djedova miljenica

Posebna veza: Zašto je princu Philipu od svih unuka bila najdraža Lady Louise Windsor?

10.05.2023 u 15:43

  • +5

Lady Louise Windsor

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Lady Louise Mountbatten-Windsor tek odnedavno je aktivnija članica kraljevske obitelji, a ove je subote bila jedno od najmlađih i najsvježijih lica među starijim kraljevskim članovima na krunidbi i na balkonu Buckinghamske palače nakon toga. Mlada Louise bila je vrlo bliska s pokojnim djedom, a za to postoji poseban razlog

Lady Louise Mountbatten-Windsor još je uvijek gotovo nepoznata široj javnosti, baš zato što su joj roditelji Edward i Sophie, vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha, željeli priuštiti što više privatnosti tijekom odrastanja i najosjetljivijih godina. Devetnaestogodišnjakinja je ipak izgradila čvrste odnose s članovima obitelji, posebice s pokojnim djedom s kojim je dijelila mnoge interese.

Princ Philip na mladu je Louise prenio ljubav prema vožnji kočije, a princ je bio ključan u ostvarivanja da se ta aktivnost uspostavi kao sport u Britaniji. Louise je odala počast djedovoj ostavštini sudjelovanjem u kočijaškom događaju u travnju prošle godine, točno na vikend godišnjice njegove smrti.

Ipak, Lady Louise bila je posebna za princa i po jednoj vrlo bitnoj činjenici.

Naime, Lady Louise bila je prva kraljevska osoba koja je nosila prezime Mountbatten-Windsor, što je omogućilo da prezime princa Philipa, Mountbatten, preživi u budućnosti kraljevske obitelji te se održi aktivno.

Princ Philip rođen je s obiteljskim imenom Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, ali 1947. odlučio se koristiti prezime Mountbatten, kada se odrekao svoje grčke i danske kraljevske titule i postao britanski državljanin.

  • +15
Kralj Charles i kraljica Camilla s obitelji na balkonu palače Izvor: Profimedia / Autor: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Iako članovi kraljevske obitelji nemaju običaj koristiti prezimena, njihovo službeno prezime od 1917. godine je Windsor. Ipak, 1960. odlučeno je da će 'derojalizirani' potomci usvojiti prezime Mountbatten-Windsor, a prva takva rođena za života princa Philipa je upravo Lady Louise.

Bivši pomoćnik rekao je da bi Philip bio oduševljen da će, 55 godina nakon rođenja njegovog prvog djeteta, član kraljevske obitelji napokon nastaviti lozu Mountbatten, a godine 2019. Harry i Meghan slijedili su njihov primjer nazvavši svoje prvo dijete Archie Mountbatten-Windsor.