PLAVCI ŽARE I PALE

Ovako danas izgledaju članovi nekad najpopularnije grupe u bivšoj državi

Plavi orkestar

Plavi orkestar

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

U okviru turneje Everblue Live 2017 jedan od najpopularnijih bendova s prostora bivše Jugoslavije, sarajevski Plavi orkestar nakon 20 godina nastupio je u srijedu navečer na Danima piva u Karlovcu. Trideset godina nakon njihova prvog albuma 'Soldatski bal', bez obzira na povremene stanke u radu, plavci i dalje žare i pale pred nekim novim generacijama

Plavi orkestar nametnuo se kao najveća tinejdžerska atrakcija te je doživio priču o kakvoj današnji mladi rock bendovi i pop pjevači, čak i uz podršku talent-šou programa, mogu samo sanjati.

U doba najveće popularnosti, sredinom 80-ih, kritičari nisu bili blagi prema Plavom orkestru kao dijelu new primitives pokreta. Koncept benda svakako je bio intrigantniji od samih pjesama, a iz današnje perspektive najzanimljivija je priča o nepojmljivoj popularnosti četvorice sarajevskih dvadesetogodišnjaka.

Grupa ne svira kontinuirano. Okupe se svako toliko, da neke nove klince podsjete na sebe, a stare na nekadašnja vremena. Sinoć su nastupili nakon 20 godina u Karlovcu u okviru turneje koju su nazvali Everblue Live 2017. Osim live albuma koji će snimati na turneji, snima se dokumentarna serija o Plavom orkestru.

Kad ne sviraju, momci iz benda bave se drugim poslovima. Blizanci Admir i Samir Ćeramida vlasnici su popularnog glazbenog kluba Havana u centru Sarajevu, Saša Zalepugin ušao je u svijet burze, a i Saša Lošić Loša pronašao je posao uz koji želi ostarjeti. Dosad je stvorio glazbu za više od 40-ak filmova, preko 400 džinglova za reklame, glazbu za niz predstava, čak i složenije forme poput one za operu izvedenu u Trstu.

Plavi orkestar na sceni je već više 30 godina

Plavi orkestar na sceni je već više 30 godina

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Prvi gitarist benda Mladen Pavičić Pava, koji je u vrijeme najveće popularnosti izgledao kao balkanski Billy Idol i slovio za jednog od najboljih gitarista na ovim prostorima, početkom rata se oženio i preselio u Leskovac, dobio je kćer i odselio se u Kanadu. Još uvijek se uspješno bavi glazbom.

Prvi gitarist Plavog orkestra Mladen Pavičić Pava danas živi u Kanadi

Prvi gitarist Plavog orkestra Mladen Pavičić Pava danas živi u Kanadi

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

  • +2

Koncert Plavog orkestra

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!