VELIKI POVRATAK

Odustajanje za njega nije opcija: Ashton Kutcher odavno je pokazao da može puno više od uloga glupavih i napušenih muškaraca

06.02.2023 u 07:44

Bionic
Reading

Koliko tabloidi mogu biti okrutni, ali i kako mogu gotovo uništiti život, doznao je poprilično rano, no ništa od toga, barem tako govori, nije mu naškodilo ponajviše zbog bahatog ponašanja. Ipak, neki tvrde da je upravo to rezultiralo njegovim zdravstvenim problemima i autoimunom bolešću koja ga je gotovo vezala za krevet. S odmakom i iskustvom, sada se glumac, koji je u međuvremenu postao i investitor, na velika vrata vraća u Hollywood. Riječ je naravno o Ashtonu Kutcheru

Nakon dugo čekanja napokon je stigla na Netflix nova romantična komedija s dvoje najboljih glumaca koje možemo poželjeti u takvom žanru, Ashtonom Kutcherom i Reese Witherspoon. Riječ je o redateljskom debiju Aline Brosh McKenna pod nazivom ‘Tvoje mjesto ili moje’, koji je u prvi plan ponovno bacio upravo Kutchera, čija je životna priča i više nego zanimljiva.

Nedavno je istrčao njujorški maraton te je ispunio svoja dva cilja - promovirao je neprofitnu organizaciju Thorn, no važniji je bio onaj privatni. Tri godine nakon što ga je pogodila iznenadna i teška autoimuna bolest, zbog koje je završio i u bolnici, želio je samom sebi dokazati i pokazati da ne samo da se oporavio, već da je jači no ikada. Odustajanje za njega nije bila opcija.

Prošlo je 26 godina otkako se iz rodne Iowe sa stotinjak dolara u džepu odselio u New York, ne znajući što ga čeka. Dijelio je stan s hrpom mladih modela, pokušavajući i sam nešto zaraditi u modnom svijetu. Uz sve to nije imao podršku oca, kojem nikako nije bilo jasno kako je njegov sin mogao napustiti siguran posao u lokalnoj tvornici General Mills zbog nečeg tako nesigurnog.

  • +25
Ashton Kutcher Izvor: Profimedia / Autor: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Danas su mu 44, a javnost ga već četvrt stoljeća gleda na malim ekranima, no prošlo je već poprilično od njegove posljednje uloge. Posljednji film snimio je prije devet godina, a tri su prošle od posljednje uloge u televizijskoj seriji. U međuvremenu se i sam itekako promijenio i smirio. Oženio se Milom Kunis i s njom dobio djecu, a dok nije snimao, ulagao je u rizični kapital i obogatio se.

Christopher Ashton Kutcher rođen je 7. veljače 1978. godine u Cedar Rapidsu, Iowi, kao sin Diane i Larryja M. Kutchera. Majka mu je radila za poznati Procter & Gamble dok je otac bio tvornički radnik. Svoju djecu, stariju kćer Taushu te Ashtona i brata mu blizanca Michaela, odgajali su poprilično konzervativno, u katoličkoj vjeri, a djetinjstvo mu je obilježila upravo bratova bolest. Naime Michael Kutcher rodio se pet minuta nakon svog slavnog brata i za svoje je roditelje bio veliko iznenađenje jer su saznali da čekaju blizance gotovo pred sam porod.

Mlađi brat bio je toliko sitan da su doktori bili uvjereni da neće preživjeti, a ubrzo su primijetili da se ne razvija jednakom brzinom kao i Ashton, nakon čega mu je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Peteročlana obitelj živjela je kao i većina u to doba tipičnih radničkih obitelji, a iako nisu imali pretjerano novca, potrudili su se da svojoj djeci omoguće školovanje. Ipak, sve to uzrokovalo je česte i mnogobrojne svađe između Larryja i Diane te su se na kraju, kada su im sinovi imali 16 godina, i rastali, a djeca su nastavila živjeti s majkom.

Otprilike kada su se Kutcherovi odlučili rastati, Michael je morao biti podvrgnut hitnoj transplantaciji srca nakon što je, kao posljedica teškog virusa, ono bilo oštećeno. Sve to imalo je i negativan učinak na odrastanje Chrisa (Ashtona, op.a.), kako su ga u to doba svi zvali. Svoj bijeg od stvarnosti i problema pronalazio je u razuzdanim noćnim izlascima i družeći se s pogrešnim ljudima, zbog čega je provaljivao noću u školu. Osuđen je na tri godine uvjetne kazne i 180 sati dobrotvornog rada. Tek nakon što je umalo ostao bez brata blizanca, s kojim je bio iznimno blizak i povezan, shvatio je da se mora sabrati i poduzeti nešto.

Koliko su njih dvojica bili povezana, govori i podatak da je Ashton, sa samo 13 godina, htio bratu dati svoje srce. Kako bi mu pomogao, odlučio se upisati na fakultet u Iowi da bi studirao biokemijski inženjering i pronašao lijek za njegovu bolest. Da bi mogao financirati studij, radio je sve i svašta - okušao se u stolariji, pomagao na farmi, ali i brisao prašinu sa strojeva u General Mills Plantu. Uz to je donirao krv, a unatoč prikupljenom novcu, interes za studij ubrzo je nestao.

U međuvremenu je sve više počeo koristiti svoje srednje ime Ashton, po kojem ga i danas znamo. Presudan trenutak bio je kada ga je u jednom baru u Iowi pronašao lovac na talente i predložio mu da se prijavi na izbor za Novo lice Iowe. Zbog svog ljepuškastog izgleda Kutcher je premoćno odnio pobjedu, nakon čega je nagrađen putovanjem u New York te je sudjelovao na konvenciji za modele i talente iz cijelog svijeta.

Upravo tamo dobio je mnogobrojne zanimljive ponude i unosne poslove, uključujući onu da 1997. postane zaštitno lice Calvin Kleina i Versacea, a onda je odlučio potražiti svoju sreću u Hollywoodu. Los Angeles bila je njegova iduća stanica, a prva uloga, koja mu je otvorila sva vrata, bila je ona Michaela Kelsa, ljepuškastog, ali priglupog dečka u hit seriji 'Lude 70-e'.

Gotovo se i nije okrenuo, a već je postao jedan od najtraženijih glumaca generacije. Iako je isprva dobivao uloge slične Michaelu Kelsu, poput one u 'Čovječe, gdje mi je auto?', s vremenom se izborio i za one ozbiljnije, pa je tako 2013. utjelovio suosnivača Applea Stevea Jobsa. I sam je priznao da je oduvijek volio pomicati granice.

Vrhunac njegove slave bio je 2003. godine. To je za njega bilo uistinu zlatno doba, jer sve što je dotakao, odnosno snimio, postalo je hit. No kako je sam rekao, kad imaš 25 godina, puno love i odlično se zabavljaš, imaš i jednu manu - postaneš ‘šu*ak.’ Godinu kasnije počeo se viđati sa 16 godina starijom Demi Moore, zbog čega je postao meta tabloida. ‘Kada se doznalo za moju vezu, moj se život promijenio’, rekao je Kutcher, dodajući da su ga pratili u stopu, snimali, a sve se pojačalo time što je tada krenulo doba pametnih telefona, zbog čega je svatko mogao snimiti svačiji privatni trenutak i objaviti ga.

No kako je i sam kasnije rekao, bio je toliko zaljubljen da mu ništa nije smetalo. Nakon što se 2005. vjenčao s Demi, preko noći je postao i očuh trima djevojčicama pa je, kada bi njegova supruga odlazila snimati filmove, upravo on ostajao kod kuće i čuvao djecu. Ipak, idila nije bila dugog vijeka. Demi Moore se, poslije 20 godina apstinencije, odala alkoholu, a nakon što je u šestom mjesecu trudnoće doživjela spontani pobačaj, s Ashtonom je odlazila na IVF postupke, pokušavajući dobiti dijete. Sve to dovelo je do toga da su 2011. odlučili krenuti svatko svojim putem, a dvije godine kasnije razvod je finaliziran.

  • +5
Ashton Kutcher i Demi Moore Izvor: Profimedia / Autor: iPhoto/face to face / Face to Face / Profimedia

Godinu nakon razlaza s Demi započeo je vezu s Milom Kunis, zbog koje se odlučio promijeniti. Počeo je raditi na sebi, a dodatan vjetar u leđa bila mu je njezina ljubav. Njihovo prvo dijete, kći Wyatt Isabelle, stiglo je 2014. godine, a godinu kasnije, 4. srpnja 2015., par je ozakonio svoju vezu. Sin Dimitri rodio im se 2016. i njihovu obitelj učinio potpunom.

NJIHOVA ODLUKA

[FOTO] Mila Kunis i Ashton Kutcher ne odustaju od maski, čak ni na ulici

Pogledaj galeriju

Ono po čemu se Kutcher razlikuje od svojih mnogih kolega je to da doslovce sve što dotakne pretvara u uspjeh. Tako je bilo i kada je odlučio snimiti reality show za koji su mu mnogi govorili da će mu uništiti karijeru. No on se na komentare nije obazirao, već je snimio ‘Punk’d’, u kojem je svojim slavnim kolegama podvaljivao i šalio se s njima. Sve to rezultiralo je neviđenim uspjehom i fenomenom, a koji danas Kutcher opisuje kao spoj TikToka i Netflixa.

‘Nikada neću zanijekati činjenicu da uistinu volim pozornost, a svatko tko je u zabavnom sektoru i tko kaže da ne voli tu pozornost je lažljivac’, tvrdi Kutcher te je 2011. postao najplaćeniji televizijski glumac i to u trenutku u kojem je zamijenio problematičnog Charlieja Sheena u hit seriji ‘Dva i pol muškarca’.

A koliko mu je važna obitelj, dokazao je prihvativši najnoviji projekt, ulogu u romantičnoj komediji s Reese Witherspoon, koja je isprva trebala biti snimana u američkoj saveznoj državi Georgiji zbog manjeg poreza koji se nudi holivudskim produkcijama. No kako bi u Georgiji trebao provesti cijelu školsku godinu te zbog toga biti razdvojen od svojih klinaca, Kutcher je došao na ideju da projekt ponudi Netflixu, no od njegovih honorara oduzeli su mu dodatne troškove za produkciju ako se film snima u Los Angelesu. No za njega je to značilo da nakon snimanja još uvijek stigne kući večerati s djecom, ali i odlaziti na školske priredbe.

Your Place Or Mine Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

A uskoro kreće i njegov projekt koji svi s nestrpljenjem iščekuju - okupljanje ekipe ‘Lude sedamdesete’ u novim nastavcima pod nazivom ‘The ‘90s Show’, u kojem će ponovno glumiti sa suprugom Milom Kunis, a ona od njega nije željela čuti rečenicu da ne želi to snimati. Ekipa će se ponovno okupiti i to svi osim Dannyja Mastersona, glumca koji je u lipnju 2020. optužen za tri silovanja.

Mila Kunis i Ashton Kutcher - Lude 70-e Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ispričati Ashtonovu životnu priču, a ne dotaknuti se i njegove borbe za život i zdravstvenih problema - ne bi bilo fer. Bilo je to 2019., kada se probudio s migrenom koja nikako nije prestajala. Iako se često borio s njima, takvu nikada nije doživio. Nikakve tablete nisu pomagale, a tijekom dva tjedna stanje mu se pogoršalo. Tada mu je supruga rekla da bi trebao otići liječniku jer očito nešto nije bilo u redu. Dijagnozu su poprilično čekali, a Kutcher je u međuvremenu počeo imati probleme s vidom i sluhom, a pojavio mu se i vertigo, zbog čega nije imao ravnotežu te nije mogao ni hodati. Hospitaliziran je te je sedam dana proveo u bolničkom krevetu, a napokon je stigla i dijagnoza - rijetka autoimuna bolest vaskulitis.

Kako mu je i sam liječnik rekao, što prije se vrati na staro i radi stvari koje je prije mogao raditi, njegov će oporavak biti brži i bolji. Kutcher je bio uporan, no neuspjesi su u njemu izazivali bijes. Jedino što je htio je biti ponovno onaj stari - ustati iz kreveta i igrati se s djecom. Do trenutka da se može micati prošlo je mjesec dana, a onda je počeo vježbati i napredak je bio vidljiv, no do potpunog oporavka trebala mu je godina dana.

Danas kaže da nikada nije želio javno izaći sa svojom dijagnozom, a nakon što je pandemiju koronavirusa proveo odlazeći na razne vrste rehabilitacije, želio je samo ‘osjećati se živo’. Zbog toga je otputovao na Antarktiku, popeo se na planinu na Južnom polu, naučio je skijati, ali se i prijavio na maraton. A onda je pristao na avanturu s Bearom Gryllsom te je snimajući za National Geographic otkrio sve o svom zdravlju, iako je, kaže, bio uvjeren da se ništa od toga ne snima. Iako je zamolio Gryllsa da to ne objavljuje, ovaj to nije poštovao, pa je u kolovozu 2022. u nekoliko minuta cijeli svijet doznao sve o njegovim zdravstvenim problemima.

Ashton Kutcher kod Bear Gryllsa Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Jedino što danas želi je da ga nitko ne sažalijeva jer smatra da ima puno više ljudi koji imaju teže probleme. A puno o sažalijevanju otkrio mu je i brat Michael koji mu je svojedobno rekao: ‘Svaki put kada se sažališ nada mnom, osjetim se manje vrijednim. Ovo je jedini život koji sam ikada imao i jedino iskustvo koje ću imati. Nemoj mi ga umanjivati.’

Upravo je zbog brata naučio na drugi način gledati na život: ‘Što god radiš i kroz što god da prolaziš, uvijek imaš dva izbora - možeš odabrati da je sve to dio iskustva ili možeš, kao dio iskustva, sve odbiti. Kada odbiješ nešto, i to postaje dio iskustva.’