RACHEL WEISZ

Nije je zanimao brak sve dok joj u život nije ušetao James Bond: 'Onda se jednostavno sve posložilo'

02.05.2023 u 06:38

Bionic
Reading

U psihološkom trileru ‘Dead Ringers’, na radost njezinih mnogobrojnih obožavatelja, našla se magična Rachel Weisz. Adaptacija filma Davida Cronenberga iz 1988. s legendarnim Jeremyjem Ironsom stigla je zahvaljujući Amazon Primeu, a jedno je jasno - kada ga pogledate, nećete ostati ravnodušni

Jedna od najljepših glumica svijeta, koja je imala priliku udati se za najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu Jamesa Bonda, odnosno Daniela Craiga, ima poprilično zanimljivu životnu priču. New York je postao njezin dom 2002. godine, no i dalje se, otkako je prije 16 godina rodila sina, vraća u rodni London.

‘Možda se zavaravam, no još uvijek London osjećam svojim. On će uvijek biti moj dom’, izjavila je u jednom od posljednjih intervjua Rachel Weisz.

Rođena 7. ožujka 1971. u Londonu, Rachel Hannah Weisz odrasla je uz oca Georgea Weisza, inženjera koji je bio mađarski Židov, i majku Edith Ruth, učiteljicu koja je odlučila postati psihoterapeutkinja. Njezini roditelji još su kao djeca 1938. godine emigrirali u Veliku Britaniju kako bi pobjegli od nacista i upravo u toj zemlji rodila se njihova ljubav.

  • +4
Rachel Weisz Izvor: Profimedia / Autor: MPP / Starface / Profimedia

‘Veliku Britaniju vidjeli su kao obećanu zemlju koja ih je prigrlila i spasila. Moj je otac uvijek govorio, s jakim mađarskim naglaskom, ‘kupujte britansko’, a ja se smatram djetetom imigranata.’

Iako je njezina majka odrasla i odgajana u katoličkoj vjeri, zbog ljubavi prema Georgeu Weiszu udajom je pristala postati židovka.

'Dead Ringers' - foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Njezini roditelji, koji uz nju imaju mlađu kćer Minnie, fotografkinju i vizualnu umjetnicu, iznimno su cijenili umjetnost te su u tom duhu odgajali i svoje kćeri, podupirući ih u izražavanju sebe, a naučili su ih i od najranije dobi da stvore vlastito mišljenje, potičući ga raznim obiteljskim debatama u kojima su svi sudjelovali.

Zbog buntovničkog ponašanja buduća glumica mijenjala je mnoge škole, a na kraju je u St. Paul’su, školi za djevojčice, maturirala s odličnim ocjenama. Zbog svoje nevjerojatne ljepote i gracioznosti već s 14 godina počela se baviti manekenstvom, a 1984. privukla je pozornost javnosti nakon što je odbila ponudu da s Richardom Gereom glumi u filmu ‘Kralj David’.

‘Jako dobro se sjećam tog dana. Što sam uopće radila tamo? Pretpostavljam da je sve to dogovorila moja majka, a izgledala sam zalutali zec pred reflektorima.’

Njezino ponašanje donijelo joj mnoge probleme, a život joj se promijenio nakon što je upoznala učiteljicu koja je prepoznala da se u njoj krije nevjerojatan talent. ‘Bio je to taj trenutak – imala sam pored sebe odraslu osobu koja je bila vrlo stroga, ali koja je imala neku vrstu magije u sebi.

'Mumija' - foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ona mi je rekla: 'Mislim da ti to možeš. Bilo je to kao... pružena druga šansa', prisjetila se Weisz. Potom je upisala Cambridge te je bila jedna od suosnivačica glumačke skupine. Nedugo nakon toga započeo je njezin put u glumačkom svijetu, a koji je prvenstveno obilježila uloga u ‘Mumiji’ s Brendanom Fraserom, da bi već 2006. osvojila Oscara za ‘Brižnog vrtlara’.

'Brižni vrtlar' - foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Pitam se ponekad što bi se dogodilo da sam nastavila raditi s kazališnom trupom. To je bio san koji sam imala, no tko zna kako bi sve to završilo’, kaže ona.

A s godinama je naučila i kakve joj uloge najbolje pristaju, pa je sve više počela prihvaćati one mračnije i karakternije. Puno toga se promijenilo u njezinom gledanju na filmski svijet, ali i općenito na svijet oko nas, otkako je u 48. godini života, u kolovozu 2018., rodila drugo dijete, djevojčicu kojoj ni danas nitko osim najbližeg kruga ljudi ne zna ime.

’80-e i 90-e su bile poprilično usrane za žene, no s mamom sam gledala puno crno-bijelih filmova s Bette Davis, Joan Crawford, Katharine Hepburne, koje su bile izuzetno moćne u svojim govorima. Takve nam priče, o takvim ženama, danas nedostaju, treba nam više uzora’, ističe.

  • +4
Rachel Weisz Izvor: Profimedia / Autor: Janet Mayer/Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia

Kada je riječ o njezinom privatnom životu, ona se trudi da on upravo takav i ostane. Poznato je da je devet godina provela s Darrenom Aronofskyjem, s kojim je dobila sina Henryja, a potom je u njezin život ‘ušetao’ posljednji James Bond, Daniel Craig.

Njih dvoje poznavali su se još iz studentskih dana, kada su zajedno glumili u predstavi ‘Les Grandes Horizontales’ u National Theatre Studiju. Riječ je o predstavi prepunoj seksualnih aluzija i golotinje, a u to doba Rachel i Craig nisu bili poznati, bili su tek glumci sa snovima o Hollywoodu. Životi su im se ponovno isprepleli tek desetljećima kasnije.

'Nikada nisam sanjala o braku niti mislila da ću se udati. To jednostavno nije bilo nešto što me privlačilo. Dapače, bilo je baš suprotno. Romantične komedije bile su mi nepojmljive i to da mi brak bude toliko primaran. A onda se jednostavno sve tako posložilo, i evo me...', rekla je.

Iako su se družili od 1994., presudno je bilo snimanje filma ‘Kuća snova’ iz 2010. godine. U tom trileru osjetila se nevjerojatna privlačnost između njih dvoje, a upravo tijekom tog perioda njezinoj vezi s Aronofskyjem, kao i zarukama Craiga sa Satsuki Mitchell, došao je kraj.

'U svojim dvadesetima bila sam često sama i osjećala se usamljeno. Dane sam provodila prežderavajući se pizzom i gledajući posuđene filmove. Bilo je tada teško, no uvijek postoji ta nada da ćeš jednom pronaći pravog partnera.'

Da su pronašli pravu ljubav, bilo im je jasno od samog početka jer su nakon manje od šest mjeseci, 22. lipnja 2011., svoju vezu odlučili ozakoniti i to na maloj i privatnoj ceremoniji održanoj u New Yorku s tek četvero svjedoka, uključujući njihovo dvoje djece iz prijašnjih veza.

Baš kakvo im je bilo vjenčanje, takav je i obiteljski život Weisz i Craiga - privatan je i odvija se daleko od očiju javnosti. Dapače, o njemu nerado govore i rijetki su trenuci u kojima se negdje zajedno pojavljuju.

'On je previše slavan, stoga bih se osjećala kao da ga izdajem govoreći u javnosti o nama i našem braku. Želim zaštititi naš brak. Kada si mlad, sve što želiš je da s najboljim prijateljicama podijeliš sve svoje trenutke sreće, a jedna od boljih stvari toga što više nisam adolescentica upravo je ta da ne moram dijeliti ono što ne želim. Kada si u braku, ta se vrata zatvaraju, publika odlazi i ostaješ sam u svom svijetu.'

Ono što su zajednički odlučili na početku veze i dalje im je nit vodilja - privatno su strogo razdvojili od poslovnog, zbog čega su ih mediji prozvali ‘najtajanstvenijim parom Hollywooda’. Upravo zbog toga ne čudi to da je sve iznenadila vijest da je u rujnu 2018. u 48. godini života rodila njihovo prvo zajedničko dijete. Trudnoća je vjerojatno iznenadila i njih same, ponajviše zbog njezinih godina, a i sama Weisz svojedobno je priznala da o trudnoći nikada nisu razgovarali niti je planirali.

Zanimljivo je i to da, unatoč tome što je godinama na samom vrhu najtraženijih holivudskih glumica, ona se ni danas ne smatra slavnom facom, naglašavajući uvijek da je za njezin uspjeh najzaslužnija obitelj koja je uvijek uz nju, kao i suprug Craig, s kojim je uspjela sačuvati privatnost tijekom godina. Shvaća, kaže, ljude koji im prilaze i žele se upoznati ili fotografirati s njima ili jednostavno nahvaliti njihove uloge, osobito kada je riječ o njemu, i na takav se život naviknula.