JOŠ JEDNA ŽRTVA KORONAVIRUSA

Preminuo Dave Greenfield, klavijaturist kultnog engleskog benda The Stranglers

04.05.2020 u 22:48

Bionic
Reading

Dugogodišnji član utjecajnog engleskog punk rock sastava The Stranglers, 71-godišnji klavijaturist Dave Greenfield, umro je u nedjelju navečer od koronavirusa

Greenfield je duže vrijeme boravio u bolnici zbog problema sa srcem, a nakon toga se pokazao pozitivnim na koronavirus.

Poznat po karakterističnom zvuku i stilu sviranja, Greenfield je koristio i instrumente poput čembala ili električnih orgulja Hammond.

Za najveći hit benda 'Golden Brown' glazbu je napisao upravo Greenfield, a pjesma je Stranglersima donijela nagradu Ivor Novello, koju za tekstove pjesama i skladanje godišnje dodjeljuje Britanska akademija pisaca, skladatelja i autora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kritičari su njegov zvuk uspoređivali sa zvukom Raya Manzareka, klavijaturiste kultnog američkog psihodeličnog rock sastava The Doors, koji je također koristio brze arpeggiose (akord slomljen u niz nota) za stvaranje dinamike u svojoj glazbi.

Prepoznatljiv zvuk njegovih klavijatura možemo čuti i u drugim hitovima benda, poput pjesama 'Peaches' ili 'No More Heroes'.

Formirani 1974. godine u Guildfordu, The Stranglers su ovoga ljeta planirali oproštajnu turneju, koja je nedavno odgođena zbog pandemije Covida-19.