u 94. godini

Preminuo je Monty Norman, autor originalne glazbe za film o Jamesu Bondu

11.07.2022 u 21:57

Bionic
Reading

Britanski glazbenik Monty Norman, autor originalne glazbe za film o Jamesu Bondu, umro je u ponedjeljak u dobi od 94. godine, objavljeno je na njegovoj mrežnoj stranici

'S velikom tugom u srcu javljamo da je Monty Norman umro 11. srpnja 2022. nakon kratke bolesti', piše na mrežnoj stranici koja je objavila i crno-bijelu fotografiju nasmiješenog skladatelja.

Glazbena inačica koju je Monty Norman skladao za prvi film o Jamesu Bondu 'Dr. No' (1962.) nije se svidjela producentima koji su zamolili Johna Barryja, koji je umro u siječnju 2011. a skladao je glazbu za filmove 'Ponoćni kauboj' i 'Moja Afrika', da ju popravi.

Potonji je poslije rekao da je on autor glazbene teme filma, ali je Monty Norman u ožujku 2001. dobio sudski spor za klevetu protiv Sunday Timesa koji je autorstvo pripisivao Johnu Barryju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Rođen je na istoku Londona, u židovskoj obitelji koja je na početku Drugog svjetskog rata napustila britanski glavni grad. Prvu gitaru mu je kupila mama kad je imao 16 godina i tada otkriva Beatlese i Erica Claptona.

U 1950-ima i početkom 1960-ih pjeva u jazz skupinama Cyrila Stapletona, Teda Heatha i Nata Templea i sudjeluje u predstavama varijetea.

Zajedno s komičarem Bennyjem Hillom putuje zemljom i održavaju nastupe ovisno o tome jesu li mještani više voljeli komediju ili glazbu.

Nakon toga počinje skladati i piše pjesme za Cliffa Richarda i Tommyja Steela, pionira rocka u Velikoj Britaniji te za glazbene komedije kao što su 'Make Me An Offer' i 'Expresso Bongo'.