povratak u prošlost

Počelo snimanje druge sezone HRT-ove serije 'Dnevnik velikog Perice'

03.04.2024 u 17:08

Bionic
Reading

Nakon uspješne prve sezone, produkcijska kuća Real grupa za potrebe Hrvatske radiotelevizije danas je počela sa snimanjem druge sezone hvaljene serije 'Dnevnik velikog Perice', inspirirane legendarnim filmom 'Tko pjeva, zlo ne misli'.

Prikazivanje serije u trajanju od šest epizoda na HRT-u očekuje se na jesen, a prvi kadrovi snimljeni su u zagrebačkoj Građevinskog školi, gdje je snimana scena probe benda u 1967. godini, kada se i odvija radnja druge sezone. Perica (Živko Anočić) i Nada (Iva Babić) su u sretnom braku, postali su roditelji, a Peričina karijera je na vrhuncu. No povratak velikog glazbenog menadžera u Zagreb unijet će promjene u živote glavnih junaka serije.

Vrijeme je to novih glazbenih pravaca, kada je rock'n'roll počeo svoj uspon i na domaćem terenu, pa ćemo tako imati prilike vidjeti kako svoje mjesto na glazbenoj sceni traže mladići iz benda Sateliti.

Glumačke uloge iz prve sezone nastavljaju Živko Anočić kao Perica Šafranek, Iva Babić kao Nada Šafranek, Mirjana Bohanec Vidović kao Ana Šafranek, Csilla Barath Bastaić, Dušan Bučan, Nikola Kojo, Ana Begić Tahiri, Goran Navojec, Pjer Meničanin, Hana Hegedušić, dok ćemo u ulozi menadžera Eddyja Fullera gledati Radu Šerbedžiju, koji se ovom ulogom nakon dosta vremena vraća na domaće male ekrane.

Režiju i ovoga puta potpisuje Vinko Brešan, koji otkriva kako su se likovi iz prve sezone razvili te nas sada očekuju novi zapleti ali i novi likovi. Snimanje će, kaže Brešan, trajati 54 dana i to uglavnom u Zagrebu te nešto u Opatiji i Rijeci.

'Iz ondašnjeg Zagreba vidjet ćemo Češki dom, Gornji grad, Žnidaršića, Esplanadu, zatim Guvernerovu palaču u Rijeci, hotele u Opatiji', rekao je Brešan.

Godina radnje je 1967. a upravo je to godina kada je Dinamo osvojio kup Velesajamskih gradova te ćemo i to vidjeti, otkriva: 'Ovo dakako nije 'treća sezona' filma, naša se priča naslanja na film Kreše Golika, inspirirana je filmom jer je taj film nemoguće nastaviti. On je naime jedna vrlo zaokružena cjelina, Krešo Golik je to savršeno napravio', kaže Brešan.

I u ovoj sezoni vidjet ćemo Peričinu majku, gospođu Šafranek, koju, dakako, glumi Mirjana Bohanec i koja je jedina glumila u kultnome filmu Kreše Golika.

'Svi smo jako veseli, ljudi me zaustavljaju na cesti i pitaju hoće li biti nastavka. Uopće mi nije teško prebaciti se u tu ulogu jer je to uloga koju volim i koja me podsjeća na 'Tko pjeva, zlo ne misli'. Svi se u seriji jako dobro slažemo, redatelj je izvrstan i svi smo postali prijatelji', rekla je Mirjana Bohanec.

Njezin sin Perica, kojeg glumi Živko Anočić, kaže kako je suradnja sa njegovom filmskom suprugom Nadom sjajna: 'Sa Ivom Babić je laka suradnja, ona je veliki radnik, vuče me da ni ja ne podbacim', kaže Anočić, dodajući kako je ponavljao gradivo da bi se što bolje uživio u 1967. godinu: 'Skupljao sam iskustva gledajući arhivske snimke, slušajući sate i sate šlagera iz tog vremena.'

Iva Babić koja glumi nastavnicu Nadu, kaže kako je cijela ekipa uzbuđena zbog nastavka serije: 'Ja i Perica u skladnome smo braku, on nastavlja svoju vrlo uspješnu glazbenu karijeru, dok Nada nastavlja svoju karijeru u glazbenoj školi.'

Opisujući vrijeme radnje serije, kaže kako su 60-e godine prošlog stoljeća bile razdoblje velikog napretka, posebice kulturološkog: 'Bio je velik broj ploča, automobila, ljudima su materijalni predmeti postali jako važni. Sama estetika je bila drugačija nego danas, to se vidi i po kostimima, pogledajte samo moj', rekla je Iva Babić.

Kreativni producent i autor ideje Albino Uršić rekao je kako su dugo pripremali drugu sezonu: 'Cijela ova sezona nekako se naslanja na ljeto ljubavi 1967. godine, politike naravno nema, ovo je ljubavno-estradna priča, a Dinamova pobjeda iz te godine je background.'

Posebnu zadaću na snimanju imali su kostimografi i scenografi, koju si imali težak zadatak vizualno približiti 60-e godine.

'Kostimi su u svojstvu priče, mi sa njima pokušavamo odati trenutak nekog vremena. U ovoj sezoni imamo skok od jednog finog šlager vremena 60-ih prema malo više provokativnim 70-im godinama. Svi kostimi za seriju morali su se šivati, uključujući i cipele', dodaje Uršić.

Ekipu predvodi redatelj Vinko Brešan, scenaristi su Vinko Brešan i Marko Hrenović, suradnici na scenariju Sandra Antolić, Renato Baretić i Nikolina Bogdanović. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, glazbeni producent i skladatelj Coco Mosquito, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Ana Bulajić Črček, montažer Vladimir Gojun. Izvršni producent je Neven Malenica, producent serije Krešimir Renzo Prosoli, a urednica serije na HRT-u je Zinka Kiseljak.

  • +24
Dnevnik velikog Perice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Renato Branđolica za HRT