TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Press klub do grla u strankama

30.03.2014 u 20:10

Bionic
Reading

Program javne televizije u zadnjih je desetak dana jednostavno ZAGUŠEN vijestima i temama o strankama, listama za europski parlament, procjenama popularnosti dviju najvećih stranaka i međusobnim nadmudrivanjima njihovih čelnika. Jutrošnji 'Press klub' bio je samo još jedna nadogradnja na taj zamor

Možda najbolji dio jutrošnjega 'Press kluba' bio je prilog koji su terenski novinari te emisije snimili na ulicama gradova, ispitujući prolaznike što misle o popularnosti dviju najvećih hrvatskih stranaka te o njihovim izgledima na predstojećim izborima za europski parlament te nešto daljim vulgaris parlamentarnim izborima. Prolaznici na ulicama rekli su, naime, gotovo isto što i dobro obaviješteni novinari u studiju. Čak su se u nekim slučajevima kao ilustracijom poslužili brojčicama iz anketa o popularnosti stranaka. Učeni su novinari u studiju, dakako, imali nešto dublje uvide i razrađenija mišljenja o situaciji, ali kad se podvuče crta, zbroji i oduzme sve što su rekli - ostaje zapravo isti zaključak.

Nikakvo čudo - mediji su, a ponajviše javna televizija, u zadnjih desetak dana jednostavno preplavljeni vijestima i pričama o stranačkim pozicijama pred europarlamentarne izbore, a međusobna napucavanja i izjave stranačkih vođa idu do te mjere da smo sinoć u trećem Dnevniku čak i morali slušati premijerovo mišljenje o tome da je prekomjerna tjelesna težina u Hrvatskoj veći problem od siromaštva i pothranjenosti djece. 'Press klub' - inače sasvim solidna emisija - u svemu je tome bio samo nadogradnja, ali zbilja nije donio ništa nova. SDP-u popularnost pada zbog loših rezultata, korupcijskih afera i loše komunikacije s javnošću. Zbilja, Sherlock? HDZ se više-manje drži na istim pozicijama, što nakon dugoga pada popularnosti znači uspjeh. Ideš.

Kad već ne ide bez takvih sadržaja, onda bih radije odabrala sinoćnje izlaganje komentatora Milorada Šikanjića u Dnevniku 3, gdje je vrlo kratko i vrlo jasno, i to na ilustrativnom primjeru prijevremenih izbora u Vukovaru (Sabo, ožiljak, trajnaninanena) - objasnio zbog čega popularnost SDP-a pada i kako HDZ koristi situaciju. U samo dvije-tri minute, naime, izrekao je sve ono za što je današnjim pressklubovcima bilo potrebno skoro sat vremena.