urednik na odlasku

Povijesna naslovnica britanskog Voguea izazvala divljenje, a krasi ju 40 najistaknutijih

08.02.2024 u 23:23

Bionic
Reading

Četrdeset dama iz svijeta showbusinessa okupilo se na velikoj naslovnici koja obilježava kraj Enninfulove ere u Vogueu. Legendarni urednik u Vogue je unio brojne hrabre promjene i pomaknuo granice, a sada je čitateljima u nasljeđe ostavio naslovnicu o kojoj će se pričati još godinama

Početkom lipnja legendarni urednik britanskog Voguea Edward Enninful objavio je kako napušta svoju ulogu europskog uredničkog direktora i glavnog urednika britanskog časopisa kako bi preuzeo globalnu savjetodavnu poziciju u publikaciji. Otkako je prije šest i pol godina stigao na svoju poziciju, Enninful je stvorio 76 naslovnica, a svaka je pomicala granice onoga na što su navikli čitatelji časopisa.

Broj za ožujak 2024. u prodaju dolazi 13. veljače 2024, a naslovnica okuplja najveća ženska imena koje su zajedno pozirale. Da, dobro ste pročitali, četrdeset dama okupilo se na velikom photosessionu kako bi uveličale naslovnicu koja obilježava kraj Enninfulove ere u Vogueu.

'Najvažniji utjecaj koji možete imati kao urednik Voguea jest promijeniti stvari', otkrio je u pismu urednika na početku broja dodavši koliko je bitno pronaći hrabrost.

Hrabrost koju je unio u britansko izdanje bila je oglušiti se na savjete o izbjegavanju raznolikosti u časopisu te je odlučio učiniti upravo suprotno: unijeti brojne promjene, i to već sa svojom prvom naslovnicom! Na svojoj prvoj naslovnici surađivao je s Adwoom Aboahom, crnim modelom i aktivistom, a praksu ugošćivanja različitosti nastavio je i u daljnjem radu.

'I svijet se mijenjao. Stigao sam u časopis godinu dana nakon glasovanja o Brexitu, nekoliko mjeseci prije nego što je globalni pokret MeToo eksplodirao iz Hollywooda, prije nego što je Covid pogodio, prije nego što je George Floyd ubijen, dok se klimatska kriza skupljala i počela kriza troškova života uhvatiti zemlju. Moda nikada nije imuna na buru života, a ponekad je naš posao bio unijeti malo lakoumnosti, ljepote i distrakcije. U drugim prilikama, nadam se da se nismo bojali izravno suočiti s problemima s kojima se društvo suočavalo', napisao je u svom tekstu.

Njegova posljednja naslovnica sigurno će uskoro nositi titulu 'legendarne', a fotografirala ju je američka fotografkinja Steven Meisel, a stilizirao Enninful.

U središtu naslovnice sjedi Oprah Winfrey, ali i zvijezda njegove prve naslovnice Adowe Aboah. Također, bitno je istaknuti da su na fotografiji dva para majke i kćeri: modeli Kate i Lila Moss te Cindy Crawford i Kaia Gerber.

Potpuni popis zvijezda naslovnice Enninfulovog odlaznog izdanja su: Adwoa Aboah, Adut Akech, Simone Ashley, Victoria Beckham, Selma Blair, Naomi Campbell, Vittoria Ceretti, Gemma Chan, Jodie Comer, Laverne Cox, Cindy Crawford, Miley Cyrus, Ariana Debose , Cara Delevingne, Jourdan Dunn, Paloma Elsesser, Karen Elson, Cynthia Erivo, Linda Evangelista, Jane Fonda, Kaia Gerber, Gigi Hadid, Salma Hayek, Iman, Maya Jama , Jameela Jamil, Karlie Kloss, Precious Lee, Dua Lipa, Gugu Mbatha-Raw, Kate Moss, Lila Moss, Rina Sawayama, Irina Shayk, Anya Taylor-Joy, Christy Turlington, Amber Valletta, Serena Williams, Oprah i Anok Yai.

'Dakle, evo ga: moje 76. i posljednje izdanje Voguea , šest i pol godina i 153 zvijezde s naslovnice kasnije, uključujući 40 legendarnih žena koje se nalaze na ovoj naslovnici. Bila je to izvanredna vožnja i apsolutna čast. Dok ulazim u svoju novu ulogu, globalnog kreativnog i kulturnog savjetnika Condé Nasta za Vogue , odlučan sam nastaviti podržavati nevjerojatan niz glasova u modi i medijima i osigurati da nastavimo eksploziju energije posljednjih nekoliko godina. Uvijek to kažemo, jer uvijek treba reći: puno toga još treba učiniti', zaključio je u posljednjem pismu.

bezvremenski i chic

Anna Wintour godinama ne izlazi iz ove modne uniforme, a baš uvijek ima fantastične čizme i kaput

Pogledaj galeriju