prije krunidbe

Po njegovom guštu: Kralju Charlesu Windsor se nikada nije sviđao zbog jednog posebnog razloga, a sada se bacio na renoviranje

06.03.2023 u 22:56

Bionic
Reading

Službena krunidba kralja Charlesa se bliži, a završne pripreme su u tijeku. Sada je istaknuti kako aktualni britanski kralj zapravo nikada nije želio živjeti u Windsoru i to zbog bučne zračne luke Heathrow. No, čini se da je promijenio mišljenje jer su na dvorcu započeli radovi preuređenja

Kralj Charles nikada nije imao veliki želju živjeti u dvorcu Windsor, uglavnom zbog buke zrakoplova koji lete iznad Heathrowa. No, čini se da je kralj tijekom posljednjih mjeseci promijenio mišljenje te je trenutno zauzet uređivanjem imanja pokojne kraljice u Berkshireu prema vlastitim željama, piše Daily Mail.

Tako su viđeni brojni radnici kako uređuju privatne apartmane kraljice Elizabete, dok je osoblje spremalo neke njezine stvari u pohranu i donosilo mnoge omiljene umjetnine i antikvitete novog monarha. Radovi su poprilični, pa je tako uočeno da se nove stanice za punjenje električnih automobila postavljaju na nekoliko mjesta diljem imanja Windsor i sade tisuće novih sadnica drveća.

Windsor je najstariji i najveći naseljeni dvorac na svijetu i bio je dom engleskih kraljeva i kraljica gotovo 1000 godina. Predstavlja službenu kraljevsku rezidenciju i dom za oko 150 ljudi, a u njemu se održavaju i brojni svečani i državni događaji.

  • +10
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: JAMES WHATLING / THE MEGA AGENCY / DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Kraljica Elizabeta ga je toliko voljela da upravo u njemu provodila većinu vikenda, i to u svojim apartmanima u Gornjem odjelu, s pogledom na Vrt ruža - koji je dizajnirao princ Philip - sa stražnje strane dvorca. Apartmani u dvorcu su privatni i rijetko su otvoreni za javnost, iako su postali poznatiji kada je pokojna vladarica provodila više vremena u Windsoru – ponekad četiri noći tjedno – kako je starila.

Ona i njezin pokojni suprug preselili su se na puno radno vrijeme tijekom pandemije Covida, kada je kraljica prihvatila ideju videopoziva iz svog osobnog apartmana - dajući promatračima kraljevske obitelji uvid u dosad neistraženi dio njezina života.

I dok cijela kraljevska obitelj voli Windsor, kralj Charles je uvijek preferirao mir Highgrovea, kuće i imanja u Gloucestershireu koje je kupio 1980. Kako piše Daily Mail, uložio je srce i dušu u uređenje njegovih vrtova i okolnih imanja, koji su sada sami po sebi atrakcija za posjetitelje te su do sada prikupili više od 7 milijuna funti u dobrotvorne svrhe.

Međutim, više izvora je reklo da je kralj sada počeo provoditi sve više vremena u Windsoru. To je počelo prije smrti njegove majke, kada je počeo ostajati kako bi proveo kvalitetno vrijeme s njom.

Od prošlog rujna njegovi su se posjeti postali češći i dulji, a kralj sada često ostaje dvije ili tri noći tjedno i obavlja sve veći broj službenih poslova iz dvorca jer Buckinghamska palača još uvijek prolazi kroz opsežna renoviranja. Iako se njihovo osoblje uglavnom preselilo u službenu rezidenciju monarha, on i kraljica supruga Camilla zapravo i dalje žive preko puta trgovačkog centra u Clarence Houseu.

VAŽNO JE ZVATI SE...

Imena članova kraljevske obitelji pomno se biraju, a sada znamo i zašto

Pogledaj galeriju

Kralj Charles još uvijek koristi svoj postojeći apartman u dvorcu Windsor, ali radnici su viđeni u apartmanima pokojne kraljice, što navodi na zaključak kako planira skorašnje preseljenje.

Osim toga, sada kada su se princ i princeza od Walesa preselili u Windsor, gdje su preuzeli Adelaide Cottage tijekom semestra, Charles će moći više viđati svoje unuke.

Kralj je prošlog studenog postao čuvar Windsor Great Parka, naslijedivši titulu od svog pokojnog oca koji ju je nosio 70 godina. Otada je bio izuzetno praktičan, kažu izvori; sastajao se s osobljem, stanovnicima i posjetiteljima, promičući najbolju ekološku praksu gdje god je to bilo moguće, ali i pomažući Crown Estateu u njegovom cilju da Windsor do 2030. ima nultu stopu emisije.

Na poticaje kralja, farma Windsor je postala organska, a on je proveo golemi program sadnje drveća i živice. Tako imanje već ima obnovljivu energiju u obliku grijanja na biomasu, a kralj razmatra načine kako tu praksu proširiti.

POČETAK NOVE ERE

[FOTO] Povijesni prizor: Kralj Charles III. i kraljica Camilla prvi put na tronu, a evo u čemu se razlikuju njihova prijestolja

Pogledaj galeriju