SVE PO PRAVILIMA

Ovo je razlog zašto se, prije vjenčanja, Meghan Markle mora krstiti

30.11.2017 u 13:16

Bionic
Reading

Prije negoli se uda za princa Harryja američka glumica Meghan Markle mora primiti dva sakramenta - krštenje i svetu potvrdu. Iako je u djetinjstvu pohađala katoličku školu, Meghan je majka Doria Ragland odgojila u protestantskom duhu, dok joj je otac Thomas Markle bio član Američke episkopalne crkve, a sada će postati dio Anglikanske crkve

Udaja za britanskog prijestolonasljednika znači to da Meghan mora postati dio Anglikanske crkve, službene kršćanske crkve koja je ustanovljena u Engleskoj i središte je svjetski rasprostranjene anglikanske zajednice. Poglavar te crkve britanski je monarh, odnosno kraljica Elizabeta II., stoga glumica mora biti krštena i krizmana.

  • +14
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Osoba koja se želi crkveno vjenčati zapravo ne treba primiti sakramente, ali s druge strane, obavezuje se da će svoju djecu odgajati u kršćanskom duhu te da će oni primiti sve sakramente. Ipak, zbog stroge religijske tradicije kraljevske obitelji 36-godišnjakinja, koja iza sebe već ima jedan brak, bit će krštena i krizmana.

Samo vjenčanje održat će se u kapelici St. George iz 15. stoljeća, koja se nalazi u sklopu dvorca Windsor. Upravo je tamo 1984. godine, sa samo tri mjeseca, kršten njezin budući suprug.

Slično je prošla i Kate Middleton prije vjenčanja s princem Williamom, kada je primila svetu potvrdu.

  • +9
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako, u većini slučajeva, sakrament krštenja dobivaju djeca, to ne znači da se i odrasla osoba ne može krstiti. Kako stoji na službenim crkvenim stranicama, 'nikada nisi prestar da primiš sakrament, a krstiti se kao odrasla osoba neopisivo je iskustvo'.

Budući supružnici vjenčat će se u svibnju, a već su sada krenule i pripreme za taj događaj. Sve troškove snosit će kraljevska obitelj, ali i ponosni roditelji Meghan Markle. Princ George nosit će vjenčano prstenje, a princeza Charlotte sipati latice cvijeća.

  • +12
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kensingtonska palača tek će objaviti službeni datum vjenčanja, kao i informacije poput onih tko će princu biti kum, a tko kuma Meghan Markle.

Puno se raspravljalo i o tome može li se par uopće vjenčati u crkvi zbog Meghaninog propalog braka. Naime u prošlosti članovi kraljevske obitelji imali su zabranu vjenčati se u crkvi s nekim tko je već razveden. To je išlo toliko daleko da je 1936. godine Edward VIII abdicirao kako bi se mogao vjenčati s Amerikankom Wallis Simpson.

  • +16
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No sve se promijenilo 2002. godine, kada je Anglikanska crkva dopustila vjenčanje u crkvi razvedene osobe ukoliko se s tim složi svećenik. Unatoč tome, princ Harry i Meghan Markle će službeno morati zatražiti pristanak nadbiskupa da im dopusti crkveno vjenčanje.

Za razliku od Harryja, njegov otac, princ Charles sa svojom je dugogodišnjom partnericom Camillom smio stupiti samo u građanski brak jer je njima zahtjev odbijen zbog preljuba, ali i zato što je njezin bivši suprug Andrew Parker-Bowles još uvijek živ.

Kada dobije sakramente i uda se za princa Harryja, Meghan će i službeno zatražiti britansko državljanstvo.