middleton te dječice Georgea, Charlotte i Louisa, od kojih nitko nije imao prilike upoznati nekadašnju princezu od Walesa.

Princeza Diana pokopana je na obiteljskom imanju Northhampshire u Althorpu. Maleni otok na sredini jezera posljednje je počivalište 'princeze naroda', kako su je od milja nazivali, čiji je život okončan u 37. godini. Diana, svojevremeno princeza od Walesa i žena od koje se očekivalo da postane kraljica, sahranjena je 6. rujna 1997. godine na otočiću usred jezera The Round Oval.

Jezerom plivaju četiri crna labuda, a krase ga i bijeli lopoči. Putem do njenog groba raste 36 hrastova; svaki od njih obilježava po jednu godinu princezina života. Sahranjena je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko tjedana prije smrti te s krunicom u rukama, i to onom koju je dobila na poklon od Majke Tereze.

Diana je život izgubila u prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997. Vozač automobila, u kojem su se na zadnjem sjedalu vozili Diana i Fayed, vozio je prebrzo pokušavajući pobjeći paparazzima koji su ih pratili u stopu. Izgubio je nadzor nad vozilom i zabio se u stup u jednom pariškom tunelu, a u prometnoj nesreći koja se dogodila u rano jutro posljednjeg dana kolovoza 1997. izgubljena su tri života. Na licu mjesta poginuli su vozač i Dodi, a u francuskoj je bolnici četiri sata nakon kobne nesreće preminula i nikad prežaljena princeza Diana.

Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Jedna od utjeha njezinim sinovima to je što je svoje posljednje godine života princeza Diana provela živeći onako kako je htjela, slobodno te bez pritiska kraljevske obitelji u koju se godinama nije uspjela uklopiti. Nakon razvoda od princa Charlesa, Diana se odrekla svoje titule princeze, no malo je onih koji je i danas tako ne oslovljavaju. Posvetila se humanitarnom radu diljem planeta, u što je aktivno uključila i svoje sinove, putovala je na atraktivne destinacije i uživala u igri s modom i luksuznim brendovima koji su se trgali za njezinu pažnju.

Međutim, jedina stvar na koju moćna princeza nije mogla utjecati ponašanje je medija i danonoćno praćenje paparazzi fotografa koji joj do posljednjeg dana nisu dali mira.