LILIBETDIANA.COM I LILIDIANA.COM

Princ Harry i Meghan potvrdili da su zakupili ime domene prije nego je kraljica odobrila ime njihove kćeri

22.06.2021 u 15:29

Bionic
Reading

Meghan Markle i princ Harry kupili su web stranicu u ime 'Lili Diane' gotovo tjedan dana prije rođenja njihove kćeri i 'Lilibet Diana' na dan rođenja, što je prije nego što im je kraljica odobrila korištenje njenog nadimka

Četiri dana prije nego se Lili rodila u Kaliforniji, 31. svibnja registrirana je domena LiliDiana.com, a na dan njenog rođenja 4. lipnja i LilibetDiana.com.

Javna objava dolaska Lilibet Diane stigla je dva dana kasnije. Princ Harry inzistira da je s bakom razgovarao o imenu prije objave, ali nije precizno rekao kada. Kad je upitan o trenutku kad je s kraljicom razgovarao o tome, rekao je da je baka bila prvi član njegove obitelji kojega je nazvao.

'Kao što je inače uobičajeno za javne osobe, da bi se zaštitili od eksploatacije imena koje će biti odabrano i objavljeno, kupljen je značajan broj domena za koje se smatralo da imaju bilo kakvog potencijala', rekao je za The Telegraph glasnogovornik vojvoda od Sussexa.

Ova izjava sugerira da bi u slučaju da je kraljica odbila dopustiti upotrebu svog nadimka Lilibet, princ Harry i Meghan posegnuli za neki drugim imenom iz 'značajnog' broja domena koje su kupili prije rođenja.

Lilibet 'Lili' Diana Mountbatten-Windsor rođena je u petak, 4. lipnja u 11.40 u bolnici Santa Barbara Cottage u Kaliforniji, a istoga je dana, prema javnom registru imena domena, osigurana web domena na njezino ime.

Sussexi su njezino rođenje i ime objavili u nedjelju, 6. lipnja u 17 sati (po britanskom vremenu), što znači da su samo bliski prijatelji, obitelj i pomoćnici mogli znati novosti u trenutku kad je URL već bio postavljen.

Kupila ga je američka tvrtka Domains By Proxy, koja sebe naziva prvim pružateljem internetskih usluga zajamčene privatnosti, jer naplaćuju naknadu za zakup web stranica onima koji ne žele da njihovi osobni podaci budu dostupni svima.

Iz toga razloga, piše Daily Mail, vlasnik domene lilibetdiana.com nije u evidenciji 'Whoisa' – registra koji prikazuje vlasnike svjetskih web stranica.

No, Sussexi su u utorak potvrdili da su oni vlasnici domene, a ispostavilo se i da su LiliDiana.com kupili četiri dana prije rođenja svoje kćeri.

  • +25
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nedavno su Harry i Meghan krenuli u pravni napad na BBC, jer su u medijskoj tvrtci tvrdili da Sussexi nisu pitali kraljicu mogu li kćer nazvati Lilibet.

U eskalaciji rata s britanskim medijima, Harry i Meghan su dali naputak svojim odvjetnicima da ospore komentare BBC-jevog 'izvora iz palače'.

Sussexi su rekli da su sugestije o tome da kraljicu nikad nisu pitali za korištenje njenog nadimka 'lažne i klevetničke' te da se te tvrdnje više ne smiju ponavljati.

BBC je kako se čini, iako nisu javno to komentirali, ostao pri svojoj priči, koja je i dalje bila dostupna na njihovoj web stranici, a segment priče objavljen je u većini njihovih glavnih vijesti.

Par se već dva puta s medijima suočio i na sudu, a hoće li to i sada biti slučaj još nije jasno.

Buckinghamska palača odbila je sve komentirati, ali ne poriče BBC-jevu priču o tome da par kraljicu nikad nije pitao za korištenje njenog nadimka.

Dobro upućeni insajder za Daily Mail je komentirao kako je odluka para da koriste ime Lilibet klasičan primjer njihovog uvjerenja da je sve što čine ispravno, ali namjerno pogrešno protumačeno od snaga koje im nisu sklone, i pokazatelj njihove apsolutne gluhoće za realnost situacije.