glumci zasad sigurni

Okončan najdulji štrajk: Sindikat holivudskih glumaca potpisao trogodišnji ugovor

07.12.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Sindikat holivudskih glumaca SAG-AFTRA potpisao je trogodišnji ugovor s najvećim filmskim studijima u utorak čime je i službeno okončan najdulji štrajk koji je šest mjeseci paralizirao filmsku i televizijsku produkciju

SAG-AFTRA je objavio da je 78 posto njegovih članova koji su glasali podržalo sporazume s kućama kao što su Netflix Inc, Walt Disney Co i drugim članovima Saveza filsmkih i televizijskih producenata (AMPTP, Alliance of Motion Picture and Television Producers).

Zakjučen nakon 118 dana štrajka, sporazum donosi znanto povećanje plaća, posebne nagrade za glumce u filmovima ili serijama koje dožive velik uspjeh u prikazivanju, te konačno zaštitne mjere pri korištenju umjetne inteligencije (AI) u filmskoj produkciji.

Članstvo sindikata SAG-AFTRA stupilo je u štrajk u srpnju, a prvi dogovor sa studijima postignut je u studenom te su glumci odmah počeli snimati.

nastavlja se štrajk

Richard Gere snimljen na protestima u društvu slavnih glumica

Pogledaj galeriju

Ove godine štrajkali su i scenaristi koji su to učinili prije holivudskih glumaca. Nakon pet mjeseci štrajka pisci filmskih scenarija prihvatili su novi ugovor s 99 posto glasova. Neki se glumci žale da novi ugovor ne jamči dovoljno zaštite od umjetne inteligencije. Prema odredbama ugovora studij moraju zatražiti dopuštenje poznatih glumaca da se koriste digitalnom sličnošću i da im plate takvo korištenje.

Kritičari se žale da tekst ugovora ovako kako je sročen omogućava 'stvaranje sintetičkih izvođača' što bi u konačnici moglo ukloniti potrebu za glumcima od krvi i mesa. Štrajk scenarista i glumaca pogodio je velike dijelove filmske i televizijske produkcije, prekinuo je emitiranje poznatih emisija i primorao RTV kuće da jesenski program popune reprizama i prikazivanjem reality showa.

NA ULICAMA NEW YORKA

Dobro raspoložena Sarah Jessica Parker podržala štrajkaše

Pogledaj galeriju