'The Jeffrey Dahmer Story'

Novinarka koja je pratila slučaj Jeffreyja Dahmera: Serija nema veze s činjenicama

02.10.2022 u 20:51

Bionic
Reading

Netflixov hit “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story” ima veliku gledanost, ali seriji Ryana Murphyja mnogi prigovaraju na etičkoj razini još otkako je premijerno prikazana

I dok jedni ispituju učinke koje bi dramatiziranje takvih užasnih događaja moglo imati na obitelji žrtava, drugima je jednostavno muka od true crime serija i smatraju da je žanr "nevjerojatno beskoristan".

Posljednja se oglasila novinarka Anne Schwartz, koja je objavila priču o Dahmerovim ubojstvima dok je radila kao kriminalistička reporterka za Milwaukee Journal 1991. U novom intervjuu za The Independent, Schwartz je kritizirala seriju, tvrdeći da smatra kako si previše "umjetnički dopušta" i da "nema mnogo sličnosti s činjenicama slučaja."

Schwartz je istaknula da Glenda Cleveland, koju u seriji glumi Niecy Nash, uopće nije bila prva Dahmerova susjeda, i da je to bio detalj koji ju je odmah odvratio od serije i natjerao je da posumnja u njenu točnost.

  • +5
Prizori iz serije Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Everett / Profimedia

“U prvih pet minuta prve epizode imate Glendu Cleveland koja mu kuca na vrata. Ništa od toga se nikada nije dogodilo”, rekla je Schwartz.

“Znala sam da to nije točno. Ali ljudi to ne gledaju na taj način, gledaju to iz zabave," rekla je ona. Schwartz se također nije svidjela redateljska odluka da se policajce koji istražuju slučaj prikaže kao homofobne i rasno pristrane.

"Provela sam dosta vremena s njima, upoznala sam te policajce i razgovarala sam s ljudima koji su bili na mjestu događaja”, rekla je.

"Znam, ovo je dramatizacija, ali u vrijeme kada policiji nije baš lako zadobiti povjerenje zajednice, to nije od velike koristi."

Iako novinarka razumije da je Murphyjeva serija televizijski show napravljen u zabavne svrhe, boji se da će gledatelji uzeti seriju zdravo za gotovo nakon čega će pogrešno razumijevanti slučaj.