'annus horribilis'

Peta sezona 'Krune' bavi se najneugodnijim razdobljem: Zaredali su se skandali i razvodi pa razoran požar, a kraljica nikad nije bila omraženija

09.11.2022 u 06:35

Bionic
Reading

Hrvatska povijest neće po dobrom pamtiti 1991. godinu, a ulaskom u zadnju dekadu dvadesetog stoljeća ni Britancima nisu cvjetale ruže. Tada 65-godišnja kraljica Elizabeta II dočekala je 39. godinu na prijestolju, premijerku Margaret Thatcher su godinu ranije divljački pomeli izdajnički članovi vlastite stranke, a njezin nasljednik, neučinkoviti John Major nije budio nadu u oporavak gospodarstva koje je kliznulo u recesiju. Netflixova serija 'Kruna' prikazujući te godine ulazi u petu sezonu, a ona bi nas trebala podsjetiti na to da kraljica Elizabeta II, koju su Britanci nedavno oplakivali, nije uvijek bila toliko popularna

Ova vrlo gledana Netflixova serija uvijek potiče brojne rasprave, u kojima često bude ismijavana, a nove epizode već su suočene s ljutitim pritužbama kritičara koji im predbacuju iskrivljavanje povijesnih zapisa izmišljanjem razgovora, motiva i ponašanja.

Trenutno najveća pritužba ide na račun pogrešne sugestije u prvoj epizodi da je princ Charles (Dominic West) pokušao uvjeriti premijera (Jonny Lee Miller) da prisili njegovu majku na abdikaciju kako bi zauzeo njezino mjesto.

Danas 79-godišnji John Major, koji je premijersku dužnost okončao 1997. godine, rijetko u javnosti iznosi svoje ogorčenje, no ovoga puta u izjavi je osudio sugestiju da se takav razgovor uopće dogodio, nazvavši je 'bačvom gluposti'. Glumica Judi Dench okomila se na seriju u londonskom The Timesu, kazavši da je povremeno nepravedna prema pojedincima i štetna za instituciju koju predstavlja. Iako Netflix reklamira seriju kao 'izmišljenu dramatizaciju', Dench ih poziva da uz svaku epizodu istaknu izjavu o odricanju od odgovornosti - 'ovo nije istina'.

Major nije jedini bivši premijer koji se oglasio o 'Kruni'. Tony Blair, koji ga je naslijedio 1997. godine, osuđuje scenu u kojoj se od njega traži da pomogne već razvedenom Charlesu ublažiti prigovore njegovih roditelja i oženiti se Camillom Parker Bowles. Blairov glasnogovornik izjavio je za The Daily Telegraph kako ne bi trebalo nikoga iznenaditi to da je riječ o potpunoj gluposti.

Rasprave će se sigurno razbuktati u srijedu, kad peta sezona 'Krune' počne s emitiranjem. Gledatelji će sami procijeniti što im zvuči istinito, a što nebulozno, no The New York Times podsjeća da su depresivne rane 1990-e u Britaniji bile nesigurno vrijeme za monarhiju te da se oko ove temeljne premise nove sezone nema što raspravljati.

  • +7
Kruna (The Crown), 5. sezona Izvor: Netflix / Autor: Photo Credit: Keith Bernstein

Era uvažavanja i poštovanja bila je iza njih i Windsori se više nisu mogli oslanjati na blagonaklonost novinara. Uz Dianinu prikrivenu pomoć, koja je istovremeno spretno gurala vlastiti narativ, tabloidi su počeli tretirati kraljevsku obitelj kao glumce u kraljevskoj sapunici pa su se našli u neugodnoj situaciji da sami moraju zastupati svoju važnost.

Kako joj se vladavina protegnula i u 21. stoljeće, Elizabeta II postala je iznimno popularna i vrlo voljena ličnost, pružajući poveznicu s prošlim razdobljem punim dužnosti i stoicizma te odražavajući najbolji britanski pogled na sebe samu. Međutim te vrijednosti koje će je kasnije učiniti toliko poštovanom 1991. godine činile su se staromodnima i zastarjelima, pa je samo tri godine ranije u anketi američke analitičke tvrtke Gallup 59 posto ispitanika smatralo da bi se trebala odreći prijestolja u Charlesovu korist.

Duhovito montirana prva epizoda pete sezone sugerira da je biti britanskom kraljicom bilo dosadno te da je većina njezinih podanika nije mogla cijeniti jer nikada nisu vidjeli naporan rad iza ukrašenih kulisa. Velik dio vremena kraljica je trošila na vrijedne, ali beskrajno zamorne aktivnosti, piše NY Times.

Sama njezina pojava, koja će kasnije nuditi utjehu, činilo se, tada kao da je vrištala - 'nevažno'. Njezin mladenački stil ustupio je mjesto konzervativnijoj odjeći, praktičnijim cipelama, staromodnim šeširima i postojanoj sivoj frizuri.

Suočena s optužbom u seriji da pati od 'sindroma kraljice Viktorije', čime je sugerirano da se drži prijestolja nakon isteka roka, Elizabeta (Imelda Staunton) odgovara da usporedbu s praprabakom doživljava kao kompliment. 'Atributi kojima je opisuju – postojanost, stabilnost, smirenost, dužnost – bila bih ponosna da tako opisuju i mene', odgovara kraljica.

Međutim nova sezona pokazuje da ta površinska smirenost prikriva duboke turbulencije, jer sjeme razdora i nevolja već je bilo posijano i spremalo se izmaći kontroli.

  • +15
Kruna, 5. sezona Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Ferrari / Profimedia

Vrijeme je to u kojem je Elizabeta već 44 godine bila u braku s princem Philipom, u čvrstoj zajednici koja je potrajala do njegove smrti prošle godine. Preživjela je ta zajednica neizvjesna šuškanja o Philipovoj povremenoj nevjeri, navodno potaknuta osjećajem nemoći muškarca iz više klase koji je hijerarhijski inferioran svojoj ženi. Kritike je nova sezona 'Krune' izazvala i zbog intenzivnog 'prijateljevanja', kako to Philip opisuje, s groficom Mountbatten od Burme (Natascha McElhone), lijepom i mladom aristokratkinjom koja ga uvodi u svijet utrka kočijama.

Charles, princ od Walesa i najstariji sin Windsorovih, zračio je hamletovskom melankolijom, a njegovo je najveće bogatstvo bila glamurozna supruga Diana. Njezina zvjezdana prisutnost prožela je monarhiju uzbuđenjem, seksepilom i, zahvaljujući njezinom dobrotvornom radu, osjećajem povezanosti s običnim ljudima.

Iako su Charles i Camilla nakon Dianine smrti okrunili ljubav brakom te će postati kralj i kraljica, prava je šteta za monarhiju to što Charles nije trpio Dianu i što je njegova dugogodišnja afera s Camillom, koja je tada bila u dugogodišnjem braku, morala izbiti u javnost na tako neugodan način.

Na ruku im nije išla ni činjenica da je Diana bila silno nesretna i nestabilna osoba u braku osuđenom na propast, a koja je koristila tabloide za guranje svoje priče da je žrtva nevjere supruga, unatoč tome što je i sama imala nekoliko afera. Diana je pokazala spremnost potajno surađivati s Andrewom Mortonom, novinarom tabloida koji je bio odlučan u namjeri da iznese na vidjelo sav užas njihovog braka.

'Kruna' - 5. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Mortonova knjiga, 'Diana: Her True Story', koja je 1992. iznijela šokantne priče o mentalnim bolestima, pokušajima samoubojstva i preljubu, izazvala je zaprepaštenje u palači i bijes u parlamentu te naposljetku navela Charlesa i Dianu da službeno objave svoju rastavu. Nastojeći dobiti podršku javnosti, Charles je ubrzo počeo suradnju s biografom Jonathanom Dimblebyjem.

Afera nije zaobišla ni kraljičinu kćer, princezu Anne, iskusnu jahačicu koja se natjecala na Olimpijskim igrama i postala neumorna pokroviteljica brojnih dobrotvornih organizacija. Anne se 1992. razvela od dugogodišnjeg supruga, a nekoliko mjeseci kasnije udala se za Timothyja Laurencea, svog ljubavnika i kraljičinog bivšeg konjušara.

Princ Andrew, veselo treće dijete nadimka Randy Andy (Pohotni Andy), odlikovan je za službu u Falklandskom ratu. Svojoj staloženoj obitelji Andrew je donio prividnu radost oženivši Sarah Ferguson, zabavnu crvenokosu djevojku poznatiju kao Fergie. I ona je, poput Diane, bila ljuta na ograničenja koja joj nameće uloga kraljevske supruge, te, baš poput Diane, imala je niz afera. Nakon što je tabloid 1992. objavio njezine fotografije s dečkom, Fergie i Andrew također su objavili da se rastaju. Iste godine pojavio se i drugi niz fotografija, ali s drugim dečkom.

Sudbina je htjela i da te 1992. godine plane dvorac Windsor, najstariji nastanjeni dvorac na svijetu koji datira iz 11. stoljeća. Vatra je uništila 115 prostorija, uključujući devet svečanih dvorana. Popravak je koštao više od 35 milijuna funti, a većinu sredstava osigurala je kruna, između ostalog naplatom ulaza u Buckinghamsku palaču.

Rijetke su bile situacije u kojima bi se kraljica Elizabeta žalila ili dizala galamu pa su mnogi ostali u šoku 1992. godine, kad je u govoru povodom 40. obljetnice svoje vladavine otvorila prozor u svoje sumorno kraljevsko raspoloženje.

  • +31
Kruna (The Crown) Izvor: Netflix / Autor: Des Willie

U toj je godini gorjela jedna od njezinih rezidencija, troje od njezino četvero djece bilo je rastavljeno ili razvedeno od svojih supružnika, njezina je popularnost bila na klimavim nogama i činilo se da se njezina obitelj svojim lošim ponašanjem dovela do irelevantnosti.

U sažetom prikazu svog stanja uma kraljica je pokazala nelagodu govoreći da to nije godina na koju će se osvrnuti sa zadovoljstvom, a potom je izrekla i čuvenu latinsku frazu annus horribilis.

S dozom tuge kraljica je govorila i o neobzirnim komentarima upućenim njezinoj obitelji i monarhiji, moleći gledatelje da se ne naslađuju trenutnom sramotom kojoj su izvrgnuti.

'Ponekad se pitam kako će buduće generacije suditi o događajima iz ove burne godine. Usuđujem se reći da će povijest zauzeti nešto umjereniji stav od nekih suvremenih komentatora', rekla je kraljica Elizabeta, tada nije ni sluteći da će joj se jednog dana dogoditi 'Kruna'.