'MIDNIGHTS'

Nema joj ravne: Novi album Taylor Swift bilježi ogromnu prodaju i ruši rekorde

31.10.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Taylor Swift je uoči studenog izbacila album 'Midnights', s kojim se izjednačila s Barbarom Streisand po broju albuma na prvom mjestu Billboardove ljestvice, a album joj je i najprodavaniji album u prvom tjednu od objave u posljednjih sedam godina

'Midnights' je 11. album Taylor Swift koji je zasjeo na 1. mjesto ljestvice najprodavanijih glazbenih albuma Billboard 200.

Ulaskom na ljestvicu s 1,578 milijuna ekvivalentnih jedinca albuma u SAD-u, Billboard bilježi i da je ovo najbolji početni tjedan prodaje bilo kojeg albuma u gotovo sedam godina. Podsjetimo, Adele je 12. prosinca 2015. s albumom '25' zabilježila 3,482 milijuna ekvivalentnih jedinica.

Swift se novim uspjehom izjednačila s Barbrom Streisand kao izvođačica s najviše albuma na prvom mjestu u povijesti ljestvice Billboard 200. Pored toga, šesti je izvođač s više od 10 albuma na prvom mjestu ljestvice, pridruživši se tako Beatlesima s 19 prvih albuma, Jay-Z-ju s 14, te Drakeu, Bruceu Springsteenu i Barbari Streisand koji imaju po 11 albuma na prvom mjestu.

Taylor Swift - Anti-Hero Izvor: Društvene mreže / Autor: Yootube

Također, postala je jedina izvođačica koja ima pet debitantskih albuma s više od milijun prodanih ekvivalentnih jedinica u prvom tjednu u SAD-u.

Album s 13 pjesama, službeno objavljen 21. listopada, po ukupnoj prodaji već je najprodavaniji album godine, a s najvećom prodajom u prvom tjednu srušila je i vlastiti rekord kojega je postavila 2017. godine s albumom 'Reputation'.

  • +8
Taylor Swift Izvor: Profimedia / Autor: Guerin Charles/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tri sata nakon objavljivanja albuma 'Midnights' uslijedila je delux verzija, poznata kao '3am Edition', uz dodatak sedam bonus pjesama. LP je objavljen u pet različitih izdanja, četiri od njih s različitim omotima i različitim varijantama boja LP-ja, plus zasebno 'Target' izdanje koje je dupliciralo jednu od tih naslovnica, ali u drugoj boji. CD izdanje je bilo dostupno s četiri različita omota i unutarnja dizajna, a zabilježilo je 395 tisuća prodanih primjeraka, što je pridonijelo rekordnom prodajnom tjednu novog albuma Taylor Swift.

Da stvar bude još impresivnija, Swift je srušila rekord prodaje vinila u prvom tjednu u modernoj eri SAD-a, prodavši 575 tisuća vinilnih ploča albuma 'Midnights'. Usporedbe radi, album 'Harry's House' Harryja Stylesa postigao je status najprodavanijeg vinila u prvom tjednu sa 182 tisuće prodanih primjeraka.

Taylor Swift - Bejeweled Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Što se tiče streaminga, 'Midnights' je ne trećem mjestu najslušanijih albuma tjedna, prema ukupnom broju službenih strimova na zahtjev (549,26 milijuna). Na prva dva mjesta su Drakeovi albumi 'Scorpion' i 'Certified Lover Boy'. No, njezin je album najslušaniji na streamingu u tjednu među albumima koji nisu R&B/hip-hop i među albumima ženskih izvođača.