KOJA JE OD NJIH KRALJICA?

Pikantni detalji o ženama u životu Donalda Trumpa

11.02.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Najkontroverzniji predsjednik u povijesti Amerike ženio se tri puta te ima petero djece, no iako o njemu do sada znamo sve, o detaljima života njegovih supruga nije toliko pisano u medijima. Kako je Trump upoznao svoje tri ljubavi, koja je pripadnica Trumpolandije istinska kraljica i koju im je ulogu u javnosti Trump nametnuo

Samo nekoliko sati nakon što su američki glasači odabrali Donalda Trumpa za svog novog predsjednika, na postizbornom slavlju ugledali smo dvije dame kako izlaze na pozornicu podržati svog voljenog oca i supruga. Vješto koračajući u vrtoglavim potpeticama koje predstavljaju izazov i balerinama, Melania i Ivanka Trump svojim su modnim odabirima zadivile sve ispred malih ekrana.

Melania je odabrala bijeli kombinezon spuštenih ramena s potpisom Ralpha Laurena, dok je Ivanka odjenula ledeno plavu haljinu dizajnera Alexandera McQueena u kojima je pokazala svoje duge noge. Ove su kraljice Trumpolandije glavne dame o kojima bruje svi mediji te ih prate gdje god se pojave.

Koja je prava uloga Melanije i Ivanke Trump?

Uzmemo li u obzir Trumpove stavove o ulozi žena koji su razbjesnili feministice diljem zemlje, mnogi se pitaju što američku javnost čeka s ovakvim, 45. po redu, predsjednikom SAD-a, te koja je uloga Melanije i Ivanke. Možda služe kao modeli, reality zvijezde u glavnom showu koji će trajati naredne četiri godine mandata ili lutke kojima se Trump služi za poliranje imidža u javnosti?

Žene diljem Amerike već osjećaju zaokret koji se dogodio nakon predsjedničkih izbora koji ih zahvaljujući Trumpovim patrijarhalnim vrijednostima vraćaju u prošlost kada žene nisu imale pravo glasa. Odluka Kongresa o nefinanciranju planiranog roditeljstva značit će manje legalnih pobačaja i skuplju kontracepciju koju si neće svatko moći priuštiti.

Trumpove kraljice jednako su nestvarne kao i njihov kralj. One su uvijek odijeljene od dramatičnih događaja koji se događaju u zemlji i imaju jedan jasan cilj – impresionirati Donalda Trumpa, važne političke dužnosnike i široku javnost svojim uvijek besprijekornim izgledom i pozom. Svoju su poziciju platile dostojanstvom, piše Newsweek,  jer kako je jednom novoizabrani predsjednik rekao: 'Nije važno što pišu o tebi sve dok pokraj sebe imaš mladu i lijepu stražnjicu.'

Ivanka je jedina supruga koju je Trump uključio u upravljanje korporacijom

Od svih Trumpovih supruga, njegova prva izabranica Ivana Trump jedina je po godinama blizu njemu. Tri godine mlađa Ivana imala je ambiciju ostvariti se kao poslovna žena, te je jedina Trumpova supruga s kojom je Trump dijelio poslovno carstvo.

Ivana Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vjenčali su se 1977. godine, nekoliko mjeseci nakon što joj je voljeni Donald u ruke stavio predbračni ugovor koji je skoro uništio romansu. Ipak, ubrzo su se Trump i njegov odvjetnik složili da, u slučaju da jednoga dana ljubav pukne, Ivana smije zadržati skupocjeni nakit koji joj je Trump poklonio, pa se vjenčanja ipak održalo. Trump je, kako piše Newsweek, kasnije znao reći u prisutnosti svoj supruge kako 'nikada ne bi Ivani kupovao pošten nakit ili umjetnine. Zašto ju darivati potencijalno pregovaračkom imovinom?'

Kao rođena Čehinja, Ivana je jedva pričala engleski do mjere da su ju tijekom prvih godina braka njihovi zajednički prijatelji jedva razumjeli, no to nije smetalo Trumpa koji je ionako loš u neobaveznim razgovorima. Ivanka je svog supruga upoznala s Istočnom Europom, a skupa su u Rusiji i pokrenuli posao s vodkom.

1986. godine Trump je kupio imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na kojemu se nalazi dvorac od ukupno 126 soba i 110.000 kvadratnih metara, a s godinama se njegovo carstvo proširivalo kako je rastao njegov poslovni uspjeh. Ivana je postala izvršna direktorica Trump Castle casina i čelni čovjek poznatog Plaza hotela u New Yorku, no unatoč karijeri, Ivana se uvijek predstavljala kao supruga i majka, tradicionalna europska žena kojoj 'ne smeta što je Donald šef. Volim da je tako. Trebam imati snažnog muškarca… To je razlog zašto većina feministkinja nije udana i nema djecu. Ja volim imati oboje.'

Ivana se često nazivala njegovom 'suprugom-blizankom', no Trump je kasnije izjavio kako su njezine poslovne ambicije uništile 14 godina njihovog braka. 'Pustiti ženu da radi je opasna stvar', izjavio je nakon razvoda s Ivanom.

Prva Trumpova žena tijekom razvoda s Trumpom imala je jedva 40 godina, a za tadašnju je žutu štampu izjavila kako ne želi izgledati starije od 28, zbog čega je odlučila posjetiti plastičnog kirurga Michaela Jacksona, te se nakon dva tjedna u New York vratila s pomlađenim licem, punijim usnama i većim grudima. Konačno se par nagodio, a Ivana je iz braka s Trumpom otišla bogatija za 14 milijuna dolara i nekoliko nekretnina.

Svoju drugu suprugu Trump je ostavio preko medija

Između prve i sadašnje supruge, Trump je na jednoj od svojih proslava upoznao svoju drugu po redu suprugu Marlu Maples. Iako je za to vrijeme još uvijek bio u braku s Ivankom Trump je bez krivnje izjavio kako mu je seks s Marlom bio najbolji  u životu. Marla je preko medija uzvratila komplimente, ali je i otkrila kako joj aktualni predsjednik nikada nije dozvolio da ga vidi golog. Naime, Trump bi Marlu natjerao da izađe iz sobe dok se svlači, a kada bi se vratila on bi ju čekao u krevetu pokriven.

Donald Trump married Marla Maples on December 20, 1993. #Trump #DonaldTrump #PresidentTrump #MAGA #MarlaMaples

A photo posted by Donald Trump-Official Bio Page (@president_trump_bio) on

Prije razvoda s Ivanom, Donald je financijski pomagao Marlinom ocu, te je pristao osigurati Marli karijeru u modelingu i glumi, pod uvjetom da uzima postotak od njezine zarade. Vjenčali su se 1993. godine, tri mjeseca nakon što je Marla rodila Trumpovo četvrto dijete, Tiffany. Marla je tada nosila Carolina Herrera vjenčanicu i tijaru obloženu s čak 325 dijamanata, a njegovo troje djece iz prvog braka nisu prisustvovali slavlju.

Njihova bračna idila nije trajala dugo. 1999. Trump je Marlu obavijestio o razvodu preko medija, izjavivši za New York Post kako se od supruge razvodi jer ga je navodno prevarila s jednim od zaštitara njihovog imanja na Floridi. Čini se kako je razvod s Ivankom lukavog Trumpa naučio oprezu jer, iako je Marla od početka negirala optužbe, zahvaljujući odrednicama iz predbračnog ugovora, morala se zadovoljiti sa 'samo' 2 milijuna dolara koliko je dobila nakon razvoda.

Uvijek savršenog izgleda i ponašanja

Sve Donaldove supruge i njegova najstarija kćer (izuzevši mlađu Tiffany koja se rijetko pojavljivala u javnosti odrastajući s majkom u Kaliforniji) imaju dovoljno manekenskog iskustva da znaju koja je moć televizijske kamere i što ona može učiniti za jednu ženu. Melania je navodno zatražila posebnu glam prostoriju gdje će tim vizažista brinuti o njezinom izgledu.

Pretražite li Internet u potrazi za fotografijama na kojima se Trumpove dame migolje ili rade grimase, nećete ih pronaći. Ove dame točno znaju kako se ponašati kada se kamere upale, uvijek se prezentirajući u najboljem svjetlu.

Međutim, na dan inauguracije kada je kamera ulovila trenutak u kojem Melania naglo mijenja izraz lica iz smješka u pokislo lice, nakon što joj je Trump nešto prišapnuo na uho, zapanjio je gledatelje do te mjere da je javnost počela suosjećati s njom. Čak i oni koji ju možda nisu simpatizirali, sada su na njenoj strani.

Bonjour! #FreeMelania ??? @johnnyluxo

A video posted by Bruno Astuto (@brunoastuto) on

Jutro nakon inauguracije na društvenim je mrežama osvanuo hashtag #freemelania, u prijevodu slobodna Melania koji se proširio brzinom munje. Nakon niza snimaka koje su uslijedile, u kojima Trump ponižava Melaniju ili ju tretira kao niže ljudsko biće od sebe, javnost se počela pitati je li Melania sretna u tom braku, te kako se tek odnosi prema njoj kada su kamere ugašene.

Trumpova povijest zabavljanja s manekenkama seže davno prije Melanije, kada se ona vjerojatno još nije niti rodila. Jednom je u emisiji Howarda Sterna izjavio kako je 'seks s manekenkama njegov drugi posao', dodajući kako je izbjegavanje seksualno prenosivih bolesti njegov osobni Vijetnam.

Melania je Trumpa ostavila nakon nekoliko mjeseci veze

1998. godine izašao je s poslovnim kolegama u jedan New Yorški klub na after party koji se održavao nakon Fashion Weeka s manekenkama, Playboyevim zečicama, fotografima i ostalim poznatim facama, gdje je prvi puta upoznao svoju treću suprugu.

Melania Trump Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Melania Knavs rođena je 1970. u Sloveniji gdje je živjela do svoje 19. godine. Njezin otac je bio poslovni čovjek koji se bavio preprodajom automobila, a bio je i vjeran kolekcionar Mercedesa, dok je Melanijina majka radila kao krojačica koja je svoje dvije kćerke i uvela u svijet mode.

Visoka ljepotica kojoj je priroda podarila atribute koje priželjkuje svaka žena, znala je da može unovčiti svoj izgled. 1992. osvojila je drugo mjesto u jednom slovenskom natjecanju ljepote, a četiri godine nakon toga otputovala je u New York gdje je sklopila ugovor s jednom modnom agencijom te se počela profesionalno baviti modelingom. Većinom su je angažirali za reklame, poput one za Camel cigarete.

Prvi put kada je Trump ugledao Melaniju u Kit Kat klubu na Manhattanu, odlučio je da mora nabaviti njezin broj telefona, no broj nije dobio. Tek tri mjeseca nakon toga Melania je prvi put odlučila otići s Trumpom na spoj, a nakon nekoliko mjeseci veze Melania ga je ostavila. Trumpu je trebalo šest mjeseci da lijepu Slovenku prisvoji natrag.

Njihove vjenčanje 2005. bilo je u pravom Trumpolandijskom stilu. Melania je nosila Diorovu vjenčanicu vrijednu 700.000 kuna ($100.000) na kojoj su krojačice radile 550 sati koliko je trebalo da se 1.500 kristala ušije na haljinu.

Kao i svaka Trumpova supruga, Melania je pokrenula vlastiti brend iza kojeg je stajao, naravno, tko drugi nego Trump. Njezin cijenom pristupačan nakit koji se prodavao za QVC, u 2016. godini je povučen iz prodaje, a netragom je nestala i službena stranica njenog brenda.

Melania je poznata po hladnom, gotovo se nikada ne smije zbog čega u javnosti još više odaje dojam nesretne supruge i prve dame. Kada je Trump izglasan za predsjednika, objavljeno je kako Melania neće useliti u Bijelu kuću, već će ostati s njihovim sinom Barronom u luksuznom New Yorškom penthouseu gdje su do sada živjeli, kako bi 10-godišnji dječak mogao završiti školsku godinu.

Sretan ili ne, njihov brak traje 12 godina, jednako koliko je trajao i Trumpov brak s Ivanom. No 2005. godinu nije obilježilo samo njihovo vjenčanje. Trumpova starija kćerka Ivanka Trump koju ima iz prvog braka s Ivanom pridružila se Trump organizaciji, zamijenivši nekadašnju majčinu ulogu vrijedne Trumpove žene.

Ivanka je oduvijek bila očeva mezimica

Francuzi imaju izreku za roditelje koji imaju prvorođenog sina i potom kćer – choix du roi (kraljev izbor). Kraljev izbor podrazumijeva idealan poredak – prvorođeni sin je nasljednik kraljevstva, dok je kćerin zadatak udati se i proširiti kraljevstvo, a upravo tu ulogu ima i Ivanka Trump.

  • +3
Ivanka Trump Izvor: Reuters / Autor: Lucy Nicholson

Ivanka je još uvijek tatina djevojčica koja je sretna što od oca dobiva toliko pažnje. Na kraju krajeva, mogla je završiti kao mlađa Tiffany. Prema njezinim memoarima, Trump je oduvijek bio zaposlen otac koji nije imao puno vremena za obitelj. Nije znao imena privatnih škola koje su pohađala njegova djeca, a uglavnom su mu asistenti preko dadilja prenosili sve informacije o djeci. Stoga je malena Ivanka, u želji za većom pažnjom, redovito nakon škole odlazila u njegov ured na putu prema kući.

Udajom za ortodoksnog Židova koji većinom od žene očekuju da bude uzorna domaćica i majka, do tada poslovna New Yorčanka iznenadila je svojom poniznošću elitni krug prijatelja i suradnika kojima je bila okružena.

Ivanka savršeno dobro igra ulogu koju od nje očekuje njezin otac, konzervativni republikanac. Ipak, sigurno je i ona katkad i iznevjerila oca, ako ne ljepotom onda poslovnim promašajima. Zaradila je tužbu zbog kopiranja luksuznog brenda cipela Aquazzura, a u javnost je procurilo i kako tatina princeza ne plaća dobavljače iz Kine i Indonezije.

Kraljica Trumpolandije

Bilo kako bilo, čini se kako je Ivanka još uvijek tatina mezimica i praktički veća prva dama od Melanije koja i tako izgleda da nema afinitete zasjati u toj ulozi. Ivanka uspješno vuče sve konce, počevši od održavanja obiteljske idile, upravljanja Trump korporacijom i glumeći očevu neslužbenu savjetnicu.

Definitivna kraljica Trumpolandije polako ali sigurno postaje uzor ženama diljem svijeta, pozirajući na svom Instagram profilu s djecom odjevenom u haute couture odjeću unutar luksuznih zidova Bijele kuće. Predstavnica nekadašnjeg vremena kada je važna bila jedna i jedina stvar – obitelj, svojim sofisticiranim odijevanjem i odmjerenim ophođenjem u javnosti neodoljivo podsjeća na nekadašnju prvu damu Jacqueline Kennedy.