FATALNA MARILYN

Prije negoli se oženio Grace Kelly, princ Rainier maštao je o braku s drugom holivudskom plavušom

22.10.2021 u 06:14

Bionic
Reading

Tko zna kako bi sve izgledalo i bi li tako tragično završilo da je Marilyn Monroe, na koju je monegaški vladar prvu bacio oko, pristala na njegovo zavođenje i postala njegovom princezom umjesto Grace Kelly

Kada je riječ o kraljevskim obiteljima, koliko god članovi svake od njih odrastali i živjeli svoj život pred očima javnosti, uvijek postoji neki detalj i neka tajna koji se kasnije doznaju. Nova dokumentarna serija pod nazivom 'Royals: Keeping The Crown' otkrile je neke zanimljive detalje koji se tiču monegaške kneževske obitelji.

Naime ako je vjerovati pouzdanim izvorima, pokojni princ Rainier, prije negoli je upoznao Grace Kelly i s njom osnovao obitelj, bio je očaran Marilyn Monroe. Bilo je to u doba u kojem je, nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata, zbog financijskih poteškoća i problema u turizmu Rainier bio na dobrom putu da izgubi monegašku krunu.

Budući da tada princ nije bio oženjen i nije imao nasljednika, morao je što prije pronaći suprugu da bi si osigurao tron.

Povjesničarka Chandrika Kaul s fakulteta St. Andrews objasnila je da je princ u to vrijeme imao 32 godine i jedino o čemu je razmišljao je da što prije pronađe djevojku koju će oženiti i koja će mu podariti nasljednika da ne bi izgubio vlast.

Zbog toga su njegovi savjetnici smislili plan koji je zapravo zapečatio sudbinu monegaškog dvora - Rainier je trebao povezati Grimaldijeve s Amerikom i to tako da počne izlaziti s nekom holivudskom ljepoticom.

Princ Rainier prihvatio je savjet da bi za sve bilo najbolje da oženi neku holivudsku 'princezu' i time kapitalizira slavu i bogatstvo od tog braka. Monaku je bilo prijeko potrebno oživjeti granu gospodarstva od kojeg su najviše imali prihoda - turizam, stoga je to bio logičan slijed događaja.

  • +9
Grace Kelly Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Na popisu holivudskih zvijezda s A liste visoko je bila Marilyn Monroe, idealna kandidatkinja za prinčevu suprugu. No njezin status seks-simbola i pretjerana seksualnost koja se isticala u javnosti bili su nešto zbog čega nije mogla, čak i da je to željela, postati princezom, stoga je njezino ime ubrzo maknuto s popisa.

A onda je stigla 1955. godina, kada je na Filmski festival u Cannesu stigla Grace Kelly kako bi predstavila novi film. Potom je pozvana da produži svoj boravak na francuskoj rivijeri, kao i da posjeti Monako zbog fotografiranja za Paris Match u Kneževskoj palači.

'Urednik Paris Matcha bio je uvjeren da će to biti senzacionalan i dramatičan susret kraljice Hollywooda i monegaškog princa, a on je bio mlad, slobodan i zgodan neženja koji je, kako se šuškalo, tražio suprugu', tvrdi Kaul.

BLIZANCI SU MU DOVOLJNI

Nakon još jednog izlaska princa Alberta bez princeze Charlene u javnost, građani Monaca ne kriju zabrinutost

Pogledaj galeriju

Rainier je uistinu bio očaran čim je Grace stupila u palaču i u njoj je, kako kažu, odmah pronašao rješenje svih problema. Grace Kelly ostvarila je svoju bajku udajom za princa u travnju 1956. godine, nakon čega je rodila troje djece - princeze Caroline i Stephanie te princa Alberta.

No sve to imalo je i visoku cijenu. Zbog svega što joj se događalo na privatnom planu Grace je odabrala ljubav naušrb karijere. Imala je samo 26 godina kada se udala za princa i čak je platila dva milijuna dolara kao miraz da bi mogla postati princezom.