NIJE TREBALA TAMO BITI

Od njezine smrti prošle su 24 godine, no tek je sada javnost doznala pravi razlog zašto je princeza Diana te kobne noći bila u Parizu

23.06.2021 u 09:59

Bionic
Reading

Reakcija Torijevaca na kampanju princeze Diane o nagaznim minama natjerala ju je da donese fatalnu odluku i odgodi svoj povratak u Veliku Britaniju. Tu informaciju otkrio je njezin bivši pomoćnik, a time zapravo pada nova slika na cijeli događaj, iz kojeg se da iščitati da možda do te fatalne nesreće ne bi ni došlo da se na vratila kući

Colin Tebbutt, bivši vozač princeze Diane, otkrio je kako prepirka oko njezinog javnog poziva na zabranu mina uvjerila princezu Dianu da produži svoj bravak u Parizu, gdje je boravila s dečkom Dodijem Fayedom, iako to isprva nije planirala. Po toj izjavi princeza Diana tog kobnog 31. kolovoza 1997. ne bi bila u automobilu koji prolazi kroz pariški tunel i ne bi izgubila svoj život, baš kao ni njezin dečko Dodi Fayed i vozač Henri Paul.

Te informacije pojavile su se u najnovijoj istrazi Daily Maila, točnije za potrebe podcast serije 'Last Days of Diana', o smrti princeze Diane, po čemu ispada da bi ona napustila francusku prijestolnicu davno prije te večeri, sve samo da nije primila oštre kritike pojedinih Torijevaca.

Naime, povratak u London trebao se odviti tri dana prije, 28. kolovoza, no ipak je produžila boravak. 'Nije se vratila planiranog datuma, tog četvrtka, samo zato što su je Torijevci napali zbog njezine kampanje protiv mina. Optužili su je da koristi kampanju samo kako bi dodatno sebi priuštila pozitivni imidž u javnosti, što ju je jako uznemirilo. Nazvala nas je i rekla da će pričekati da se situacija u Velikoj Britaniji smiri te da se umjesto u četvrtak, vraća za vikend', riječi su to Colina Tebbutta, koji je potom dodao:

  • +7
Kraljica Elizabeta II, princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

'Da se vratila u četvrtak... tko zna, možda bi danas još bila živa.'

Inače, kampanju protiv mina Diana je pokrenula nekoliko mjeseci prije smrti, u siječnju 1997., nakon posjeta Angoli.  Ministar obrane Earl Howe zbog toga ju je javno prozvao i napao, a ništa ljepših riječi za nju nisu imali Torijevci predviđeni Peterom Viggersom uspoređujući njezinu borbu protiv mina s onom francuske glumice Brigitte Bardot i njezinih pokušaja da spasi mačke.

Sve se ponovno pokrenulo u kolovozu 1997. tijekom njezinog odmora na Mediteranu, gdje je uživala s tadašnjim 42-godišnjim Dodijem, kada je dala intervju za francuske medije i ponovno progovorila o toj temi.

U istoj istrazi otkriven je i sadržaj njezinog posljednjeg telefonskog razgovora prije stravične prometne nesreće, a koji je vodila s bliskim prijateljem Richardom Kayjem: 'Bila je pomalo uznemirena jer su joj pomrsili planove, a ona je jedino željela čim prije doći kući i vidjeti svoje dječake.