U 91. GODINI

Preminuo čuveni hotelijer Barron Hilton: Njegovu unuku Paris Hilton vijest je potpuno shrvala

21.09.2019 u 14:22

Bionic
Reading

Čuveni hotelijer Barron Hilton preminuo je u četvrtak u 91. godini, a tužnu vijest objavila je njegova fondacija 'Conrad N. Hilton'. Uzrok smrti zasad nije poznat, a od uspješnog poduzetnika se na društvenim mrežama prva pozdravila njegova unuka Paris Hilton

Barron je jedan od najzaslužnijih za veliku ekspanziju u obiteljskoj industriji koju je osnovao njegov otac Conrad. Prvi hotel u danas globalnoj hotelijerskoj franšizi Hilton Conrad je otvorio još 1919. godine, profitirajući od nagle ekspanzije naftne industrije u Teksasu.

Kada je imao samo 19 godina, poduzetni Barron odbio je ponudu svog oca da mu se pridruži u poslu, te je radije osnovao svoju kompaniju za distribuciju citrusa na području Los Angelesa, piše New York Times.

Unatoč vrlo uspješnom biznisu 1950.godine Barron se odlučio uključiti u obiteljski biznis. Četiri godine kasnije postao je potpredsjednik tvrtke, a nakon očeve smrti 1979. u potpunosti je preuzeo tada već golemu hotelsku korporaciju.

Ostat će upamćen kao vrhunski, ali i nemilosrdan biznismen. Smanjio je plaće zaposlenicima, objedinio sustav nabave i racionalizirao troškove pripreme obroka u hotelima. Za njegove vladavine dinastija Hilton prerasla je u megakorporaciju koja je upravljala tisućama hotelskih soba, kasino-hotelima, apartmanima te je osnovao i jednu od ranih kartičarskih kompanija Carte Blanche. Kompanija je početkom novog tisućljeća upravljala s gotovo tri tisuće hotela diljem svijeta.

  • +8
Barron Hilton Izvor: Profimedia / Autor: John Barrett / Zuma Press

Za razliku od Barrona koji je zazirao od medija, pod svjetlima reflekora oduvijek je voljela biti njegova unuka, slavna partijanerica Paris Hilton, koja se od djeda prva oprostila na popularnoj društvenoj mreži Instagram. Starleta je djedu posvetila poduži post u kojem mu poručuje da će ga zauvijek pamtiti.

'Duboko sam ožalošćena gubitkom svog djeda, Barrona Hiltona. Bio je legenda, vizionar, briljantan, zgodan, ljubazan i živio je život pun dostignuća i avantura. Od malena sam se ugledala na njega kao na biznismena. Neizmjerno sam zahvalna što sam imala takvog nevjerojatnog mentora. Uvijek sam ga nastojala učiniti ponosnim. U našem posljednjem razgovoru koji smo vodili prije nekoliko dana rekla sam mu koliki utjecaj je imao na moj život. Njegov duh, srce i nasljeđe živjet će u meni', napisala je Paris na svom Instagram profilu, uz video u kojem se sabrala najdraže uspomene na djeda.