TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nakon skandala MasterChefu olabavili standardi

24.03.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Nakon raznih bruka i skandala u prošloj sezoni MasterChefa, NovaTV je ove godine odlučila taj popularni talent show vratiti na ekrane u varijanti koja nije toliko kulinarski zahtjevna, ali se pretpostavlja da bi mogla privući više gledatelja. Natjecatelji su poznate i polupoznate ličnosti, standardi osjetno labaviji, a situacije češće komične nego gastronomski zanimljive

Prilično sam sumnjičava prema svim celebrity varijantama bilo kojeg talent ili reality showa (a sada zajedno prebrojimo koliko je hrvatskih, a koliko engleskih riječi u prethodnoj rečenici te zaplačimo u domoljubnom žalu!). Sumnjičava sam zato što mi se čini da inzistiranje na poznatim osobama u takvim emisijama ima smisla jedino onda kada ih se zove kao mentore pri natjecanju u onome što inače rade (pjevače u serijal 'Zvijezde pjevaju', plesače za 'Ples sa zvijezdama', na primjer) ili kada ih se angažira u kakvoj izdvojenoj i najčešće dobrotvornoj epizodi kakvoga kviza i sličnih showova s novčanim fondom nagrada. U svim ostalim slučajevima to mi se čini kao jeftin način privlačenja pažnje gledatelja. Iju, dođite vidjeti kako poznati kuhaju! Mo'š mislit' vel'ke stvari. Ajd' ih onda radije, kao Knjaz, posadi na devu ili baci niz padinu na paraglajderu pa da vidimo nešto zanimljivije od pukog petljanja s raskuhanom tjesteninom.


No kad smo već u toj domeni gore spomenutog jeftinog privlačenja pažnje, ovogodišnji 'Celebrity MasterChef' na NovojTV ima svojih šarmantnih trenutaka, zasad najčešće utjelovljenih u kuharskim personama Filipa Šovagovića i Nives Zeljković. Filip Šovagović zadužen je za blag nadrealizam i sprdnju, kao što je bila ona u kojoj je neki dan za desert pripremio teglu Linolade, a Nives Zeljković stječe simpatije parodiranjem predrasuda koje o njoj ima većina gledatelja te kontrastom u kojem pokazuje da sasvim pristojno kuha. Svoje trenutke imala je i Alka Vuica, Nikša Kušelj malo je komičan zbog mrgudne ozbiljnosti kojom shvaća svoju ulogu u showu, a netom eliminirani Mario Valentić, koliko čitam po internetskim forumima, gledateljima se popeo navrh glave propovijedanjem o zdravoj prehrani. Sve u svemu, u 'Celebrity MasterChefu' - takvom kakav jest - nekakve dinamike ipak ima i gledatelji vjerojatno neće krepat' od dosade pred ekranom ako ga odluče gledati.

Najava za Celebrity MasterChef

Ponovila bih još jedanput da je ipak šteta to što se serijal koji je na svoj način popularizirao kuhanje bez veze razvodnjava celebrity dimenzijom, zapravo još jedan čudnim načinom medijskog eksponiranja ljudi koji bi bez takvih gaža odavno pali u zaborav. No neću se puno zgražavati. Sjetimo li se nekih drugih 'razvodnjavanja' ili, točnije rečeno, čistih bruka koje su se dogodile u finalu prethodne sezone regularne verzije ovoga showa - ovo je još mila majka.