NOVO VJERSKO CARSTVO

Nakon scijentologije slavne zaludila crkva Hillsong. Otkrivamo o čemu je riječ

21.03.2018 u 06:59

Bionic
Reading

I dok su proteklih godina svjetski celebrityji, predvođeni Tomom Cruiseom i Johnom Travoltom, vjeru pronašli u Scijentološkoj crkvi, nove generacije imaju svoje utočište. Riječ je o crkvi koju su u Australiji 1983. godine osnovali supružnici Brian i Bobbie Houston, a tijekom godina privukli su desetke tisuća novih sljedbenika, među kojima i Justina Biebera i Selenu Gomez

Čini se kako je Scijentološka crkva dobila svoju dostojnu zamjenu u crkvi jednostavnog naziva Hillsong. Riječ je o još jednoj crkvi koja privlači bogate i slavne, među ostalima Justina Biebera i Selenu Gomez, i koja ima više od 40 tisuća sljedbenika, a u posljednjih 30 godina je od malene zajednice, koja je bila smještena doslovce u jednoj kući u Sydneyju, prerasla u pravo vjersko carstvo te se proširila po cijelom svijetu, čak i u New York, Moskvu i Buenos Aires.

Me and my girl.

Objavu dijeli Brian Houston (@brianchouston)

Crkvu su još 1983. godine osnovali Brian i Bobbie Houston, a procjenjuje se kako je u posljednje tri godine privukla više od šest tisuća novih vjernika, uključujući Selenu Gomez. Zanimljivo je i to da su crkveni financijeri za svoj novac oslobođeni plaćanja poreza.

Tako je u 2016. godini crkva imala prihod od gotovo 20 milijuna dolara, s time da je više od polovice sredstava bilo od mnogobrojnih donacija. Čelnici crkve svoje sljedbenike potiču na doniranje, a čak i na njihovoj službenoj stranici stoji napomena kako 'vjeruju u biblijsko načelo desetine...', što bi značilo da 10 posto od svog dohotka vjernici daruju upravo crkvi.

Selena Gomez sljedbenica je crkve Hillsong Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Te navode glasnogovornik crkve negira, uz riječi da se nikoga ne prisiljava da mora 'dati desetinu', niti išta slično. 'Kada zovemo svoje sljedbenike, dajemo im slobodu odlučivanja - neki tako uopće ne doprinose.'

  • +14
Selena Gomez i Justin Bieber Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Koliko su utjecajni, govori i to da imaju i diskografsku kuću, kao i televizijski program, a čelnici tvrde da njihova zajednica okuplja oko 100 tisuća ljudi. Javno se protive istospolnim odnosima i pravu na pobačaj.

Jedan od njihovih najistaknutijih propovjednika u New Yorku, Carl Lentz, prije nekoliko godina čak je krstio Justina Biebera u vodenoj kupelji, a često je i viđen u njegovom društvu.

Posljednjih godina u rodnoj Australiji crkva je obilježena mnogobrojnim skandalima, uključujući onaj u koji je bio uključen i sam osnivač Brian Houston koji policiji nije želio otkriti ni priznati da je njegov otac Frank bio zlostavljač djece. Iako je svog oca udaljio iz crkve, odlučio je sve zatajiti od javnosti.

Justin Bieber u crkvi Hillsong Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Inače, crkva Hillsong, za razliku od ostalih kršćanskih zajednica, prepoznatljiva je po svom slobodnom pristupu, koji više nalikuje koncertima, nego uobičajenim propovijedima, a to se, osim Bieberu i Seleni, svidjelo Vanessi Hudgens i Hailey Baldwin, stoga je brzo dobila epitet 'celebrity crkve'.