skromnost na visini

'Ne osjećam se kao prva dama. Nisam ni prva, ni dama. Ja sam Brigitte Macron'

17.08.2017 u 20:07

Bionic
Reading

Supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, 64-godišnja Brigitte Macron prekinula je tišinu nakon polemika oko njezine uloge kao 'prve dame' Francuske

'Kao i svi prije mene, preuzet ću svoju javnu ulogu, no Francuzi će znati čime sve raspolažem', izjavila je Briggite Macron.

Njezini komentar je stigao nakon podjele francuske javnosti o promjeni njezina statusa. Peticiju u kojoj odlučno odbacuju ideju da supruga predsjednika ima službenu titulu, ured s više zaposlenih te vlastiti proračun potpisalo više od 315.000 ljudi u tri tjedna.

'Postavit ću svoje sastanke i obveze na službenoj predsjedničkoj web stranici tako da Francuzi točno znaju što radim, izjavila je Macron. 'Važno je da je svima sve jasno', dodala je.

Očigledno ne voli titulu prve dame. 'Ne osjećam se kao prva dama. To je prijevod američkog izraza, a meni se ne sviđa. Ne osjećam se kao prva dama. Nisam ni prva, ni dama. Ja sam Brigitte Macron', poručila je.

Nakon inauguracije Emmanuel Macron imenovao je radnu skupinu koja je dobila zadatak da pronađe najbolji način kako bi Brigitte Macron dobila službeni status prve dame i sve ono što ide uz to. Međutim, francuska vlada je objavila kako se odustalo od tog prijedloga, a umjesto toga javnosti će se prezentirati 'transparentna povelja' u kojoj će se razjasniti pozicija supruge predsjednika države.

  • +6
Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bivša žena bivšeg predsjednika Françoisa Hollanda, Valerie Trierweiler, porezne obveznike koštala je 400.000 eura u 2013. godini, iako nije imala službenu titulu prve dame. Brigitte trenutno ima tri pomoćnika, dvije tajnice i dva zaštitara.

Progovorila i o svom odnosu s predsjednikom i činjenici da je 25 godina starija od njega: 'S Emmanuelom sam navikla na razne izvanredne događaje i uvijek se pitam što će biti sljedeća avantura'.

'Kad čitam o nama, uvijek imam dojam da čitam nečiju tuđu priču', rekla je. 'Naša je priča tako jednostavna. Jedini problem s Emmanuelom jest to što je mlađi od mene', istaknula je.