TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Najbolje nove serije koje nas tek čekaju

22.06.2013 u 08:09

Bionic
Reading

Oči golemog broja američkih (a i svjetskih) gledatelja ovoga će ljeta biti uprte u Vincea Gilligana, tvorca kultne serije 'Breaking Bad'. 4. kolovoza na AMC-ju, naime, počinje zadnji salto u epskome padu Waltera Whitea od pitomog srednjoškolskog učitelja do pakla. Pritisak je golem i svi imaju svoja očekivanja vezana uz to kako će serija na kraju završiti, no bilo bi ipak nepravedno reći da je to jedino što se sa zanimanjem iščekuje od američkih serijalaca ovoga ljeta. U nastavku vam donosimo pregled nekoliko obećavajućih ljetnih premijera. Tko zna, možda ih u dogledno vrijeme dočekamo i na dostupnim nam kanalima

1. 'RAY DONOVAN' (Showtime, 30. 06.)

Foršpan za seriju 'Ray Donovan', začinjen pjesmom 'Lose Your Soul' grupe Ryana Goslinga, Dead Man's Bones

Znate onu situaciju u 'Paklenom šundu' kada Jules i Vincent slučajno ubiju lika u autu pa im je za to potreban 'Mr. Wolf', čovjek koji čisti i rješava probleme? Ova serija počiva na sličnoj zamisli, iako, s obzirom na to da je riječ o televizijskoj seriji, vjerojatno cijela stvar nije toliko opaka niti se pojavljuje u obliku crnohumornog ficleka, kao kod Tarantina. Uglavnom, Liev Schreiber glumi naslovnu ulogu, čovjeka koji holivudskim mangama rješava nezgodne situacije, kao što je, primjerice ona kada se probude u krevetu pokraj mrtvoga transvestita. Ray Donovan, međutim, ima i sijaset vlastitih problema koje nije tako lako počistiti, a koji su utjelovljeni u članovima njegove obitelji - dva luzerska brata i ocem, megakriminalcem koji na početku serije izlazi iz zatvora. Serija je nastala iz pera Ann Biderman, Emmyjem nagrađene autorice 'Njujorških plavaca', a i foršpan i pilot (ako je vjerovati kritičarima) mnogo obećavaju.

2. 'ORANGE IS THE NEW BLACK' (Netflix, 11. 07.)

Nova Netflixova crna zatvorska komedija, 'Orange is the new black'
Za početak, zamislite samo kapetanicu Janeway iz 'Voyagera' kao opaku voditeljicu zatvorske kuhinje. Ali je zamislite kao potpuno drugačiju facu, raščupanu, opake jezičine i nasilnu. Time sam vam, usto, natuknula osobine samo jednoga lika iz ove serije, koja je, iako se odvija u zatvoru - komedija. Tako barem tvrde s Netflixa, mreže koja, eto, već treću seriju nakon 'House of Cards' i 'Arrested Development' ovoga ljeta u cijelosti (dakle, svih 13 epizoda) nudi za download sa svojih servisa. O čemu je, dakle, riječ? Jenji Kohan, autorica domaćem gledateljstvu dobro poznate serije 'Trava' ovaj se put uhvatila adaptacije autobiografskog romana Piper Kerman, u kojemu dotična opisuje godinu dana koju je provela u zatvoru zato što ju je bivša ljubavnica nasanjkala s pošiljkom droge koju je trebalo prešvercati preko aerodroma. Život joj se, dakako, okreće naglavačke, u zatvoru upoznaje ljude kakve je prije viđala samo u filmovima (i to NE u romantičnim komedijama), a sve je ispričano s dobrom dozom bizarnog humora. Glavnu ulogu tumači Taylor Schilling, njezina zaručnika Jason Biggs, a od drugih poznatih faca, osim spomenute Kate Mulgrew, tu je i Laura Prepon koju pamtimo kao Donnu iz 'Ludih sedamdesetih'.

3. 'UNDER THE DOME' (CBS, 24. 06.)

Najava za seriju 'Under the Dome', snimljenu po romanu Stephena Kinga
Ah, serije snimljene po romanima Stephena Kinga... Neke su postale kultni klasici, kao, primjerice 'The Stand' (unatoč kretenskom završetku), a neke su bile toliko loše da su gotovo uništile legendarni status predložaka, pa i drugih sjajnih ekranizacija snimljenih po njima (da, mislim na 'The Shining'). Kako će biti sa serijom 'Under the Dome', teško je reći. 13-epizodna CBS-ova priča o gradiću na koji se iznenada spušta nekakva neprobojna, prozirna kupola, bez ikakve će sumnje privući strašno puno gledatelja, specijalni efekti sigurno će biti da padneš sa stolca (produkcijske pare daje Spielbergov DreamWorks), ali tko zna. Zadnji takav spielbergovski znanstvenofantastični spektakl, 'Terra Nova' usprkos je velikim ulaganjima i bombastičnim najavama završio u smeću, no možda će Kingovo čarobno (i unosno!) pero ovome donijeti više sreće.

4. 'THE BRIDGE' (FX, 10. 07.)

Adaptacija dansko-švedske serije 'Broen', američki 'The Bridge'
Eto nečega za ljubitelje skandinavskih krimića! Ustvari, glupo je to reći jer su Ameri ovu dansko-švedsku seriju o istrazi ubojstva na isto takvoj (dansko-švedskoj, jel'te) granici preveli i obradili te smjestili na američko-meksičku granicu. Švedska detektivka i danski detektiv ovdje su postali Amerikanka i Mekiskanac, a i cijela je popratna ikonografija vjerojatno prilagođena lokalnom podneblju. Hoće li transplatacija uspjeti, teško je reći jer su dosadašnji takvi pokušaji skandinavsko-američkog prebjega vrludali i po kvaliteti i po popularnosti među publikom. Osim toga, FX, koji emitira seriju, među kritičarima ponekad zna stvoriti određenu nelagodu i oprez jer, iako hrabar i donekle revolucionaran sa serijama kao što su 'Louie', 'Wilfred' i 'Archer', sklon je brutalnom otkazivanju čak i kvalitetnih serija (sjetimo se samo nikad prežaljenih 'Terijera' i čudne situacije sa serijom 'Damages'). Foršpan djeluje zanimljivo. Trinaest epizoda ćemo pogledati. A dalje - živi bili pa vidjeli.

5. HBO-ova ljetna serija dokumentaraca koja počinje  filmom 'PUSSY RIOT: A PUNK PRAYER' (HBO, 10. 06.)

Promotivni videozapis za HBO-ovu seriju dokumentaraca koja počinje filmom 'Pussy Riot: A Punk Prayer'
Da ne bi sve bio eskapizam, komedija, policijska potjera i priča o neobičnom životu holivudskih 'čistača' pobrinuo se HBO, koji ovoga ljeta donosi desetotjednu seriju dokumentaraca, uglavnom nagrađivanih i uglavnom posvećenih zanimljivim temama. Serija je već počela 10. lipnja, filmom o ruskim punk i političkim heroinama iz skupine Pussy Riot, a nastavlja se dokumentarcima o dosad neotkrivenim aspektima života Marilyn Monroe (17. 06.), prvoj američkoj missici s invaliditetom (24. 06.), kontroverznoj metodi izvlačenja prirodnog plina, frackingu (8. 07.), o profesiji casting directora (5. 08.) i tako dalje. Budući da i ovdje imamo svoju 'ispostavu' HBO-a, nadamo se da će nas uskoro počastiti tim serijalom, pa da se i mi obrazujemo i zabavimo uz nagrađivane priče o stvarnim ljudima.