glazbeni spektakl

Ukrajina zahvaljujući publici pobijedila na Eurosongu, Konstrakta završila na petom mjestu

14.05.2022 u 20:55

Bionic
Reading

Nakon dvije polufinalne večeri, i više nego napetog finala, zbroj glasova je pokazao: pobjeda na Eurosongu 2022. otišla je u ruke Ukrajini i predstavnicima Kalush Orchestra, a Srbiji je pripalo peto mjesto

U Areni Pala Olimpico u Torinu održano je finale Eurosonga. Nakon pandemije Eurosong se vratio u punom sjaju, a 25 izvođača dalo je sve do sebe. Glasovi publike i stručnog žirija otkrili su odgovor koji mnoge već danima zanima - tko je pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga.

Nakon zbrajanja glasova, pobjeda je uvjerljivo otišla u ruke Ukrajini dok je Njemačka završila na zadnjem mjestu sa svega 6 osvojenih bodova.

Ukrajina i Srbija su uvjerljivo dobile najveći broj glasova od publike. Do samog kraja borba se vodila između Ukrajine i Velike Britanije, koja je na kraju završila na drugom mjestu. Španjolskoj je pripalo treće mjesto. Konstrakta je završila na petom mjestu - iako je dobila veliki broj glasova publike, presudilo joj je svega 78 bodova žirija. Daleko najviše bodova publike publike dobila je Ukrjina, a upravo su joj ti glasovi donijeli pobjedu.

Svaka država u finalnoj večeri ponovno se predstavila pred publikom kratkom koreografijom prije početka nastupa, a Konstrakta, koja predstavlja Srbiju, je na predstavljanju svih natjecatelja dočekana s velikim ovacijama.

Prvi su nastupili predstavnici Češke. Češko-norveški elektropop bend natječu se s pjesmom 'Lights Off', a po kladionicama su trinaesti.

Drugi po redu, rumunjski pjevač, tekstopisac i plesač Andrei-Ionuț Ursu, umjetničkog imena WRS, izveo je pjesmu 'Llámame', no publiku nije očarao te ga kladionice stavljaju na predzadnje mjesto.

Došao je red na portugalsku predstavnicu Maro koja se predstavila pjesmom 'Saudade, saudade' koja govori o čežnji i nedostajanju. Po kladionicama je šesnaesta.

Četvrti su nastupili predstavnici Finske, a frontmen grupe The Rasmus nastupio je gol do pasa, a energičan nastup zagrijao je atmosferu.

Švicarska je peta po redu, a Marius Bear otpjevao je intimnu autorsku pjesmu 'Boys Do Cry', odjeven posve u crno. Kladionice mu nisu naklonjene – predviđaju mu 22 mjesto.

Francuska, članica grupe 'Big Five', nastupila je s predstavnicima Alvan & Ahez, a otpjevali su pjesmu 'Fulenn', energični nastup oduševio je publiku. No, kladionice im predviđaju sedamnaesto mjesto.

Došlo je vrijeme i za nastup norveških prdedstavnika, Subwoolfera koji su nastupili sa svojom pjesmom 'Give That Wolf a Banana', čiji refren već milijuni znaju napamet. Njihov identitet je još uvijek nepoznanica, po kladionicama su deveti.

Predstavnica Armenije, Rosa Linn po kladionicama je osamnaesta, a u pjesmi 'Snap' pjeva o nesanici.

Predstavnici Italije, Mahmood i Blanco, žestoko se bore za ostanak Eurosonga u Italiji. Mahmooda pjesmu 'Brividi' pjeva a capella, odjeven u crno odijelo, a na sceni mu se pridružuje Blanco, u bijeloj košulji i hlačama. Kladionice im daju visoko četvrto mjesto.

Chanel, zanosna predstavnica Španjolske nije ništa manje oduševila nastupom u finalu, a za nastup s pjesmom SloMo kladionice predviđaju šesto mjesto.

Nizozemska predstavnica S10 (Stien den Hollander) na pozornici stvara dojmljivu atmosferu, a njena balada pjeva o ljubavnoj tuzi.

Ukrajinski predstavnici napokon stali na torinsku pozornicu, a nastupom su oduševili publiku. Kalush Orchestra nastupio je pjesmom 'Stefania', a frontmen grupe Oleh Psiuk pjesmu je posvetio svojoj mami. Na kraju nastupa su zavapili u mikrofon: 'Spasimo Mariupolj, spasimo Azovstal'. Po svim kladionicama Ukrajina je ovogodišnji pobjednik Eurosonga.

Njemački predstavnik Malik Harris otpjevao je pjesmu 'Rockstars', a publici se svidio smiren i nježna nastup pa su ritam pratili svjetlima mobitela.

Litvanka Monika Liu predstavila svoju zemlju s pjesmom 'Sentimentai'. Monikinu pjesmu eurovizijski fanovi opisuju kao pomalo 'sablasni disco'. Po kladionicama je na 23. mjestu.

Azerbajdžanin Nadir Rustamli vrlo emotivno je izveo pjesmu 'Fade To Black', čak mu je i glas zadrhtao. Publika ga je nagradila gromoglasnim pljeskom. Po kladionicama je dvadeseti.

Belgijac Jérémie Makiese s pjesmom 'Miss You' prizvao je romantičnu atmosferu. Kladionice mu predviđaju tek 21. mjesto.

Finale Eurosonga prati i ukrajinski predsjednik Zelenski koji je putem Twittera pozvao Europu da glasa za Ukrajinu.

Grčka predstavnica Amanda Tenfjord na pozornicu je stigla u dugoj bijeloj haljini i izvela pjesmu 'Die Together'. Nakon nje na pozornicu su stale tri sestre, trio Systur, kojij je otpjevao je 'Með hækkandi sól'. Uz pjesmu su svirale i gitare.

Švedska predstavnica Cornelia Jakobs nastup je započela bosa u sjedećem položaju, a za izvedbu pjesme 'Hold Me Closer' publika ju je nagradila gromoglasnim pljeskom što je pjevačicu rasplakalo.

Moldavci Zdob şi Zdub & Advahov Brothers osvojili su pozornicu, ali i simpatije publike energično izvodeći svoju pjesmu 'Trenuleţul'. 'Hey Ho! Let's go', uzvikivali su, a publika je pratila ritam. Po kladionicama su jedanaesti.

U glamuroznoj bijeloj haljini i sakou te licem prekrivenim kristalima Australac Sheldon Riley izveo je pjesmu 'Not the Same', a na kraju je povikao: 'Sve je moguće'. Naime, njemu je nastup na Euroviziji bio životni san.

Sam Ryder otpjevao je pjesmu 'Space Man' i predstavio Ujedinjeno Kraljevstvo, a nakon njega nastupio je poljski predstavnik Ochman s pjesmom 'River'.

Predstavnica Srbije, Konstrakta nastupila je 24. po redu. U nastup i stajling nije unosila promjene, no njezin nastup izazvao je opće oduševljenje publike. Konstrakta se nalazi na sedmom mjestu na kladionicama.

Zadnji na pozornicu, 25. po redu, stigao je Estonac Stefan i s gitarom na sebi izveo pjesmu 'Hope'.

Nakon nastupa svih 25 natjecatelja, glasanje je otvoreno, a milijuni gledatelja odlučivali su o ovogodišnjem pobjedniku Eurosonda.

Nakon što se u prvoj polufinalnoj večeri predstavilo 18, a u drugoj 17 zemalja, odabrano je 20 finalista. Njima će se pridružiti predstavnici zemalja iz skupine BIG5 koji, kao i svake godine, imaju osiguran izravan nastup u finalu. Kako je dobro poznato ljubiteljima Eurosonga, Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija uvijek izravno idu u finale jer su najveći financijski suradnici Europske radiodifuzijske unije, koja organizira natjecanje.

Finale Eurosonga otvorila je će talijanska skupina The Rockin' 1000 koju mnogi nazivaju 'najvećim bendom na svijetu'. Nema stalni sastav, ali okuplja veliko mnoštvo glazbenika, stotine gitarista, basista, bubnjara i pjevača koji izvode djela klasičnog rocka. Nakon njih slijede nastupi 25 finalista. Vrijeme napetog iščekivanja rezultata glasanja gledatelja bilo je rezervirano za spektakl. Nastupila je grupa Måneskin, pobjednici prošlogodišnjeg Eurosonga, koji su premijerno izveli svoj singl 'Supermodel'. Prošlogodišnjim pobjednicima Eurosonga pridružila se Gigliola Cinquetti, veteranka talijanske glazbene scene i Eurosonga koja je izvela pjesmu 'Non ho l'età'.

Večerašnje finale otvorila je Češka s pjesmom 'Lights Off', a zatvorila Estonija pjesmom 'Hope'. Nakon toga slijedi glasanje. Pobjednika Eurosonga, kao i prethodnih godina, odlučla je kombinacija glasova stručnih žirija i publike. Žiriji iz svih 40 zemalja sudionica ovogodišnjeg Eurosonga svoje su glasove već poslali već nakon generalne probe, održane večer prije natjecanja. Publika će pak priliku za glasovanje dobila odmah nakon završetka izvođenja posljednje pjesme.

Ako je suditi po kladionicama, veliki favorit za pobjedu u finalu su predstavnici Ukrajine čije šanse se procjenjuju čak i na 60 posto, no fanovi su pomalo skeptični prema tim prognozama. Među pet najboljih na kladionicama nalaze se još Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Španjolska. Prema kladionicama najlošije prognoze imaju Belgija, Litva, Njemačka i Rumunjska.

Predstavnica Srbije, Konstrakta, koja se natječe pjesmom 'In Corpe Sano' nastupit će predzadnja, odnosno 24. po redu, a upravo se njezin nastup ove godine željno iščekuje.

Eurosong 2022 Izvor: Profimedia / Autor: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia