11. travnja

Otvorenje Proljetnog izdanja u Kaptol Boutique Cinema uz film 'Luxembourg, Luksemburg'

08.04.2024 u 23:36

Bionic
Reading

Komedija Luxembourg, Luksemburg ukrajinskog redatelja Antonija Lukicha, dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award otvorit će ovogodišnje Proljetno izdanje, zajednički poduhvat pet vodećih regionalnih filmskih festivala

Film koji od premijere u Veneciji ne prestaje osvajati srca gledatelja prikazuje se u kinima u Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani, Sarajevu i Zagrebu (Kaptol Boutique Cinema) u četvrtak 11. travnja u 18 sati, stoji u najavi.

Luxembourg, Luksemburg humoristični je i britki film o očevima i sinovima. Iako svijet obiluje prelijepim mjestima za umiranje, Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njim posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju?

Inspiraciju za ovu 'tragikomediju o dva mala muškarca u potrazi za velikim ocem', kojom pokušava demitologizirati figuru oca, Lukich crpi iz osobnog iskustva. U glavnim ulogama karakterno potpuno različitih identičnih blizanaca Vasje i Kolje gledamo Amila i Ramila Nasirova, osnivače i članove popularnog ukrajinskog hip-hop benda Kurgan & Agregat.

Projekcija u Kaptol Boutique Cinema je besplatna, a za ulaznice se potrebno predbilježiti putem e-maila info@zff.hr do utorka, 9. travnja. Broj mjesta je ograničen.

Nakon otvorenja Proljetnog izdanja, od 12. do 21. travnja, program se nastavlja na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba uz prošlogodišnjeg pobjednika Zagreb Film Festivala, film Kako se poseksati redateljice Molly Manning Walker i ekološki dokumentarac Plastična fantazija njemačke redateljice Ise Willinger. Program je besplatan za sve gledatelje s teritorija pet zemalja članica Mreže.

Tijekom travnja film Luxembourg, Luksemburg moći će se pogledati u kinu Kinoteka (Zagreb), kinoteci Zlatna vrata (Split), Art-kinu Croatia (Rijeka), kinu Urania (Osijek), Kinu Zona (Zadar), Kinu Gaj (Varaždin), Dvorani Visia (Dubrovnik) i KMC Bjelovar. Distributer filma je Zagreb Film Festival.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski međunarodni filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.