multitasking umjetnica

Pjevačica grupe Jinx ostvarila međunarodni uspjeh

27.07.2017 u 07:00

Bionic
Reading

U jednoj od najpoznatijih privatnih galerija u Kölnu, Galeriji Martina Kaiser, otvorena je izložba slika šest slikarica 'Ja zum Bild' (Da za sliku), a među njima je naša umjetnica, slikarica i pjevačica jednog od najboljih pop bendova na ovim prostorima, grupe Jinx, Jadranka Ivaniš Yaya. O svom prvom izlaganju u Njemačkoj Yaya je govorila za tportal

'Ideja je nastala kad smo Sandra Zuanović, slikarica i moja dugogodišnja prijateljica koja živi u Berlinu, i ja odlučile malo povezati i njemačke umjetnike u priču zajedničkog izlaganja. Prva takva izložba dogodila se prošle godine u galeriji Nest, u kojoj je Maja Kordić, galeristica, ugostila nekoliko njemačkih suvremenih umjetnika uz Sandru i mene', rekla nam je Jaya.

Sandra je Yayina najbolja prijateljica iz srednje škole, a otišla je u Berlin prije dvadesetak godina. Kad su im djeca malo odrasla, cure su opet krenule u akciju. 

Do sada je glazbenica imala deset samostalnih izložbi i velik broj skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu, a ne krije veselje zbog ove najnovije, postavljene u Kölnu do 26. kolovoza.

  • +10
Slike Jadranke Ivaniš Yaye u galeriji u Kölnu Izvor: tportal.hr / Autor: Privatni album

'Znači mi to puno jer su ovakve suradnje bitne za nas umjetnike. Stječemo nova iskustva i poznanstva te želimo pokazati da slikarstvo itekako živi u suvremenom umjetničkom kontekstu. Nadamo se da ćemo uložiti još dobre volje i energije kako bismo nastavili izlagati ovdje i izvan granica. Nije jednostavno jer radimo i druge poslove. Danas rijetko tko živi samo od slikarstva', kaže Yaya, a najsretnija je kad stvara - pjeva, slika, izrađuje nakit i vodi likovne radionice.

  • +8
Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Tijekom ljeta Yaya će s Jinxima promovirati njihov novi album 'Pogrebi & pomiriši', a svirat će 30. srpnja u Kopru, 3. kolovoza u Širokom Brijegu na WHFF Festivalu, 11. kolovoza u Karlovcu, 14. kolovoza u Šibeniku, 19. kolovoza u Splitu na Ay Cha Festivalu, a 23. kolovoza na Vukovar Film Festivalu.