SKUPA ZABAVA

Ovo su najskuplje televizijske serije svih vremena, jeste li ih pogledali?

24.12.2022 u 16:02

Bionic
Reading

Komplicirani filmski setovi, vizualni efekti i angažiranje poznatih glumaca čine televizijske serije skupim sportom. Kako se pravila igre više ne određuju na kinoblagajnama, nego pomoću algoritama pružatelja streaming usluga, tako raste i interes velikih zvijezda za televizijski biznis, a time neizbježno i iznosi koje traže po epizodi

Nezavisni časopis Stacker proveo je istraživanje temeljeno na novinskim izvješćima i medijima iz svijeta zabave ne bi li pronašao najskuplje televizijske serije. Valja napomenuti da analizirane brojke nisu službene i većina proračuna temelji se na glasinama ili procjenama, a prema njima, ovo je deset najskupljih serija svih vremena.

Radnja serije 'See' (2019.-2022.) smještena je 600 godina u budućnost i odvija se u postapokaliptičnom svijetu kojim hodaju slijepi ljudi. Surovo okruženje i predanost glumaca da budu uvjerljiviji u izvedbi, objasnio je zvijezda serije Jason Mamoa, povećali su troškove pa je AppleTV+ morao osigurati budžet od 15 milijuna dolara po epizodi. Osim što je izmijenjen stvarni krajolik područja oko Vancouvera, u kojem je bio smješten set, glumci su prije početka snimanja mjesec dana pohađali 'trening sljepoće'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Obožavatelji su desetljećima iščekivali seriju 'The Sandman' (2022.) pa je Netflix bio svjestan da na njoj nema štednje. Temeljena na seriji stripova Neila Gaimana, radnja je smještena u niz bizarnih svjetova snova. Rekreacija tih svjetova, kako scenografijom, tako i specijalnim efektima, zahtijevala je ogroman proračun od 15 milijuna dolara po epizodi. Zbog takvih troškova, šuška se, Netflix razmišlja o tome hoće li snimati novu sezonu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Silne milijune dolara po epizodi trošio je i HBO za najgledaniji program u svojoj povijesti – seriju 'Igra prijestolja' (2011.-2019.), a ona je zbog kostima, scenografije i zvijezda sve jačeg sjaja koštala tu televizijsku mrežu također 15 milijuna dolara po epizodi. Fantasy drama golemu je svjetsku pozornost tijekom osam sezona tako privlačila radnjom, kostimima i astronomskim budžetom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Vjerojatno najiščekivanija serija 2022. godine bio je prequel 'Igre prijestolja'. Ogroman proračun 'Zmajeve kuće' izazvao je popriličnu pomutnju i prije premijernog prikazivanja, budeći sumnju da će serija biti prenapuhana. Nasreću, većina obožavatelja zadovoljna je konačnim proizvodom, pogotovo kad su shvatili da je 20 milijuna dolara po epizodi potrošeno na stvari koje su važne za radnju, recimo na računalno generiranje zmajeva i razrađenog svijeta mašte.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Poznat po svojim višemilijunskim produkcijama, Steven Spielberg nije žalio novca kad je rekreirao povijesno točne scene bitaka u seriji 'Pacifik' (2010.). Kako je za Hollywood Reporter otkrio koizvršni producent Tony To, scena u kojoj Eugene Sledge (Joseph Mazzello) sleti na otok Peleliu zahtijevala je da 300 glumaca ostane na australskoj plaži četiri dana i stajala je pet milijuna dolara, a svaka od 10 epizoda koštala je HBO 21,7 milijuna dolara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kako bi televizijske serije o superjunacima ostale nezaobilazan materijal za obožavatelje Marvelovog filmskog univerzuma (MCU), Disney+ im mora osigurati razinu kvalitete kakvu imaju MCU-ovi filmovi koji se prikazuju u kinima. To znači ulaganje milijuna dolara u scenografiju, kostime i specijalne efekte, a na kraju i u plaće glumaca. U slučaju serije 'WandaVision' (2021.) velik dio proračuna potrošen je na 3010 snimaka specijalnih efekata i kompletno preuređenje seta za svaku epizodu, što je zahtijevalo proračun od 25 milijuna dolara po epizodi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Slično kao 'WandaVision', velik dio proračuna serije 'The Falcon and the Winter Soldier' (2021.) potrošen je na specijalne efekte i plaćanje glumaca. Prvi put u ulozi Kapetana Amerike našao se glumac Anthony Mackie, a ulogu Buckyja Bernesa reprizirao je Sebastian Stan. U seriju je Disney+ uložio 25 milijuna dolara po epizodi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

I u slučaju serije 'Hawkeye' proračun je iznosio 25 milijuna dolara po epizodi. Kad je Disney+ naručivao MCU-ove serije za 2021. ('WandaVision', 'The Falcon and the Winter Soldier' i 'Hawkeye'), kupili su sva pozadinska prava da produkcijska tvrtka Marvel Studios ne bi mogla naknadno prodati seriju nekoj drugoj mreži, poput ABC-a ili CBS-a. Na taj način osigurali su si pretplatu na svoju platformu svih koji žele vidjeti te serije. Međutim kreatori i glavni glumci ovako gube potencijalnu zaradu od sindikacije (davanja u zakup prava na emitiranje, op.a.) pa je Disney+ unaprijed platio više za sva tri projekta kako bi im nadoknadio gubitak.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prva sezona znanstvenofantastične horor serije 'Stranger Things' (od 2016. do danas) izgleda kao film Stevena Spielberga iz 1980-ih, za što je Netflix morao uložiti 30 milijuna dolara po epizodi. Zbog ograničenog proračuna tvorci serije, braća Duffer, morali su promijeniti svoje izvorne ideje, što je uključivalo promjenu okruženja obalnog grada u minimalističku lokaciju na Srednjem zapadu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Najskuplja televizijska serija svih vremena, 'The Lord of the Rings: The Rings of Power' (2022.), ima proračun nešto manji od milijardu dolara za prvih pet sezona, odnosno 58,1 milijun dolara po epizodi. Amazon je za ovaj 'strastveni projekt' svog osnivača Jeffa Bezosa trošio na stvari poput masivnih fizičkih setova i revolucionarnih specijalnih efekata. Pored toga, navodno su potrošili 250 milijuna dolara da bi dobili prava na dodatke iz serije knjiga 'Gospodar prstenova'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube