ŠUŠKA SE O 2. LIPNJa

Počele su pripreme za operaciju Golden orb: Hoće li se krunidba održati na datum koji je bio važan kraljici?

21.09.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Već je poznato to da kralj Charles namjerava napraviti reda u monarhiji, što znači da će smanjiti broj radnih članova kraljevske obitelji, ali i da će njegova krunidba biti u smanjenom obliku. Naveliko se šuška o tome kako je lako moguće da će za svoju krunidbu odabrati 2. lipnja iduće godine, kada bi njegova majka slavila 70. godišnjicu svoje krunidbe

Kao što ga je imala kraljica Elizabeta II, predsjednici država i prve dame, tako i ostali članovi kraljevskih obitelji imaju kodna imena koja se 'aktiviraju' u slučaju opasnosti, ali i koja pokreću određene akcije osiguranja. Kraljičinom smrti pokrenuta je operacija London Bridge, a sada kreće operacija Golden orb, zapravo priprema za ceremoniju krunidbe.

Za Britance je to događaj od iznimne važnosti jer će u krunidbi moći uživati prvi put od davne 1953. godine, kada je okrunjena Elizabeta II. Supertajni odbor već godinama radi na planiranju iduće krunidbe, a razlog za to što je operacija nazvana Golden orb, odnosno Zlatna kugla, krije se u zlatnoj kugli s križem koju novi monarsi drže u rukama dok daju svoje zavjete Bogu.

  • +11
Kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Želja kralja Charlesa III, čija je priprema za krunidbu već počela, glasi da se ona održi u smanjenom obliku kako bi zapravo reflektirala njegovo viđenje nove monarhije, a šuška se da bi mogao odabrati da se održi na 70. godišnjicu krunidbe njegove majke.

zadnji pozdravi

U redu za posjet lijesu kraljice Elizabete II čeka se i po 14 sati, a kralj Charles i princ William ovako su se zahvalili okupljenim građanima

Pogledaj galeriju

Novi monarh, koji je posljednjih 12 dana proveo predvodeći naciju u žalovanju za kraljicom Elizabetom II i koji sada ulazi u razdoblje kraljevske žalosti, razmišlja o 2. lipnja iduće godine kao datumu svoje krunidbe.

ANDREW NIJE SRETAN

[FOTO] Razgovor nije djelovao pretjerano ugodno: Što je nakon bdijenja kralj Charles rekao mlađem bratu?

Pogledaj galeriju

Iako se očekuje da će tradicionalni aspekti ceremonije ostati nepromijenjeni, smatra se da će kralj pokušati proslaviti, ali i zaštititi raznolikost Ujedinjenog Kraljevstva, pozivajući pripadnike različitih vjera, uključujući kršćane, muslimane, židove, hinduiste i budiste, da prisustvuju krunidbi.

POČETAK NOVE ERE

[FOTO] Povijesni prizor: Kralj Charles III. i kraljica Camilla prvi put na tronu, a evo u čemu se razlikuju njihova prijestolja

Pogledaj galeriju

I dok je kraljica Elizabeta II na svoju krunidbu morala čekati punih 16 mjeseci, očekuje se da će kralj Charles 'odraditi' to u puno kraćem vremenu.