drugačiji put

Nisu završili ni srednju školu, a danas imaju milijune i zvjezdani status

15.03.2018 u 06:35

Bionic
Reading

Iako je osnovno obrazovanje primarno u današnjem svijetu, ove slavne zvijezde očito su zaključile da im ono nije potrebno. Jennifer Lawrence, Katty Perry i Keanu Reeves samo su neka zvjezdana imena na podužoj listi slavnih osoba koje imaju tek svjedodžbu osnovne škole

Danas su milijunaši zvjezdanog statusa te idoli mnogobrojnim fanovima diljem svijeta. Uspješni su u svojim karijerama, a nemaju završenu ni srednju školu.

  • +10
Katy Perry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jedna od takvih je i pop pjevačica Katy Perry koja žali zato što nema srednjoškolsko obrazovanje. Školu je napustila kada joj je bilo samo 15 godina. 'Zapravo nemam neko sjajno obrazovanje. Često sam izbivala iz škole, često bi došli po mene usred školskog sata, pa bih ponekad nadoknadila to kod kuće uz privatnog učitelja. Srećom, s vremenom sam sama uhvatila ritam i učila ono što je bilo potrebno', kazala je 33-godišnjakinja.

Zbog prijevremenog napuštanja škole ipak ne žali britanski producent Simon Cowell tvrdeći kako mu je to bila najpametnija odluka u životu. 'Ostavite školu sa 16 ako ste spremni raditi. Ne znam zašto nekoga mučiti i prisiljavati da bude na nekom mjestu ako u isto to vrijeme može otići u svijet i shvatiti što je pravi život te kako se osamostaliti', objasnio je Cowell, koji danas iza sebe ima mnogo uspješnih TV projekata, a s njime se slaže i oskarovka Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Napustila sam srednju školu. Nisam nikada ni maturirala i nemam nikakvu diplomu. Učila sam sama ono što mi je bilo potrebno. Danas mi nije žao zbog toga što sam htjela ići svojim putem i stvoriti nešto sama bez prepreka', kazala je lijepa oskarovka.

I glumac Matt Dillon, kojeg gledamo u brojnim filmovima, nema završenu srednju školu. On je već u dobi od 14 shvatio kako mu to neće biti presudno za uspjeh pa je nakon čestih izbivanja zbog odlazaka na filmski set na koncu odustao od škole.

'Nitko ne zna da sam zapravo napustila školu jer sam bila užasna učenica. Nije mi se dalo učiti. Često sam markirala kako bih u slobodno vrijeme mogla čitati Shakespeareove knjige', otkrila je glumica Jessica Chastain koja je kasnije ipak odlučila završiti srednju školu te dobila potvrdu o maturi.

Odluku da napušta školu reperu Lilu Wayneu obznanila je majka jer se brinula o njegovoj sigurnosti.

'U to vrijeme već sam izdao svoj prvi album i bio poprilično popularan. Međutim trudio sam se redovito pohađati i državnu srednju školu. Kada me majka jednog dana vidjela da u torbu spremam pištolj, odlučila je prekinuti moje školovanje. Bila joj je važnija moja sigurnost, nego obrazovanje', kazao je jednom prilikom slavni glazbenik.

Ni akcijski junak Keanu Reeves ne može se pohvaliti sjajnim obrazovnim statusom. On je naime bio izbačen iz škole jer je bio vrlo živahan tinejdžer. O tom iskustvu govorio je prije nekoliko godina za Daily Mail kazavši: 'Bila je to vrlo mala škola i ja se očito u nju nisam uklopio. Uvijek sam bio jedan od onih koje je sve zanimalo, postavljao sam pitanja i kada nije trebalo, čak i ako bi me do doveo u nevolju. Jednostavno se nisam mogao zaustaviti. Često sam bio na razgovorima kod pedagoga i ravnatelja, ali ništa nije pomoglo.'

Nešto drugačiji scenarij dogodio se tijekom mladosti poznatom komičaru i glumcu Jimu Carreyju. On je naime bio prisiljen napustiti školovanje kada mu je bilo 16 kako bi financijski pomogao obitelji. Mada je bio izvrstan učenik, radio je u obližnjoj tvornici i tako zarađivao novac.

Iako danas nadahnjuje mlade i mnogima omogućuje stipendije, glazbenik i producent Jay-Z nije stekao diplomu.

'Nemam završenu srednju školu ni diplomu, ali smatram da je obrazovanje itekako bitno. I dan danas mi je zbog toga teško, pogotovo prilikom komunikacije i artikuliranja nečega, jer mi treba neko vrijeme da složim misli kako treba prije nego ih izgovorim', kazao je reper, inače jedan od najbogatijih ljudi showbiza.

Ovoj podužoj listi se na iznenađenje mnogih pridružio britanski glumac Daniel Radcliffe, kojeg je obilježila uloga uzornog učenika Harryja Pottera u čarobnjačkoj školi Hogwarts. On pak ne žali zbog svoje odluke da napusti školu prije završetka, a to je objasnio ovako: 'Poprilično sam siguran u svoju inteligenciju, a da sam ostao u školi, profesori bi mi potpuno uništili samopouzdanje, koje sam vratio tek kada sam se našao na filmskom setu.'

U drugom razredu srednje škole obrazovnu je ustanovu napustio i veliki Al Pacino. 'Nisam bio dobar u školi, nisam pozorno slušao predavanja niti bio skoncentriran. Moja majka imala je problema i nismo imali novca. Tada sam odlučio da moram nešto poduzeti', kazao je slavni glumac.