kakav spektakl

Let 3 raspametili sve i prošli u finale uz Švedsku i Finsku kao najveće favorite

09.05.2023 u 21:15

Bionic
Reading

Prva polufinalna večer Eurosonga 2023. održana je u Liverpoolu, a u njoj su nastupili predstavnici 15 zemalja, među njima i naš Let 3. Hrvatskoj su izborili ulazak u finale, prvo od 2017. godine i Jacquesa Houdeka s pjesmom 'My Friend'

Hrvatska je prva zemlja koja je proglašena finalistom. Dalje uz nas idu i Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška.

Posebno iznenađenje za publiku i gledatelje bila je Rita Ora. Nastup je otvorila pjesmom 'Anywhere'. Izvela je i mješavinu svojih najvećih hitova. Slavni televizijski voditelj Graham Norton predstavio je povijest Ukrajine i Velike Britanije na Eurosongu.

wow početak

Otvaranje za pamćenje: Rita Ora nastupila na Euroviziji 2023.

Pogledaj galeriju

Drugi najveći favorit za pobjedu, Käärijä izašao je zadnji na pozornicu. Publika je uz vrisak dočekala njegov hit 'Cha-cha-cha'. Reper, pjevač i tekstopisac poznat je po energičnim nastupima bez majice, a glazbom se bavi od 2014. godine.

Nizozemski duo Mia Nicolai i Dion Cooper imali su dojmljiv nastup uz baladu 'Burning Daylight'. Njihov potencijal uočio je pobjednik Eurovizije 2019. Duncan Laurence i njegov partner, tekstopisac Jordan Garfield, koji su ih spojili, a zajedno su napisala pjesmu koja je impresionirala nizozemsku selekcijsku komisiju.

Češku je predstavila ženska skupina Vesna s pjesmom 'My Sister's Crown'. Nastupile su u svijetlo ružičastim kostimima, a imale su i zanimljivu koreografiju. Inače su u jeku pandemije koronavirusa, vrijeme iskoristile za snimanje novog albuma 'Anima'.

Turalturanx su predstavili Azerbajdžan a izveli su pjesmu 'Tell Me More'. Riječ je o brači, uličnim zabavljačima koji dolaze iz planinsko grada Zaqatala.

Najizglednija favoritkinja Loreen, predstavnica Švedske, izvela je pjesmu 'Tattoo'. Već neko vrijeme na kladionicama drži prvo mjesto. Podsjetimo, ona je već pobijedila ne Eurosongu 2012. godine hitom 'Euphoria'.

Pasha Parfeni, predstavnik Moldavije, imao je energičan nastup s pjesmom 'Soarele si Luna'. Uz njega su zaplesale plesačice s frizurama u obliku roga, a imao je i dva bubnjara te svirača na fruli. Inače, to je njegov drugi pokušaj nakon što je istu državu predstavljao na Eurosongu 2012. s pjesmom 'Lăutar', kad je zauzeo 11. mjesto.

Noa Kirel, predstavnica Izraela otpjevala je svoju pjesmu 'Unicorn'. Riječ je o jednoj od najpoznatijih izraelskih izvođača, koja u svojoj kolekciji ima nekoliko MTV EMA nagrada za najboljeg izraelskog izvođača.

Predstavnik Švicarske Remo Forrer nastupio je s pjesmom 'Watergun'. Švicarskoj publici postao poznat zahvaljujući pobjedi u trećoj sezoni showa The Voice of Switzerland 2020. godine.

Let 3 su predstavljeni su videom snimljenim u Rijeci. Publika ih je dočekala s oduševljenjem i s njima uglas pjevala 'Mamu ŠČ!'. U svojim nesvakidašnjim odjevnim kombinacijama i posebnom koreografijom zabavili su publiku i gledatelje ispred malih ekrana. Nakon nastupa dvoranom su se prolomili gormoglasni aplauz i vriskovi.

Irsku predstavlja Wild Youth s pjesmom 'We Are One'. Bend ima energične nastupe, koji su ih doveli do niza hitova.

Nakon Latvije je na scenu izašla Mimicat, sa svojim hitom 'Ai Coracao'. Marisa Isabel Lopes Mena, portugalska je pop i soul pjevačica i tekstopisac. Pjeva i snima od svoje devete godine, ali je na scenu izbila 2014. izdavanjem debitantskog albuma 'For You'.

Predstavnici Latvije, Sudden Lights izveli su svoju pjesmu 'Aijā'. Skladba je napisana na engleskom kako bi pružila riječi utjehe većem broju ljudi. Prema riječima članova benda 'svjedoči mračnim događajima u svijetu i ljudskim životima uništenim zlom, na koja nisu mogli ostati ravnodušni'.

Izvor: Društvene mreže

Luke Black je svojom pjesmom 'Samo mi se spava' izazvao ovacije publike. Na košulji je nosio crnu traku za žrtve masakara u Srbiji. Pravo ime Luke Blacka je Luka Ivanović, a rođen je u Čačku i živi u Londonu. U srpskim medijima opisuju ga kao misterioznog mladića, a zanimljivo je da je Luka vrlo popularan u Kini.

Druga po redu je nastupila Malta. The Buskers izvode pjesmu Dance (Our Own Party). Ovaj indie pop bend osnovan je 2012. godine, a njihova pjesma istražuje socijalnu anksioznost i, točnije, napuštanje zabave kako bi proveli vrijeme s prijateljima u ugodnijem okruženju.

Izvor: Društvene mreže

Ovogodišnji Eurosong je otvorila predstavnica Norveške Alessandra koja je izvela pjesmu 'Queen Of Kings'. Alessandra je imala zeleni kostim s krunom na glavi. Njezin nastup je popraćen gromoglasnim aplauzom.

Izvor: Društvene mreže

Ovogodišnje izdanje glazbenog spektakla otvoreno je plesom za Ukrajinu. Drugu točku pripremila je ukrajinska pjevačica Julia Sanina, koja je večeras i vodila Eurosong uz glumicu Hannah Waddingham i pjevačicu Aleshu Dixon. Pjevačice Rebecca Ferguson i bivša ukrajinska predstavnica Alyosha svoj su nastup posvetile svim ljudima koji su kroz proteklih godinu dana vrata svojih domova otvorila izbjeglicama koje bježe od razornog rata.

Podsjetimo, 37 zemalja predstavlja se ove godine na Eurosongu. Ovogodišnji ima i slogan, 'United By Music', koji je nastao nakon što je Engleska preuzela ulogu domaćina natjecanja zbog rata u Ukrajini.

  • +9
Eurosong - 1. polufinalna večer Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN